🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономика по подобие на сътворението

Кръговата икономика дава бизнес ниша на все повече фирми, предлагащи решения

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В началото бяха мините. После дойде бетонът. И създаде човек пластмасата, тоновете опаковки и бързата мода. Старият смартфон потегли към сметището, за да направи място за по-новия. И после и той за още по-новия.

Човекът се доказа през годините като един доста несъвършен създател, с творения с линеен живот, финиширащи на бунището. Порочна практика, която може да бъде прекъсната с трансформацията на икономиката от линейна в кръгова - процес, който изглежда неизбежен, поне ако искаме планетата да остане за поколенията.

Кръговата икономика вече е добре познато понятие и в най-грубия й смисъл тя има амбициозната цел да се повтори съвършенството на природата, в която нищо не се губи и изхвърля и всичко дава живот на нещо друго.

То включва различни подходи като споделената икономика, ползването на продукти на лизинг, по-ефективното използване на материали, повторната употреба, ремонт, рециклиране на вече ненужни стоки и материали и превръщането им в нещо полезно. Основната й сложност идва от нуждата да се мисли и работи в системи.

Все повече производствени гиганти в различни сектори дават заявки за все по-отговорна политика спрямо ресурсите. Все повече стават и компаниите, включително start-up, които намират бизнес ниши в предлагането на технологични решения на конкретни проблеми. Сферите са всевъзможни - от утайките в отпадните води, през хранителните отпадъци, текстила, електрониката, строителството, опаковките.

Winnow: Без храна на боклука

Интелигентните измервателни уреди за електричеството и водата са част от реалността от много време. Не така стои въпросът с отпадъците, които изхвърляме, поради което трудно може да се прецени и съответно да се намали пилеенето и изхвърлянето на храни.

Британската стартираща компания Winnow е разработила интелигентни измервателни уреди, които анализират нашия боклук. През 2019 г. компанията печели наградата Circular Economy Tech Disruptor, представена на Световния икономически форум.

Решенията на Winnow се използват основно в ресторанти и хотели, за да се измери каква храна се изхвърля, и след това да се идентифицират начини за намаляване на отпадъците. Изчисленията на фирмата показват, че повечето фирми губят продукти повече, отколкото предполагат. А една трета от храната в световен мащаб така и не бива изядена. Това струва на година около 1 трлн. долара. Негативният ефект за една комерсиална кухня е около 30 хил. долара на година. А ако загубата на храна беше държава, тя щеше да се нареди на трето място по емисии на парникови газове след Китай и САЩ.

Компанията обещава на ресторантите да намалят загубите си наполовина, като сега поне 10-20% от храната така и не стига до чиниите. Технологията има хардуерна и софтуерна част, като везна в контейнера за отпадъци измерва изхвърленото количество, а с човешка помощ се отчитат видът на отпадъка и причината за неговото изхвърляне в системата. На тази база софтуерът изготвя доклади как се пилее храната, за да се предприемат конкретните действия.

Winnow предлага продукта си в 45 държави, като сред клиентите й са IKEA, Hilton и др. Изчисленията показват, че на година спестява на клиентите си 36 млн. сервирани порции, 61 хил. тона въглероден диоксид и 42 млн. долара.

Enerkem: Енергия от смет за колата

Горенето на отпадъци също не е нещо ново, но превръщането им в гориво за автомобилите е рядкост, която навлиза все повече и повече. Пример е канадският град Едмънтън, който има за цел да използва повторно 90% от отпадъците си, спестявайки повече от 100 000 метрични тона депа всяка година.

Това се случва с помощта на технологиите на компанията Enerkem - първата в света, която произвежда възобновяеми метанол и етанол от нерециклируеми, некомпостируеми твърди битови отпадъци, заменяйки използването на изкопаеми източници като петрол и природен газ за производство на устойчиви транспортни горива и химикали, които се използват в широк спектър от ежедневни продукти.

Технологията на основаната през 2000 г. Enerkem извлича въглерода от предварително надробения боклук с енергийна стойност, като пластмаса например, който не може да бъде рециклиран, като след преработка от отпадъка се извлича синтезиран газ, или сингаз, включващ въглероден оксид и водород в ролята на основни горивни компоненти. Сингазът се използва за производството на биогорива като метанол и етанол, който се използва като биогориво в автомобилния сектор, както и химикали, които могат да се използват в хиляди ежедневни продукти.

Cambrian Innovation: За чистата вода

Водата се очертава като един от големите бъдещи проблеми на света и най-вече наличните ресурси, годни за употреба. Американската Cambrian Innovation е решила да насочи усилията си в пречистването на отпадните води. В по-голямата си част съществуващите технологии за пречистване на водите са енергийно и капитално интензивни. Компанията обаче използва за целта енергията, която може да се добие от утайките.

Технологията EcoVolt на тази американска фирма е анаеробна система, която с помощта на микроби третира отпадъчни води, замърсени от промишлени процеси. Резултатът е пречистена 80% вода и биогаз, който може да се използва за генериране на чиста електроенергия и отопление. Технологията е подходяща за различни сектори като храни, пивоварство, текстил, вино и спиртни напитки, фармация.

Компанията работи на принципа на Water - energy purchase agreement (WEPA), като съгласно него Cambrian ще проектира, конструира, инсталира, притежава и експлоатира системата за пречистване. Клиентите отчитат спестявания от сметките за вода и ток, като заплащат определена сума на галон на Cambrian.

Cambrian Innovation изчисляват, че са помогнали на бизнеса да пречисти 2 млрд. галона вода, 125 млн. галона вода да бъде повторно използвана, да се спестят 38 хил. тона въглероден диоксид и 750 хил. долара на бизнеса.

Lehigh Technologies: Нов живот за старите гуми

Вдъхване на нов живот на старите автомобилни гуми е бизнесът на базираната в Атланта Lehigh Technologies, спестявайки петролни запаси.

Технологията на компанията превръща старият гумен отпадък в нещо, наречено микронизиран гумен прах, който след това може да се използва в голямо разнообразие от приложения от нови гуми до пластмаси, асфалт и строителни материали. От компанията изчисляват, че пазарът, към който са се ориентирали, се оценява на около 10 млрд. долара.

Крайният продукт е с различни размери и показатели в зависимост от бъдещата му употреба, като от фирмата твърдят, че представянето на материалите им е аналогично на петролните продукти. От компанията изчисляват, че петстотин милиона нови гуми са произведени с продуктите на компанията, спестявайки галони петрол, емисии и стари гуми на сметищата.

TeeMill: Тениски в кръг

С възхода на бързата мода, шопинг манията и преливащите гардероби модната индустрия се превърна в един от най-големите генератори на отпадъци. От години големите международни брандове правят стъпки в различни направления за намаляване на отпечатъка си като по-устойчиви материали, използване на рециклирани материали, модата на втората ръка и т.н., като различни доклади показват, че клиентите ще стават все по-чувствителни при избора си на тоалет именно на база политиката на компанията в сферата на околната среда.

Все повече се появяват и по-малки играчи, които намират нишата именно предлагайки алтернативен на големите фирми кръгов модел. Американската TeeMill произвежда тениски от висококачествени естествени материали по поръчка на клиентите. Платформата дава възможност на потребителите да създадат собствен бранд, като TeeMill осигурява производството и доставката.

Всяка от тениските е оборудвана със специален баркод. С негова помощ в края на живота на тениската клиентът изпраща обратно тениската до фабриката на TeeMill, като получава бонус. Там тениската бива рециклирана и превърната в нов продукт за някой друг.