🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Turkish Petroleum търси партньори и 3.2 млрд. долара за добива на газ в Черно море

Целта е до 2023 г. от него да се добива суровина, което може да направи Турция по-малко енергийно зависима

Президентът Ердоган иска до следващите парламентарни избори да се добива газ от новото находище.
Президентът Ердоган иска до следващите парламентарни избори да се добива газ от новото находище.
Президентът Ердоган иска до следващите парламентарни избори да се добива газ от новото находище.    ©  Reuters
Президентът Ердоган иска до следващите парламентарни избори да се добива газ от новото находище.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Турската държавна петролна и газова компания ще търси международни партньорства и планира да привлече инвестиции, за да започне работа по най-голямото находище на природен газ в Черно море, което беше открито през миналата година. Това твърдят пред Bloomberg източници, запознати с въпроса.

Turkish Petroleum (TPAO) е направила предварителни контакти с няколко международни енергийни компании, включително най-големите в сектора, за съвместно производство на газ от офшорното поле, твърдят източниците на агенцията, които не желаят имената им да се разкриват, тъй като обсъжданията са поверителни. Преговорите може да не доведат до никакви общи действия и да се наложи турската компания да продължи сама, твърдят те. Това обаче може значително да забави процеси по добив на природен газ.

Необходимите инвестиции за производство и доставката на газа се оценяват на около 3.2 млрд. долара според един от източниците на Bloomberg. Турската компания вече получи 13.4 млрд. лири (1.9 млрд. долара) от бюджета за 2021 г., но не е ясно каква част от сумата ще бъде предвидена за черноморския газов проект. TPAO и турското министерство на енергетиката не са отговорили на въпросите по мейл на агенцията.

Проектът за разработване на находището в Сакария е на около 175 км от турското крайбрежие в Зонгулдак. Добивът от него може да надхвърли 8 пъти вътрешната консумация и Анкара да спре да разчита на внос на природен газ.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган постави амбициозен краен срок - до 2023 г. за започване на производството, когато в Турция трябва да се проведат парламентарни избори. Към момента обаче това изглежда непостижимо. Допълнително усложнение за турската компания е заплахата от санкции заради проучвателните дейности на Анкара в спорни води в източната част на Средиземно море. За да се опази от санкции от ЕС и евентуално други страни, Турция наскоро върна енергийните си дъщерни дружества под своя юрисдикция. Като отбелязва, че използва държавни кораби за проучване и добив в морските участъци.

Договори за доставка

Проектът е важен за Турция, тъй като дългосрочните договори за доставка на суровината в страната, които представляват една трета от вноса на газ, изтичат тази година. Повечето от останалите контракти приключват през 2025 г. Това означава, че ако инвестицията бъде направена правителството няма да има нужда да поднови всички договори, като ще може да си позволи да постигне и по-добри условия при удължаването.

Действащите договори, които са свързани с цените на петрола, обикновено съдържат клаузи "вземи или плати", в резултат на които Турция плаща повече за вноса си, отколкото повечето европейски страни.

TPAO, собственост на суверенния фонд на страната, има партньорства за нефтени и газови проекти с компании, включително BP и State Oil на Азербайджан в Каспийско море, Русия, Ирак и Афганистан. Преди откритието - направено миналата година, Турция е търсила газ в 6 проучвателни кладенци в Черно море през последните 16 години с помощта на международни компании, включително Royal Dutch Shell и Exxon Mobil.

Влиянието върху България

Амбицията на Турция да разработи находището ще окаже влияние и върху България, тъй като може да направи южната ни съседка не само енергийно независима, но тя да стане и износител. Местният добив в България е почти нулев. Малки количества ще се осигуряват от находища "Галата" и станция "Долни Дъбник", се посочва в един от официалните документи на "Булгартрансгаз".

България разработва в Черно море няколко газови находища. Последно държавата реши да направи проверка, анализ и оценка на остатъчните количества газ в находищата "Галата", "Калиакра" и "Каварна", както и оценка на проекта за разработване и добив от находище "Каварна-изток".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia
    • + 3

    България разработва в Черно море 0 (нула) броя находища. Опаментайте се бе, панове редактори. От много години все станчовци оисветляват изкопаемите ресурси и се не вдяват. Турция инвестира почти 5 мили4арда долара в търсене под черноморски води,в кооперация с почти всички грандове от енергийниясектор. Нищо! Докато не закупи изследователски (геофизичен) кораб, не проведе собствена сеизмична картировка и не започна проверка с два свои собствени сондиращи ксораба. И за две години време обърса сополите на грандовете... За характеристиката на находището Сакария в блок Дунав не се публикува нищо, освен цитати от Ердоган. Няма турски компании, които да са способни да оборудват залежа за подводен добив. Турската петролна ортаклар компания има достатъчно капацитет за справяне с проблеми на сушата, но в дълбока вода не е газила. Много е интересно от къде ще дойде партньор. Късмет на турските колеги!

    Нередност?
  • 2
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    До коментар [#1] от "venelingeologia":

    Сондажът в Sakarya Gas field (явно кръстена на Странджа-Сакар) е на около 20 мили от границата с българската икономическа зона.

    Възможно е полето да навлиза и в българската зона. Даже, всъщност, ще е по-скоро изненадващо ако изобщо не навлиза.

    Нередност?
Нов коментар