Преходът към зелена енергия може да струва 13 трлн. долара на петролните страни до 2040 г.

Някои държави могат да загубят най-малко 40% от приходите си

Диверсификацията на държавните приходи и националните икономики е спешна задача, която трябва да бъде решена
Диверсификацията на държавните приходи и националните икономики е спешна задача, която трябва да бъде решена
Диверсификацията на държавните приходи и националните икономики е спешна задача, която трябва да бъде решена    ©  Reuters
Диверсификацията на държавните приходи и националните икономики е спешна задача, която трябва да бъде решена    ©  Reuters

Страните - производители на петрол и газ, ще се сблъскат със сериозна дупка в държавните си приходи при прехода на света към зелена енергия. Доклад на тинк-танка Carbon Tracker разглежда финансовото въздействие върху тях в резултат на намаляване на използването на изкопаемите горива. Според него някои страни могат да загубят най-малко 40% от общите си държавни приходи. Авторите изчисляват, че кумулативната обща загуба на приходи за всички страни - производителки на петрол, до 2040 г. ще бъде 13 трлн. долара (според валутния курс през 2020 г.).

Това ще се дължи най-вече на усилията за ограничаване на покачването на глобалните температури, което води до декарбонизация на енергийните доставки. Carbon Tracker определя доклада като сигнал за събуждане към страните - производители на нефт, и световните политици. Организацията предупреждава, че търсенето ще трябва да спадне, за да се постигнат климатичните цели, а цените на петрола ще бъдат по-ниски от очакванията на петролните производители и индустрията, пише BBC.

Голяма зависимост

Докладът разглежда какво би се случило с държавните приходи, ако повишаването на глобалната температура бъде ограничено до 1.65 градуса по Целзий. Сумата от 13 трлн. долара ще са пропуснати приходи за производителите на петрол. Това включва и държави, чиито икономики не са доминирани от нефта - като Великобритания, САЩ, Индия и Китай. Основният фокус обаче е група от 40 страни, за която загубата на петролни постъпления ще бъде много по-предизвикателна.

За 40 страни загубата на петролни постъпления ще бъде много по-предизвикателна.

Прогнозираните щети за държавните финанси в тези страни се изчисляват на средна загуба 46% от приходите от нефт и газ. Зависимостта от енергийните суровини е силно изразена за някои тях - над 80% за Ирак и Екваториална Гвинея. За други седем, включително Саудитска Арабия, е над 60%. Някои страни са изправени пред много големи загуби от общите приходи. Седем държави, включително Ангола и Азербайджан, се предвижда да загубят най-малко 40%. За други 12, включително Саудитска Арабия, Нигерия и Алжир, са в диапазона от 20% до 40%. Ще има страни в Близкия изток и Северна Африка, където ефектът ще е умерен, тъй като ниските производствени разходи биха им дали по-главна роля в глобалните доставки на нефт и газ.

Разпределение на риска

В доклада се казва, че диверсификацията на държавните приходи и националните икономики е спешна задача, която трябва да бъде решена. Изпълнението й ще трябва да бъде съобразено с нуждите на всяка отделна държава, но има някои стъпки, за които се предполага, че ще бъдат широко използвани. Те включват инвестиции в образование и подобряване на качеството на управление и бизнес климата.

Капиталите, които няма да се насочат към добива на нефт и газ, може да се използват за инвестиции в отрасли, които са по-устойчиви на енергийния преход. Авторите на доклада смятат, че има силни аргументи останалият свят да подкрепи този преход. Много от засегнатите държави са бедни и ще трябва да получат подкрепа, за да не се стигне до политическа нестабилност и социални вълнения след намаляването на приходите от петрол и газ в бюджетите им.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Бълха ги ухапала ...

    Нередност?
Нов коментар