Германия избегна свиване на икономиката в края на 2020 г.

БВП на Франция намаля по-малко от очакваното

Въведените нови ограничения в Германия са се отразили повече на потреблението на домакинствата, докато износът на стоки и строителството са подкрепили икономиката.
Въведените нови ограничения в Германия са се отразили повече на потреблението на домакинствата, докато износът на стоки и строителството са подкрепили икономиката.
Въведените нови ограничения в Германия са се отразили повече на потреблението на домакинствата, докато износът на стоки и строителството са подкрепили икономиката.    ©  Reuters
Въведените нови ограничения в Германия са се отразили повече на потреблението на домакинствата, докато износът на стоки и строителството са подкрепили икономиката.    ©  Reuters

Двете най-големи икономики в еврозоната - на Германия и Франция, са се представили по-добре от очакванията през последното тримесечие, въпреки че бяха наложени нови ограничителни мерки за част от бизнеса. В опит да се справят с новата вълна от коронавируса Берлин и Париж блокираха дейността на много от услугите, но голяма част от производството продължи да работи. За разлика от Германия и Франция икономиките на Китай и САЩ се представиха значително по-добре в края на миналата година и приключиха с повишение.

Германия е избегнала свиване на БВП в края на миналата година заради силния износ. Това е помогнало икономиката да отчете макар и скромен ръст от 0.1% спрямо предходното тримесечие. Въведените нови ограничения са се отразили повече на потреблението на домакинствата, докато износът на стоки и строителството са подкрепили икономиката, показват първите данни на Федералната служба за статистика. БВП през последното тримесечие е намалял на календарно изгладена база с 3.9% в сравнение със същия период на 2019 г. - тримесечието преди началото на коронавирусната криза, съобщава Reuters.

Мащабните мерки на правителството ограничиха спада за цялата година до 5% - това е вторият по големина спад след Втората световна война, но се предвижда понижението да продължи и през първото тримесечие на 2021 г., защото действието на мерките беше удължено до средата на февруари. Според прогнозите на правителството на Ангела Меркел БВП ще се повиши с 3.3% през 2021 г., но това е под предишните предвиждания за ръст от 4.4%. При представянето на ревизираната прогноза по-рано през месеца икономическият министър Петер Алтмайер заяви, че очаква икономиката да възвърне нивото си отпреди кризата през втората половина на следващата година.

По-умерен спад във Франция

Втората по големина икономика в Европа - тази на Франция, се сви по-малко от очакваното в периода от октомври до края на декември, показват официалните данни на статистическата агенция INSEE. БВП е спаднал с 1.3% на тримесечна база, след като постигна рекорден ръст от 18.5% през предходното тримесечие. Резултатът е по-добър от прогнозите за спад с 4%.

За цялата година френската икономика се е понижила с 8.3%, което е по-добре от последните предвиждания на правителството за срив с 11%. Според INSEE потребителските разходи са скочили с 23% през декември в сравнение с предходния месец, тъй като мерките бяха облекчени заради коледните празници. Това е помогнало да ограничи общият спад на разходите на домакинствата през четвъртото тримесечие, който е двигател на френската икономика.

От статистическата служба обясняват, че експортът на транспортни стоки и фармацевтични продукти е бил по-висок, а по-ниската икономическа активност е ограничила вноса на петрол.