🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайската икономика се разраства по-бързо, отколкото преди пандемията

Последното тримесечие БВП се е повишил с 6.5%, а за цялата 2020 г. - с 2.3%

Продажбите на дребно обаче изостават от индустриалния сектор и са се повишили с 4.6% през четвъртото тримесечие.
Продажбите на дребно обаче изостават от индустриалния сектор и са се повишили с 4.6% през четвъртото тримесечие.
Продажбите на дребно обаче изостават от индустриалния сектор и са се повишили с 4.6% през четвъртото тримесечие.    ©  Reuters
Продажбите на дребно обаче изостават от индустриалния сектор и са се повишили с 4.6% през четвъртото тримесечие.    ©  Reuters

Китайската икономика е нараствала с по-бързи темпове през четвъртото тримесечие на 2020 г., отколкото преди пандемията от коронавирус, показват официалните данни. Причина за това е увеличението на промишленото производство, което продължава да стимулира възстановяването на страната.

Брутният вътрешен продукт (БВП) надминава очакванията и се е повишил с 6.5% през четвъртото тримесечие на 2020 г. на годишна база. Китайската икономика се е увеличила с 2.3% през миналата година, което е рязък контраст с очакваните резултати на другите големи икономики в света, отбелязва Financial Times.

Новите данни подчертават бързия обрат във втората по големина икономика в света, която спадна в началото на 2020 г. за първи път от повече от четири десетилетия, след като страната беше засегната от пандемията и властите наложиха строги блокади.

През четвъртото тримесечие на 2019 г. Китай отбеляза ръст от 6%. Последвалото възстановяване се дължи на по-високото промишлено производство, което се възползва от държавната подкрепа и се покачи със 7.1% през четвъртото тримесечие, в сравнение с 5.8% през предходното. Продажбите на дребно обаче изостават от индустриалния сектор и са се повишили с 4.6% през четвъртото тримесечие.

Несигурността остава

Нин Цзичжъ, ръководител на Националното статистическо бюро, казва, че икономиката "се е възстановила стабилно" миналата година, но добавя, че "променящата се динамика на епидемията и външната среда създават много несигурност".

Данните на БВП, които надминаха очакванията, идват няколко дни, след като Китай отчете най-високия си месечен търговски излишък през декември, подсигурен от три последователни месеца на двуцифрен ръст на износа. Експортът се е увеличил с 18% през миналия месец в сравнение със същия на предходната година. Добрите данни се добавят към редица други показатели, които показват възстановяването на китайската икономика. Този месец китайският юан надмина 6.5 за долар за първи път от 2018 г., докато фондовият пазар достигна най-високото си ниво след световната финансова криза. Завръщането на страната към растеж миналата година привлече интереса на чуждестранни инвеститори, които насочиха около 1 трлн. юана (154 млрд. долара) в китайски акции и облигации.

В Китай новите случаи на Covid-19 намаляха до минимум в средата на 2020 г., но скорошно огнище в северната провинция Хъбей предизвика нова вълна от социални ограничения и блокирания. Миналата седмица страната съобщи за първия смъртен случай от коронавирус от април.

Безработицата през декември е била на нивото си от ноември - 5.2%. Инвестициите в дълготрайни активи са се повишили с 2.9% през миналата година, а тези в недвижими имоти - със 7%.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS

    Разраства се щото още им купуват буклуците ...

    Нередност?
Нов коментар