🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Формулата за успеха ни e, че сме иновационен партньор за нашите клиенти

Иван Иванов, изпълнителен директор на Scalefocus

Формулата за успеха ни e, че сме иновационен партньор за нашите клиенти
Формулата за успеха ни e, че сме иновационен партньор за нашите клиенти
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Иван Иванов е член на борда на директорите на Scalefocus и изпълнителен директор на компанията от октомври 2020г. Има бакалавърска степен по компютърни системи и технологии от Техническия университет - София (2003 г.) и магистърска степен по информатика от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" (2008 г.). Кариерата му започва през 2002г. като софтуерен разработчик и ръководител екип в "ПВД Финсофт". От 2007г. до 2012г. работи за компанията "Лоджикал Фактор България". В Scalefocus започва работа още от създаването ѝ през 2012 г., като преминава през различни мениджърски позиции. Преди да бъде избран от акционерите за изпълнителен директор, е заемал длъжността старши вицепрезидент, отговарящ за бизнеса за софтуерни услуги на компанията в Северна Америка.

Изминалата година беше предизвикателна за всички компании. Кои бяха най-сериозните препятствия пред вас и как ги преодоляхте?

Едно от най-големите предизвикателства за нас беше неизвестността в средата на миналата година, която недвусмислено ни показа, че тенденциите и изпълнението на плановете невинаги зависят от нас. Направихме редица промени в нашия бизнес модел, за да можем ефективно да отговорим на променените нужди на клиентите си и по този начин да ограничим афекта на кризата върху служителите си в дългосрочен план. Към днешна дата можем да кажем, че преодоляхме трудностите заедно благодарение на усилията и отдадеността на всички колеги и съм напълно уверен, че екипът на Scalefocus може да преодолее всяко бъдещо препятствие.

Какво научихте в годината, в която начините на правене на бизнес коренно се промениха? В каква посока се разви бизнесът ви? Наложи ли се да направите рязък завой спрямо плановете ви заради пандемията?

Последната година и половина затвърди убеждението ни, че едно от най-важните условия за поддържане на успешен бизнес с дългосрочна стратегия за развитие е да си адаптивен - към нуждите на клиентите си, към нуждите на хората в компанията и не на последно място към нуждите на обществото. В този смисъл за нас няма коренна промяна в стратегията ни за устойчиво развитие - като компания, която расте с много бързи темпове, ние постоянно сме в процес на еволюция и валидиране на решенията, които търсят нашите клиенти. Наскоро изградихме изцяло нов отдел, фокусиран върху създаването на повторяеми технологични решения и продукти, които могат да се преизпoлзват в различни индустрии. Интелигентните компонентизирани решения и автоматизацията са част от пътя към бизнеса на бъдещето.

С кое постижение на вашия екип се гордеете най-много през изминалата година?

Гордеем се с реакцията на целия екип на компанията към променящата се среда, която наложи много ограничения за бизнеса, но и за комуникацията между хората. Гордеем се с екипа, който навременно и ефективно създаде всички условия за работа от разстояние и адаптира работния процес, така че да не допуснем компромис в качеството на услугите и продуктите си. Гордеем се с колегите, които светкавично реагираха на пандемичната обстановка и в рамките на седмици създадоха "от нулата" приложението ViruSafe в момента, в който то беше най-необходимо. Гордеем се с всички хора в компанията - благодарение на тях Scalefocus е тук днес.

Как мотивирахте екипа си да се справи в трудната година?

Бих казал, че извънредните обстоятелства бяха катализатор да се развием по-бързо в посоката, която бяхме поели. Предлагаме на клиентите си услуга, която по качество не се различава от тази на най-големите международни компании, така че за нас е изключително важно да предложим и на колегите си преживяване в организацията, което следва най-добрите практики. Концепцията за работа от разстояние за нас не е само противоепидемична мярка, а възможност, от която колегите могат да се възползват дългосрочно. От друга страна, поддържаме атрактивни офис пространства, така че екипът да може да прекарва пълноценно време заедно - знаем, че добрите идеи и решения се раждат, когато сме заедно. И не на последно място, бяхме една от първите компании и в България, и в Северна Македония, която въведе система за гъвкави социални придобивки. В момента колегите могат да избират услуги, които отговарят на личните им нужди и предпочитания - от различни опции за медицински пакети, през домашно почистване и грижа за деца до развлекателни платформи и летни активности.

Каква е формулата за успех на ИТ пазара у нас и извън пределите на страната?

Работим на пазар, който не дели добрите решения на географски принцип. Формулата за успеха на Scalefocus e, че сме иновационен партньор за нашите клиенти - технологичните решения, които изграждаме, са средство за иновацията на техния бизнес модел и операции. За нас няма друг начин на работа, освен да влезем в детайл, да разберем конкретните нужди и изисквания и да предложим най-добрия възможен подход в дадената ситуация.

Как се промениха потребителите през последната година? Засили ли се лоялността в отношенията компания - клиент?

И в този аспект за нас нямаше съществена промяна. Клиентите търсят най-доброто съотношение между качеството на предлаганата услуга и цената ѝ и това е универсална формула. Ситуацията през последната година освен трудностите създаде и бизнес възможности - много компании осъзнаха нуждата от дигитална трансформация, за да отговорят на очакванията на потребителите и да изведат бизнеса си на следващо ниво. Лоялността се засили безспорно, но в ключов фактор се превърна доверието - клиентите търсят сигурност, че партньорът, който изберат, ще им предложи точното решение за конкретните им нужди.

Как се отрази пандемията на вашата кадрова политика? Как привличахте нови таланти и кое в компанията ви прави атрактивни за тях?

Ситуацията около ковид със сигурност доведе до редица промени в пазара на труда в IT сферата и го направи по-предизвикателен.

Част съм от Scalefocus от самото й създаване преди 9 години и за това време виждам как в компанията се развива култура, основана на взаимно уважение, споделяне на знания и опит, оценяване на постиженията, стимулиране на иновацията и развитие на таланта. Именно тази култура и ценности са това, което води и задържа хора в нашия екип.

Избрали сме да даваме максимална свобода на колегите, за да могат да реализират пълния си потенциал - за нас бързият кариерен растеж чрез развиване на таланта и уменията е характерен. Този подход надграждаме и с предоставяне на възможността за работа по интересни и предизвикателни международни проекти, като лидерите на всяко ниво са винаги близо до своите колеги и успяват да ги подкрепят и напътстват в професионалното им развитие, изграждайки по този начин силни и сплотени екипи.

Това са само част от причините хората да избират да работят с нас на всички нива - от начинаещи до професионалисти с години опит, които ни виждат като партньор, с който могат да продължат да надграждат. Също така работим да развиваме пазара на IT специалисти в България в дългосрочен план, участвайки в инициативи с училища, университети и чрез собствена академия, в която обучението е напълно безплатно и курсистите имат възможността да се учат в среда, която е максимално близка до тази на реалните проекти. Вярваме, че по този начин подпомагаме обществото, в което всички ние живеем, и заедно се движим напред.

В кои области виждате най-голям потенциал за развитие?

Стремежът към дигитализация на услуги и процеси категорично се запазва. Той беше ускорен от кризата с COVID-19 и в момента се движи с изключително бързи темпове. Промени се още и типът на търсенето на клиентите - те очакват готови и работещи решения в много по-кратки срокове. В момента в голяма част от проектите срок за доставяне на продукт или услуга от една година е неприемлив. Новата настройка на нашите клиенти и партньори беше катализаторът на това да въвеждаме иновации в методите си на работа още по-агресивно и да разработваме повторяеми технологични решения, които да преизползваме. Благодарение на тази гъвкавост успяваме да съкратим времето за изпълнение и същевременно с това да запазим безкомпромисното качество на услугите и продуктите, които предоставяме на нашите клиенти.