🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ако сте притискани с НАП или друг държавен орган да осигурявате гласове, прочетете това

Натискът над бизнеса

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тоягата и моркова. Това е основната технология, използвана от местната и изпълнителната власт спрямо бизнеса преди парламентарните избори през април. През последните седмици "Капитал" получи два сигнала от бизнесмени, че са били подлагани на административен тормоз в месеците преди изборите - от НАП, агенцията по храните, Главната инспекция по труда и други контролни институции. След това тормозът спира, за да може около изборите да има спокойствие и служителите на компаниите да бъдат насочени към "нашата" партия и към "нашата" преференция, през която именно се проверява резултатът. От бизнесмените са искани конкретни резултати - определен брой гласове и преференции за конкретни кандидати.

Два месеца след изборите и на прага на нови след месец се случват две неща. Едното е, че въпреки смените по върховете на институциите има сигнали, че на места в страната тази система отново започва да работи и проверките се възобновяват. Другото е, че шансовете ГЕРБ отново да се върне на власт не изглеждат големи и съответно хората малко по малко събират смелост да говорят. Вторият процес е бавен и носи рискове. Както казва един от източниците на "Капитал", "и един процент шанс да има да се върнат, после знаете ли какво ще ми се случи".

Разбира се, възможно е това да са изолирани случаи. Вероятността обаче да е друго - да има организирана система за тормоз над бизнеси с цел осигуряване на гласове, е толкова опасна, че заслужава специално внимание. Всъщност за такива случаи на високо ниво вече се знае - например историята с "Хиполенд" от миналото лято.

За да се разбере истинската картина обаче, трябва повече хора да разкажат. "Капитал" кани всички предприемачи, които са били подложени на някакъв вид институционален тормоз, за да осигуряват гласове, да се свържат с нас. Гарантираме на всеки две неща: 1) ако иска, ще остане анонимен и 2) така ще помогне всичко това да приключи по-бързо. Подобен натиск е не просто незаконен, но и унизителен. Можем да го спрем само заедно. Пишете ни на [email protected]

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 3

    Браво! Трябва да се сложи край на този тормоз!

    Нередност?
  • 2
    selofia avatar :-P
    Селофия

    Старият вампир учи внуче на методи
    - Начи, сгъваш абитуриентката на колено и и изпиваш половината кръв...
    - Дедо, а защо половината, а не всичката?
    - Не може, сине... Ние не сме данъчни...

    Нередност?
Нов коментар