🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Водещи европейски университети и "Главболгарстрой" разработват нов изолационен материал

Иновацията е в партньорство с техническите университети Дармщат и Делфт

Водещи европейски университети и "Главболгарстрой" разработват нов изолационен материал
Водещи европейски университети и "Главболгарстрой" разработват нов изолационен материал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Консорциум от водещи европейски технически университети с участието на Техническия университет Дармщат (Германия), Техническия университет Делфт (Холандия), Materials Physics Center (Испания) и др. и представители на индустрията на европейско ниво, сред които един от лидерите на българския строителен пазар - "Главболгарстрой", продължава активната си работа по иновативен проект, финансиран по линия на изследователската програма на ЕС "Хоризонт 2020" (понастоящем "Хоризонт Европа").

Делегацията

Като част от работата по проекта германска делегация от Университета Дармщат посети България в началото на октомври т.г. Целта на визитата беше проследяване на текущото строителство на модулните демонстрационни сгради в София.

Като партньор в проекта "Главболгарстрой" е ангажирана с изграждането на демосградите в България, както и с последващото им наблюдение за период от две календарни години.

Сред членовете на делегацията бяха проф. д-р Едуард Коендърс - ръководител на Института по строителство и строителни материали (WiB) към Техническия университет Дармщат, д-р Кристоф Манкел от същия университет и д-р Франк Рьозер, главен изпълнителен директор на RÖSER Ingenieurbeton. Техническият университет Дармщат отговаря за разработването, проектирането и оптимизирането на изолационната пяна, докато индустриалният партньор - RÖSER Ingenieurbeton, проследява прилагането на фасадните елементи с NRG-пяната на демонстрационните обекти в София.

В рамките на посещението бяха проведени интензивни дискусии в централата на "Главболгарстрой" в София, както и на строителната площадка в Кривина (Столична община).

Проектът

Изцяло новаторският както от научна, така и от практическа гледна точка проект NRG-Storage има за цел да предложи решение, което да замести съществуващите на пазара изолационни материали с многофункционална, енергийно спестяваща циментова пяна (NRG-пяна). На този етап разработката е насочена към нежилищни сгради, които по правило са с висок разход на енергийни ресурси. Целта е да се постигне 25% по-добър изолационен ефект и най-малко 10% по-висок капацитет за енергиен баланс и съхранение. Това приложение на NRG-пяната цели по-мащабен ефект, който да докаже енергоспестяващите свойства на материала, и е пряко свързано с решенията и насоките на Европейския съюз за намиране на алтернативни енергийни източници.

Многофункционалната NRG-пяна ще бъде и с по-висока водонепропускливост и херметичност (между 10% и 25% по-висока от съществуващите към момента). Очаква се цялостното приложение на NRG-пяната да бъде и по-рентабилно, тъй като разходите за изпълнение са с 15% по-ниски в сравнение с наличните в Европа решения. Едно от основните предимства на пяната е възможността за хибридно действие при преноса и съхранението на енергията в една сграда, базирано на пасивно/активно управление.

За специфичните свойства и характеристики на NRG-пяната допринася и съдържанието на въглеродни наночастици на база графен. Те са с доказани свойства при приложения за термично съхранение, със специфични свойства на проводимост. И NRG-пяната ще съдържа специфични по вид и количество наночастици, което кореспондира с целите на проекта - да се достигне оптимална стабилност в обем и механични свойства на пяната както при полагане на този краен продукт, така и при последваща експлоатация на сградите.

Демонстрационната фаза

Демонстрационната фаза на проекта ще отговаря на технологично ниво 7 от изискванията на ЕС, т.е. научно-техническата разработка ще докаже своето конкретно и директно приложение при различни условия и параметри. Това са 27 демонстрационни стени на територията на EU, 4 нови модулни демонстрационни сгради, базирани в София, както и 2 демонстрационни обекта на съществуващи нежилищни сгради в Испания и Германия.

През последващия етап от изпълнението на проекта се предвижда наблюдаване на сградите и поведението на иновационния материал в рамките на 2 години. Целта на мониторинга е чрез интегрираните на обектите температурни сензори да докаже способностите за топлоизолация и съхранение на енергия на пяната. В допълнение към това ще бъдат наблюдавани на ежедневна база: температурата на въздуха и на повърхностите в сградите, устойчивостта на материалите на атмосферни влияния, както и енергийната ефективност по отношение на консумацията на енергия за отопление и охлаждане.

Проектът е в унисон с разбиранията и политиките, които "Главболгарстрой" следва на европейско ниво чрез Представителния офис на компанията в Брюксел по теми, свързани с енергийна ефективност, продуктови иновации, ново поколение строителни материали, кръгова икономика и др.

Този проект се финансира по програмата за изследвания и иновации на Европейския съюз "Хоризонт 2020" съгласно споразумение за безвъзмездна финансова помощ №870114.