Завръщането на Валентин Златев

Бившият директор на "Лукойл България" вече ръководи "Енергико трейдинг България", с което доставя газ на нефтената рафинерия край Бургас

Когато през пролетта на 2019 г. Валентин Златев беше махнат от ръководството на "Лукойл България", общоприетото тълкувание на тази знакова рокада беше, че отношенията му с руснаците са се развалили. От днешна гледна точка обаче това не изглежда точно така. Златев е реалният нов посредник, през който руската "Газпром" доставя природен газ на руската "Лукойл Нефтохим" в България.

Вносът, както първо съобщи "Медиапул", ефективно се извършва през дружеството "Енергико трейдинг България", в което Валентин Златев е директор от декември 2020 г. А това означава, че вторият най-голям потребител на природен газ в страната - какъвто е нефтеният завод край Бургас с около 10-12% от годишното потребление - вече няма да бъде клиент на държавната "Булгаргаз". Или с други думи - руснаците завземат съществена част от българския газов пазар, след като вече държат над 90% от вноса на газ и 100% от транзита. Според отчета на рафинерията в ковид годината купеният газ е бил за 92 млн. лв., а в предходната по-силна и нормална година - 187.5 млн. лв.

Формално има една последна пречка пред плановете на "Енергико трейдинг България" да се установи така сериозно на българския пазар - компанията трябва да получи лиценз за търговия с природен газ (сега такъв не е нужен, но според Закона за енергетиката след 1 октомври 2021 г. става задължителен). Процесът по издаването му върви още от април, а на 29 юли Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да вземе окончателното решение по въпроса. Няма причини за отказ, което означава, че доставките на "Газпром" към "Лукойл" с посредничеството на Валентин Златев ще продължат.

Вътрешна сделка или акция срещу България

Намесата на "Енергико трейдинг България" на пазара на природен газ е пряк удар срещу държавната "Булгаргаз", която остава без един от най-големите си клиенти. Като нелепото тук е, че фирмата на Златев няма право да продава под регулираните цени на "Булгаргаз", което означава, че рафинерията няма реална изгода от това, а по-скоро целта е оборотът да се върти само в рамките на руските фирми. Дори има основателни предположения да се смята, че "Енергико трейдинг България" продава на загуба природния газ на "Лукойл", тъй като цената на "Газпром" на българската граница е по-висока от тази на микса на "Булгаргаз", който включва още азерски доставки. Подобна теза излага и самият Златев, видно от протокол от общото събрание на компанията от 31 май 2021 г.

Друг проблем за "Булгаргаз" е, че дружеството има дългосрочен договор с "Газпром", по който трябва да купува определени минимални количества и ако не изпълнява това задължение, ще плаща допълнително. При отпадането на "Лукойл" от клиентите този риск става изключително голям, ако не се стигне до предоговаряне на условията с "Газпром". Възможно е "Булгаргаз" да влезе в рамките на договора с руснаците и без промени, но тогава ще трябва да спре всички алтернативни доставки (на азерски, LNG и друг газ), които сега спомагат за формирането на значително по-ниска цена към крайните клиенти.

По-голямата опасност е, че ефектът "Енергико трейдинг България" може да се разпространи и към други големи потребители, които по един или друг начин са близки до Русия. Така фирмата на Златев може да вземе бизнеса на държавната "Булгаргаз" и да диктува цените на пазара в България.

Руската офанзива начело със Златев

"Енергико трейдинг България" е регистрирана през април 2020 г. като еднолична собственост на Иван Дреновички - бивш директор на държавния газов оператор "Булгартрансгаз" от септември 2009 г. до юни 2011 г.

На 1 октомври 2020 г. обаче съдружник на Дреновички, при това с мажоритарен дял, става регистрираната в Швейцария Litasco, която отскоро е прекият собственик на "Лукойл България" и "Лукойл Нефтохим Бургас". Именно опитът на Litasco е подаден към КЕВР за покриване на изискванията при получаването на лиценз за търговия с природен газ. А през ноември миноритарен съдружник става "Агроинженеринг-90", зад което стои кипърската "Агриуей холдингс лимитед", чийто действителен собственик е Валентин Златев.

На 3 декември 2020 г. Дреновички е сменен като управител на "Енергико трейдинг България" от Валентин Златев. През 2021 г. вече новият мажоритарен собственик, чийто пълномощник е управителят Златев, прави опит за пълното изолиране на Дреновички и изключването му като съдружник в дружеството. От протокол на общо събрание на акционерите на "Енергико трейдинг България" от 31 май 2021 г. се разбира, че буквално е направен опит за превземането на компанията, включително чрез заявка за регистрация на търговско име, което е запазено от Дреновички. Също така Дреновички е цитиран да казва: "През ноември 2020 г. по настояване на настоящия управител В. Златев прехвърлих дялове в "Енергико трейдинг България" на "Агроинженеринг-90" и подадох молба за напускане на длъжността управител с оглед неоснователното изземване на функциите ми в ущърб на дружеството."

В момента отстраняването на Дреновички е блокирано с определение на Софийски градски съд, който бившият едноличен собственик на "Енергико трейдинг България" е сезирал с жалба за действията на Златев и руските му партньори. До приключване на делото промяна няма да има. При всички случаи обаче плановете руските компании да заобиколят "Булгаргаз" ще се случат. Въпросът е каква ще е позицията на българската държава за това, особено на фона на предстоящите преговори с "Газпром" за нов дългосрочен договор, след като действащият сега изтича през 2022 г.

Все още няма коментари
Нов коментар