НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Топ 30 на зърнопроизводителите: Зърно на върха

Пандемията не се отрази върху производството на зърно и производителите имаха една силно печеливша година

Въпреки по-ниските добиви приходите на 30-те най-големи компании в зърнопроизводството растат с близо 100 млн. лв. и вече са близо 800 млн. лв.
Въпреки по-ниските добиви приходите на 30-те най-големи компании в зърнопроизводството растат с близо 100 млн. лв. и вече са близо 800 млн. лв.
Въпреки по-ниските добиви приходите на 30-те най-големи компании в зърнопроизводството растат с близо 100 млн. лв. и вече са близо 800 млн. лв.
Въпреки по-ниските добиви приходите на 30-те най-големи компании в зърнопроизводството растат с близо 100 млн. лв. и вече са близо 800 млн. лв.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нищо не може да разклати зърното на големите производители в България. Нито суша, нито пандемия заради опасен вирус, довела до логистични блокади и социални катаклизми. Нито двете в комплект. Това показват резултатите на най-големите компании за изминалата 2020 г. Зърнопроизводството не само не се повлия, но и годината се оказа силно рентабилна за големите компании в сектора.

Земеделието в страната остава все така силно фокусирано именно върху зърнопроизводството и концентрирано в ръцете на няколко едри собственици и арендатори на земя и производители и търговци на пшеница, царевица, слънчоглед. Всички това е така и благодарение на ежегодните мащабни субсидии, които са по 3 млрд. лв. на година.

Годината на печалбата

Изминалата 2020 г. беше една от най-сушавите от много години насам, основно в Североизточна и Източна България. Това доведе до значително по-ниска реколта - с 20% в сравнение с предходната година. Намаленият добив очаквано повиши цените, а това се усети най-силно при олиото.

Така въпреки по-ниските добиви приходите на 30-те най-големи компании в зърнопроизводството растат с близо 100 млн. лв. и вече са близо 800 млн. лв., като от групата малка част от компаниите имат спад на оборотите. Видимо се увеличава и печалбата, като изключенията са единични.

Очакванията са тази година да е още по-силна както по отношение на пшеницата и царевицата като реколта, така и при цените, за които макар и по-ниски няма очакване да се сринат, движени както от инфлацията, така и от цените на горивата и торовете.

Най-големите

Лидер в класацията е "Златия агро", собственост на Кирил Иванов. Компанията има приходи 88 млн. лв., а печалбата й за 2020 г. скача двойно - от 12.2 млн. лв. на 24.4 млн. лв. Компанията, регистрирана в град Вълчедръм, е и най-големият производители в Северозападна България. Това е зърнопроизводителят, който единично получава земеделска субсидия в България - по 6-7 млн. лв. годишно. Няма публична информация колко земи обработва, но се смята, че става дума за над 100 хил. дка в Северна България, основната част от тях под аренда и наем. В баланса на "Златия агро" притежаваната земя е оценена на 62 млн. лв. Иванов е собственик и на монтанската АСМ, занимаваща се с търговия със зърно, торове, семена и препарати.

На второ място в класацията на най-големите зърнопроизводители със 74.4 млн. лв. е "Сортови семена - Вардим". Тя също удвоява печалбата си, като от 6.8 млн. лв. става 14.7 млн. лв. Дружеството е част от групата на най-големия получател на евросубсидии "Октопод инвест холдинг" на Светлозар Дичевски.

В топ 10 има още няколко компании от групата му. Такава е "Агро - Светлозар Дичевски", която се намира на следващата, трета, позиция с приходи 47.7 млн. лв. и значително подобрение на финансовия резултат. Следват "Ресен" под номер пет, ЕТ "Деси - Светла Симеонова" под номер шест и "Троя авто", намиращо се на осма позиция в класацията - всички те също от групата на Дичевски.

През 2020 г. пет негови дружества са усвоили над 25 млн. лв. "Октопод холдинг" през годините обработва между 900 и 1 млн. дка земя - собствена и наета. Холдингът държи на концесия две дунавски пристанища - Оряхово и Сомовит, има и маслобойна в Разградско, автопарк от над 100 товарни автомобили и влекачи.

Между дружествата на Дичевски под номер четири е фирма "Краси" на Красимир Милков, обработваща около 180 хил. декара.

Големите холдинги

В топ десет са и две дружества, които са част от големи публични групи. Това са дъщерната на "Агрия груп холдинг" "Кристера агро" и "БГ Агро земеделска компания", част от групата "БГ агро". Тя е под номер 10 и се управлява от братята Ненко и Даниел Ненкови.

"Кристера агро" е девета и с приходи от 31 млн. лв., а групата е под номер 13 в общата класация. Активна е в Североизточна България, а от 2007 г. е листвана на фондовата борса. Обединява дейности в производството, търговията, съхранението, транспорта и логистиката на селскостопански култури - основно зърнени и маслодайни. Групата излезе с проект за изграждане на зелено на пристанище в Белославското езеро, в близост до Варна.

И половината под 20 млн. лв.

Половината от компаниите в групата на големите са с приходи под 20 млн. лв. Тази група се води от "Светлин Илчовски", семейна фирма, учредена през 1991 г. в Кнежа. Основни продукти на компанията са слънчогледовите ядки и пелетите за отопление, като дружеството притежава едни от най-големите мощности за белене и преработка на слънчогледово семе. От резултатите се вижда, че 2020 г. е била успешна за компанията, като приходите на компанията са се увеличили, а печалбата е скочила от 116 хил. лв. на 4.2 млн. лв.

Светлин Илчовски не бива да се бърка със Светослав Илчовски, който през 2012 г. създаде скандал, като обвини тогавашния депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов в изнудване. А през тази се превърна в най-известния зърнопроизводител, като обвини в парламента собственика на "Градус" Иван Ангелов, че го е изнудвал да продава зърно под пазарни цени и е в близки отношения с бившия премиер Бойко Борисов.

Двамата са представители на една фамилия, която управлява голяма част от земите в региона, като и двамата са регистрирани като еднолични търговци, но бизнесът на Светослав е многократно по-голям.

Най-растящата компания за изминалата 2020 г. е дружеството "Еко хербс", което от 9.4 млн. лв. увеличава приходите си на 24.3 млн. лв. Един от най-големите спадове на оборота пък е на "Гранд агро", създадена през 2000 г. с основна дейност производство на зърнени и маслодайни култури в Раковски, Пловдивско.