🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на природния газ пада с 5.5%, но може да се увеличи с 16.6% през април

Засега тарифите на международните пазари вървят надолу, но в България ефектът се усеща със закъснение

Иван Иванов, председател на КЕВР.
Иван Иванов, председател на КЕВР.
Иван Иванов, председател на КЕВР.    ©  Цветелина Белутова
Иван Иванов, председател на КЕВР.    ©  Цветелина Белутова

Цената на природния газ през март ще бъде 28.64 лв./мВтч (без добавките за достъп, пренос, акциз и ДДС), реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на закрито заседание днес. Това е с около 5.5% по-малко в сравнение с настоящите 30.39 лв./мВтч. Промяната няма да се отрази на парното и тока, тъй като техните цени бяха определени на много по-високи от пазарните нива още на 1 юли 2020 г. и реално цяла зима потребителите плащат повече въпреки по-евтиния природен газ.

Според изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов от декември насам цените на петрола на международните пазари са нараснали с 38% поради увеличеното потребление в резултат на възстановяването на пазарите и влиянието на ограничения добив. А именно котировките на петрола са част от формулата, по която се определя цената на руския газ за България.

Още преди седмица на откритото заседание за цените в КЕВР Павлов изтъкна, че очакванията на обществения доставчик са, че цените през март 2021 г. ще бъдат с 15-16% по-ниски от нивата на газовите хъбове в Западна Европа, тъй като "Булгаргаз" ще предлага количества и от хранилището в Чирен и по договора с азербайджанска компания, които са с по-ниски тарифи.

Намалението през март обаче ще бъде "наваксано" през април, когато се очаква цената на газа рязко да се повиши до 33.41 лв./ мВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), или скок от над 16.65%.

Това предстоящо увеличение се обяснява с другата част от формулата при ценообразуването на "Булгаргаз", която отразява цените на европейските газови пазари и котировките на алтернативните на природния газ горива. Точно затова може да има корекции както още нагоре, така и надолу - в зависимост от борсовите цени. Окончателната тарифа ще бъде предложена за утвърждаване от КЕВР на 01.04.2021 г. на база отчетни стойности на ценообразуващите компоненти към края на март.

Засега цените на международните пазари вървят надолу. На холандския хъб TTF например февруари започна с цени от и над 18 евро/мВтч, но завърши със стойности от около 15 евро/мВтч. Март започна с цена от 15.84 евро/мВтч, но според експерти тези ниски стойности няма да се задържат дълго именно заради все по-осезаемото събуждане на производството.