🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Булгартрансгаз" не казва кои банки искат да го финансират със 155 млн. евро

Подадени са 10 оферти за над 400 млн. евро, а комисия ще направи оценка на заявленията

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Държавната компания "Булгартрансгаз", която управлява газопреносната мрежа на страната, реши да скрие банките, подали оферти по процедурата за кредитно финансиране в размер на 155 млн. евро. Преди около месец дружеството обяви поредната процедура за кредит, с който да финансира ключови инфраструктурни проекти, но за разлика от предишните такива процедури, този път прозрачност няма.

От компанията на Владимир Малинов не отговориха на въпросите на "Капитал" кои са банките, подали оферти до крайния срок, който изтече на 5 март. Вместо това от дружеството поясниха, че са получили 10 оферти на обща стойност 422 млн. евро. Назначена е била и комисия за оценка на получените предложения, но от компанията не казват най-общо какво съдържат те.

Експертите вече са започнали работа и ще направят комплексна оценка за допустимост на участниците и на подадените оферти за финансиране. Според условията на процедурата срокът за изплащане на кредита ще е шест години, а важно условие е цената на финансирането да е по-ниска от 2.5% годишно.

След приключване на работата на комисията резултатите от процедурата ще бъдат одобрени от органите на управление на "Булгартрансгаз", пишат от компанията до "Капитал". Вероятно и тогава ще бъде съобщено точно кой ще финансира дружеството.

Формално целта на кредита е да се финансират част от големите инфраструктурни проекти като разширението на капацитета на хранилището "Чирен", участието в терминала за втечнен природен газ край Александруполис, междусистемната връзка България - Сърбия и газопреносните отклонения до общините Панагюрище, Пирдоп, Свищов, Банско и Разлог.

През последните години "Булгартрансгаз" се превърна от една от най-печелившите държавни фирми в суперзадлъжняла компания. Причината са огромните инвестиционни разходи - продължението на "Турски поток" за близо 3 млрд. лв. в България, във връзка с което компанията изтегли кредит 545 млн. евро. Отделно дружеството взе и друг заем - за 200 млн. евро, за да обезпечи авансовите плащания по проекта.