🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Transspress избра "Главболгарстрой" за изпълнител на новата си логистична база

Инвестицията в новия център край Божурище е в размер на 10 млн. лв.

Сто нови работни места ще бъдат разкрити в новия логистичен център на Transpress
Сто нови работни места ще бъдат разкрити в новия логистичен център на Transpress
Сто нови работни места ще бъдат разкрити в новия логистичен център на Transpress
Сто нови работни места ще бъдат разкрити в новия логистичен център на Transpress
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Десет милиона лева ще инвестира водещата българска транспортно-логистична компания Transpress в изграждането на нов логистичен център в Индустриален парк "София - Божурище". По план базата трябва да заработи в края на 2022 г.

Проектът

Проектът е разположен на площ от 40 дка, застроената ще е 8 хил. кв.м и ще включва и изграждането на крос-докинг платформа, склад за обработка на товари, зона за разпределение на пратки и стоки, както и офисна част и център за обслужване на клиенти.

Проектът предвижда още изграждането на 60 рампи, което ще позволи едновременното товарене и разтоварване на 60 камиона с режим на работа 24/7 по стандартите за глобална компания. Ще могат да се обработват до 12 000 тона на денонощие. Паркинг зоната може да поеме до 100 камиона и 300 автомобила. С тези параметри логистичният център ще бъде без аналог в страната и с най-голямата крос-докинг платформа за обработка на палетни пратки.

"Това ще бъде най-голямата логистична база на Transpress до момента, втора в София и 14-а за страната. Тя ще бъде и част от международната мрежа от над 400 точки на нашия глобален партньор - Dachser", обясни Веселин Стоянов, основател и управител на Transpress. По думите му по време на церемонията за старт на проекта дори през кризисната 2020 г. компанията регистрира над 20% увеличение на оборота, а при куриерските доставки - над 30%. Корпоративните клиенти вече са над 18 хиляди, а годишно Transpress обработва над 1 млн. пратки.

Основен приоритет при изграждането на новия логистичен център е и използването на "зелени" технологични решения. Те са заложени на проектно ниво чрез разнообразни енергоспестяващи системи, които подобряват ефективността на сградата, включително подготовка за фотоволтаична инсталация на покрива. Складът също ще бъде оборудван с последно поколение високоефективни и "зелени" подемни машини. В съответствие с тенденциите за развитие на транспорта ще бъдат изградени и зарядни електрически станции.

"За мен е удоволствие да направим първа копка на новата модерна логистична база на компания, която продължава да се развива в трудни икономически условия. В лицето на държавата се надявам да продължавате да имате честен и лоялен партньор", заяви заместник-министърът на икономиката Калина Константинова по време на церемонията.

Изпълнението

Изпълнението на строителството е поверено на най-голямата строителна група в България - "Главболгарстрой", която печели конкурса със сериозния си опит в реализацията на промишлени обекти и прилагането на иновативни технологии. Основно конкурентно предимство на българската строителна компания е и собствената й производствена база за сглобяеми стоманобетонни елементи. В този проект "Главболгарстрой" ще поеме производството, доставката и монтажа им, както и всички довършителни работи.

"Компаниите от групата на "Главболгарстрой" започват реализацията на десетки проекти годишно. Истинско удовлетворение от работата си обаче изпитваме, когато си партнираме с други частни български компании, които инвестират в нови производствени бази и логистични центрове. Компании, които разкриват нови работни места и поемат риска да продължат да се развиват", каза по време на церемонията инж. Калин Пешов - председател на надзорния съвет на "Главболгарстрой" АД. По думите му над 50% от проектите, по които работи компанията, традиционно са от частния сектор. Амбициите на холдинга са да развие още по-сериозно портфолиото си в промишленото строителство, като основният фокус са частните инвеститори в сегмента.

С тази цел през последната година компанията е инвестирала в производствените си мощности чрез въвеждане на нови висококачествени кофражни форми и увеличаване броя на поточните си линии за производство на стоманобетонни елементи. До края на годината "Главболгарстрой" планира още инвестиции в това направление.