"Булгартрансгаз" взе 683 млн. лв. авансово от "Газпром", за да плати "Турски поток"

Сумата е от дължимите такси до 1 юли 2023 г., а предсрочното плащане на част от задълженията към "Аркад" ще спести 95 млн. лева

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков поиска този месец оставката на директора на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов (на снимката), но засега няма развитие по този казус.
Служебният министър на енергетиката Андрей Живков поиска този месец оставката на директора на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов (на снимката), но засега няма развитие по този казус.
Служебният министър на енергетиката Андрей Живков поиска този месец оставката на директора на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов (на снимката), но засега няма развитие по този казус.    ©  Цветелина Белутова
Служебният министър на енергетиката Андрей Живков поиска този месец оставката на директора на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов (на снимката), но засега няма развитие по този казус.    ©  Цветелина Белутова

Държавният газов оператор "Булгартрансгаз", чиито задължения нараснаха с 250% до невероятните 2.57 млрд. лв. през 2020 г., е извършил на пръв поглед успешна, но като цяло странна финансова операция.

Накратко: дружеството е предложило да направи отстъпка на "Газпром" за дължимите такси за пренос на газ през България, ако руската компания заплати предсрочно сумите за следващите две години. С получените пари "Булгартрансгаз" ще плати предсрочно част от задълженията си към банки и към строителя на "Турски поток" - управляваният от свързани с "Газпром" саудитски консорциум "Аркад", с което ще си спести плащането на лихви.

Сметките на държавната газова компания показват, че от тези операции ще се спестят около 106 млн. лв., но същевременно ще се загубят 21.2 млн. лв. заради отстъпката към "Газпром".

Реално обаче това означава, че в следващите две години "Булгартрансгаз" ще остане почти без приходи и може да се създаде проблем за обслужване на останалите задължения или за бъдещите инвестиционни проекти, като газовата връзка със Сърбия например.

Как се е стигнало дотук

В последните две седмици на юни "Булгартрансгаз" е бил обявил прозорец за авансово плащане на таксите за резервиран капацитет за всички свои клиенти с определена отстъпка. В случая намалението е било 2.7%, при условие че се изплатят сумите за поне една година напред. Единствено "Газпром експорт" е проявил интерес към тази оферта и е заявил, че ще плати авансово дължими суми за резервация на капацитет по дългосрочния си договор за периода от 1 юли 2021 г. до 30 юни 2023 г.

"Общата дължима сума за тези две години, изчислена при прогнозна годишна индексация на приложимите тарифи по действащия договор, за газови години 2021/2022 и 2022/2023 в размер на 1.7%, е 704.5 млн. лв. без ДДС", обясняват от "Булгартрансгаз". При прилагането на дисконтовия фактор от 2.7% на годишна база сумата за авансовото плащане става 683.3 млн. лв. без ДДС, или по този начин "Газпром" си спестява 21.2 млн. лева.

За сравнение, през миналата година от пренос на газ държавното дружеството е генерирало 345 млн. лв., като основният клиент е именно "Газпром" (общо приходите от оперативна дейност на "Булгартрансгаз" за миналата година са едва 394 млн. лв.). През тази година обаче резервирания от "Газпром" капацитет се увеличава (с пускането на компресорните станции на "Турски поток") и съответно приходите трябваше да се увеличат.

За какво ще се похарчат тези пари

От официалната информация става ясно, че "Булгартрансгаз" ще използва получените средства за частично погасяване на задължения към формалния изпълнител на "Турски поток" през България консорциум "Аркад". Става дума за сума от 461.1 млн. лв. По този начин държавното газово дружество няма да дължи съответното оскъпяване на "Аркад" - финансирането на газопровода беше осигурено от изпълнителя, а "Булгартрансгаз" трябваше да погаси сума за период от 120 месеца при 4.1% годишна лихва. Реализираната икономия се изчислява на 80.3 млн. лв. Освен това "Булгартрансгаз" ще отчете допълнителна икономия от 14.6 млн. лв. заради договорено с "Аркад" намаление на процента на дължимото оскъпяване за тригодишен период - от 4.1% на 3%.

С друга част от авансово получените от "Газпром" суми ще се погасят предсрочно и 65 млн. евро към търговски банки. Това ще спести 11.7 млн. лв. от разходи за лихви, както и ще възстанови предоставени обезпечения за 24 млн. лв.

Останалите 95.1 млн. лв. от авансовото плащане ще се използват за покриване на бъдещи оперативни, инвестиционни и финансови разходи.

Ами останалите дългове

Въпреки тези предсрочни плащания задълженията на "Булгартрансгаз" пак остават във внушителни размери. Според данни, предоставени на "Капитал" от дружеството, за "Турски поток" към консорциум "Аркад" ще имат да се плащат още около 450 млн. лв., а към банките - над един милиард лева.

От "Булгартрансгаз" смятат, че намалените приходи в следващите две години заради авансово платените сега такси от "Газпром" няма да възпрепятстват обслужването на тези задължения. До голяма степен това е така заради договорените гратисни срокове по кредитите, както и поради факта, че останалите приходи (от пренос по националната мрежа) все пак могат да покрият оперативните разходи на компанията.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • - 1

    И какво? Пак да платим първо на руснаците?!

    Нередност?
  • 2
    vorik avatar :-|
    Tzvetan Kirov
    • + 4

    Вземат пари от руснаците за да платят на другите рунаци в Аркад, т.е. газпром си ги вади от рдиният джоб и слага в другия а БТГ е така вързан че няма да може да мърда и както каза журналиста Ивайло Станчев ще замрази другите си проекти! Накрая Газпром просто ще изкупя фалиращата бтг и ще си направи директната връзка Провадия - Черно море към подводния южен тръбопровод/ в светлината на разрешения северен поток/.

    Нередност?
  • 3
    rumenvl avatar :-|
    rumenvl
    • + 1

    Е за да държиш над милион в банка имаш наказателна лихва. Руснаците и за един процент биха платили предсрочно щото генерират фрии кеш.

    Нередност?
  • 4
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia
    • + 2

    Уф-ф! Само главоболия с този "Турскипоток". Много по-спокойно щеше да се гледа на една газова връзка с някой прибалтийски регазификатор на втечнен газ.

    Нередност?
  • 5
    oio avatar :-P
    oio
    • + 1

    Демек Газпром бърза да плати на Газпром (Аркад), преди балъците да са се усетили.
    Не случайно простите са най-бедни!

    Нередност?
Нов коментар