🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Валентин Златев ще строи сафари лоджове в Танзания

Инвестицията ще е между 65 и 72 млн. долара, а обектите ще са под бранда Kempinski

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бившият генерален изпълнителен директор на "Лукойл България" Валентин Златев ще строи лоджове за туристи в Танзания. Инвестицията ще е в размер между 65 млн. и 72 млн. долара, като част от тях вече са изразходвани за разработване на дизайн и придобиване на права. Обектите ще са три в Национален парк Серенегети, в Национален парк Тарангире, където ще има сафари лоджове, и постоянен палатков лагер в Национален парк Лейк Маняра. Очаква се те за заработят за туристи през 2023 г.

Проектът се движи от няколко години още преди пандемията. Новината за визитата на българската делегация в Дар ес Салаам е отразена в местните медии на 25 септември, като сега стана достояние и по българските сайтове.

От снимките става ясно, че освен самия Валентин Златев и Лъчезар Тодоров - мениджър на хотелиерската компания на Златев "Тера тур сервиз", в посещението е участвала и бившият министър на туризма Николина Ангелкова. Тази седмица тя изрекламира и ски курорта Боровец. Причините за присъствието й там не са известни, като "Капитал" не успя да се свърже с представител на "Тера тур сервиз".

Бъдещият проект

Собственик на "Тера тур сервиз" е "Агрохолд", където действителен собственик е Валентин Златев. От сайта на "Агрохолд" става ясно, че инвестицията ще е през дружеството Helios Lodges Company Ltd. (HLC), създадено в Танзания през 2018 г. с цел "инвестиране и развитие на туристически и хотелиерски проекти".

През 2019 г. компанията е подписала лицензионни споразумения с Администрацията на националните паркове на Танзания за изграждането на лоджове в Национален парк Серенгети, където ще има 150 легла в района на Лобо. В Национален парк Тарангире - също 150 легла в Китбонг Хил. И постоянен палатков лагер в Национален парк Лейк Маняра, състоящ се от 50 легла в района на река Мсаса.

"Разработката на дизайна е извършена от консорциум от утвърдени южноафрикански дизайнери, архитекти и инженери, ръководен от Source Interior Brand Architecture и GAPP.

Международните партньори

Управлението на трите съоръжения е договорено с Kempinski S.A., като споразуменията за управление вече са подписани. Конкретика по проекта е дадена в средата на февруари от Kempinski, както и от Лъчезар Тодоров пред чуждестранни медии.

Африканската държава разчита в голяма степен на туризма с над 20 национални парка, като остана една от малкото отворени за посетители по време на пика на пандемията, като много български туристи заминаха за дестинации като остров Занзибар, който е част от Танзания.

При подписването на споразумението за управление Бернолд Шрьодер, изпълнителен директор на Kempinski Hotels, е заявил, че компанията е щастлива, че разширява портфолиото си в страната, цитиран от международните медии.

"С Kempinski Hotels намерихме изключително надежден и опитен партньор. Техният ангажимент и опит в хотелиерството отговаря на нашата визия на дългосрочно партньорство за нашите нови проекти в Африка, за които се надяваме да станем пазарен лидер и определящ тенденциите на този непрекъснато растящ пазар", пък заявява Лъчезар Тодоров пак пред чуждестранните медии.

Хотелиерският бизнес на Златев

Златев е един от големите хотелиери на българското Черноморие, като на българска земя той си партнираше с друга международна верига - RIU. Морският бизнес започва през 2002 г., като на мястото на старата почивна база на Строителни войски и сержантските стаи в Обзор се появява Helios Beach (през 2003 г. е брандиран с марката RIU). Пак в Обзор Златев има и още един по-нов и по-голям хотел - RIU Helios Bay. Третият от групата - RIU Helios, се намира в Слънчев бряг. Пак в Слънчев бряг е и петзвездният RIU Palace Sunny Beach. Той е съсед с другия хотел на компанията на това място - RIU Helios Paradise. Той беше открит през 2015 г. след инвестиция 100 млн. лв., като там преди години се намира някогашният белодробен санаториум между Слънчев бряг и Свети Влас.

В края на лятото тази година стана ясно, че Златев и RIU се разделят с цел "оптимизиране на разходите". Хотелите SUNEO Helios Beach и RIU Pravets Resort ще се разделят с бранда RIU до края на 2021 г. А до края на 2022 г. това ще се случи и с RIU Helios, RIU Helios Bay, RIU Helios Paradise и с RIU Palace Sunny Beach.

За софийския си хотел Златев си партнира с друга верига - американската Hyatt. Петзвездният Hyatt Regency Sofia, построен на мястото на бившето кино "Сердика", заработи от септември 2020 г. При стартирането на проекта в средата на 2016 г., който е първи за дружеството в столицата, беше обявено, че "Тера тур сервиз" ще вложи 30 млн. евро в него.

"Тера тур сервиз" е с капитал 144 млн. лв. През лятото на 2019 г. сключи договор за заем с ДСК за до 119 млн. евро и до 7.1 млн. лв., като малката сума е предназначена за овърдрафт и оборотно финансиране на ДДС. През пандемичната 2020 г. приходите на групата рязко пострадаха и се свиха до 25.5 млн. лв. при почти 60 млн. лв. година по-рано. Логично компанията е и на голяма загуба - 24 млн. лв.

Българските екзотични хотели

На сайта на "Агрохолд" се вижда и още един екзотичен проект на "Тера тур сервиз" и свързани с нея дружества. Това е обектът на остров Сейнт Сусия в Карибско море - Grand Hyatt Saint Lucia Resort, който ще бъде с 345 стаи и се очаква да заработи през 2023 г. В миналото този проект е обявяван и като инвестиция на строителната "Джи Пи груп", която частично се свързва със Златев.

Други български хотелиери също излязоха извън пределите на страната и се насочиха към екзотични дестинации. Румен Чандъров след Слънчев бряг има нов проект за комплекс в Доминикана. Той ще бъде с 650 стаи, на първа линия в Пунта Кана, под бранда Marriott, като инвестицията ще е 160 млн. долара.

План за комплекс от къщички в Занзибар обяви и предприемачът Калоян Георгиев.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pqj46516740 avatar :-|
    pqj46516740

    Санаториалното мястото, което разрушиха във Свети Влас, за да изградят болезнено кичозната кочина Хелиос, беше УНИКАЛНО. Имаше защитени растения и животни. Спомням си го до последния му момент! Сега нека да използват същата 'стратегия' в Танзания!

    Нередност?
Нов коментар