🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Италианската "Аресгаз" е на път да придобие "Атлас Ютилитис"

Сделката ще позволи на компанията да разшири мрежата си и да снабдява с природен газ и Варна

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на италианската компания "Аресгаз" да придобие "Атлас Ютилитис". След сделката купувачът ще придобие непряк едноличен контрол и върху дъщерното дружество на "Атлас Ютилитис" - "Примагаз" АД. Решението на антимонополната комисия е от края на февруари, но бе публикувано тези дни.

Одобрението на регулатора е едно от предварителните условия за сключване на сделката. Комисията счита, че не няма да окаже негативно въздействие върху конкуренцията на пазара и не се очаква промяна в пазарното положение на участниците.

Кой кой е

Купувачът "Аресгаз" се занимава с изграждане и управление на газоразпределителни мрежи, както и с пренос, разпределение и снабдяване с природен газ. Компанията е основана през 1993 г. и се определя като едно от най-големите енергийни предприятия в България в този сектор. Капиталът й е над 22.5 млн.лв. и се притежава изцяло от "АчегазАпсАмга" СпА, Италия.

Дружеството, което е на път да бъде купено пък - "Атлас Ютилитис", се занимава с дейности в областта на водоснабдяването и изграждането на водопроводни и канализационни мрежи, топлоснабдяване и подаването на топлоенергия, газификация и др. Капиталът му е далеч по-скромен и е в размер на 50 000 лв.

Каква е целта на сделката

В момента "Аресгаз" работи в лицензионните територии "Добруджа" и общини Добрич, Тервел, Търговище и Омуртаг; "Мизия" и община Бяла Слатина; "Запад" и общини Сопот и Хисаря и доставя природен газ по регулирани от КЕВР цени.

След сделката "Аресгаз" ще разшири мрежата си и ще придобие право да се занимава с разпределение и снабдяване с природен газ на територията на община Варна - за кметствата "Владислав Варненчик", "Младост" и "Аспарухово". В същото време "Аресгаз" ще увеличи броя на потенциалните потребители, които могат да се присъединят към газоразпределителната мрежа.