🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 30 на животновъдите: 60 млн. лв. по-малко месо

Секторът страда от високите цени на фуражите и тока

Най-големите 30 компании в животновъдството отбелязват общ лек спад на приходите, като от 820 млн. лв. за 2020 г. те са 759 млн. лв.
Най-големите 30 компании в животновъдството отбелязват общ лек спад на приходите, като от 820 млн. лв. за 2020 г. те са 759 млн. лв.
Най-големите 30 компании в животновъдството отбелязват общ лек спад на приходите, като от 820 млн. лв. за 2020 г. те са 759 млн. лв.
Най-големите 30 компании в животновъдството отбелязват общ лек спад на приходите, като от 820 млн. лв. за 2020 г. те са 759 млн. лв.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След африканската чума по свинете 2020 г. донесе китайски вирус. Пандемията COVID-19 удари консумацията на месо. От една страна, за известен период от време затрудни търговията на Европа с Китай. А от друга, намали и консумацията на Стария континент - заради колапса на туризма и ресторантьорския бизнес, като при някои домакинства има и промяна на хранителните навици и приготвянето на храната.

Очакванията за една по-тежка година и падане на цените заради корона кризата имаше сред бранша още преди година и очакванията, изглежда, са се сбъднали. Най-големите 30 компании в сектор животновъдство отбелязват общ лек спад на приходите, като от 820 млн. лв. за 2020 г. те са 759 млн. лв.

Класически за поредна година в топ 20 няма животновъди, които да се занимават с нещо различно от свиневъдство и птицевъдство. И в топ 30 има само три компании, занимаващи се с едър рогат добитък и млечни продукти.

Есента на 2021 г. за сектор животновъдство започна с протести заради липсващи средства в проектобюджета за следващата години за сектор селско стопанство, като са изключени компенсаторната временна COVID-19 мярка, която е 70 млн. лв., както и допълнително изчислените от ресорното министерството 40 млн. лв. Регистрираните животновъди са над 25 хил. души, като по данни на бранша заетите в сектора са над 100 хил. души.

Освен от пандемията секторът страда и от високи цени на фуражите, високата на горивата и на електрическата енергия, като през тази година корекция на цените на продукцията е имало само при агнешкото, казват от бранша.

Тежка година за прасетата

През последните няколко години с най-силно присъствие сред големите в свиневъдството е "Бони холдинг" и компаниите от групата. Те обаче пострадаха сериозно от африканската чума и лидер в класацията на големите животновъди с приходи 88.8 млн. лв. за 2020 г. е "Аякс - 1". Компанията е и на печалба 16.7 млн. лв. и е начело за втора поредна година.

Дружеството беше от тези, които се опитаха по алтернативен начин да се предпазят от чумата. Групата разполага с три свинекомплекса, като отглежда 120 хил. животни в три ферми край Стара Загора (Пъстрен и Боздуганово) и Добрич, село Козлодуйци, където са около 70 хил. За да не се стига до зараза в големия комплекс, от компанията предложиха на стопаните в Козлодуйци и в околните села да заколят прасетата по дворовете си срещу обезщетение от 250 лв. на глава, като това означавало общо около 55 прасета в Козлодуйци.

Подгласник в свиневъдството е "Манекс сън" от село Слънчево с приходи близо 50 млн. лв. и пето място в класацията. Свинекомплексът се намира на 20 км от град Варна. В стопанството се отглеждат около 46 хил. свине - за разплод, подрастващи и за угояване, и е с капацитет да произвежда 78 хиляди угоени прасета годишно. Всички животни са датски хибриди от селекционните центрове на Danish Genetics. Свинекомплексът доставя свинско месо за месопреработватели и търговци.

Компанията разполага и с фуражен цех и зърнобаза. Инвестира и в разширение на складово стопанство чрез изграждане на 2 броя силози с капацитет по 5 хил. тона за съхранение на зърно. Според целите на компанията при приключване на проекта на 1 септември 2021 г. капацитетът на зърнобазата ще стане 50 хиляди тона.

На трета позиция при свиневъдите е "Агротайм" с приходи 46 млн. лв., като притежава един от най-големите свинекомплекси в България. Това обаче е само част от бизнеса на семейната фирма. Тя обработва около 8000 хектара земя в районите на Разград и Исперих и е сред най-големите производители и износители на зърно. Компанията изнася зърно в Швеция, Норвегия, Испания, Италия, Гърция, Ливан, Египет, Тунис и Мароко, има собствени овощни градини, произвежда плодове под фирмената марка "Бориса".

Голямото пиле

На втора позиция е "Милениум 2000" с 62.7 млн. лв. Позиционираната в Сливен компания е част от старозагорската група "Градус" на братята Иван и Лука Ангелови, водеща началото си от 1992 г. от селскостопанския едноличен търговец "Градус - Иван Ангелов" и разраснала се до холдинг с дъщерни компании, специализирани в различни направления като фуражен завод, люпилня, ферми за родителски стада, ферми за угояване на бройлери, предприятие за преработка на птиче месо.

В групата влиза и "Градус-98" (преди под името "Бисер Олива - 98"), което е под номер 4 и се занимава с отглеждане на родителски стада за бройлери, като производствената база се намира в село Червена вода и село Средна кула, Русенско. Под номер 10 пък е "Жюлив", също от групата.

Групата влезе в общественото полезрение след скандала между собственика Иван Ангелов и земевладелеца Светослав Илчовски, който обяви в предишния парламент, че е бил изнудван да продава на занижени цени продукция на Ангелов и го обвини в близки отношения с предишния премиер Бойко Борисов.

На трета позиция е базираният в с. Панайот Волово птицекомбинат "Камчия" с приходи 54 млн. лв. Собственик на капитала на акционерното дружество е "Амета холдинг" (марката "Лудогорско пиле"). Основният предмет на дейност на компанията е производство, изкупуване и преработка на птици, птиче месо, яйца и яйчни продукти.

Възходът на гъшия дроб

Една от най-растящите компании е "Елит - 2095", занимаваща се с търговия на гъши дроб и патешки продукти. Компания има близо 32 млн. лв. приходи и расте с около 10 млн. лв. в сравнение с 2019 г. Основите на компанията са поставени през 2013 г. Първоначалната й дейност е в сферата на логистиката, производството и търговията с мляко и млечни продукти, като от момента на създаването й до сега обработва собствени и наети земеделски площи. В кравекомплекса в село Поповица се отглеждат 5000 крави. "Елит" стопанисва две млекопреработвателни предприятия в с. Дълбок извор и с. Мирово, произвеждащи млечни продукти под марката "Елит" от собствено краве и биволско мляко. С разширяване на основната си дейност през 2016 г. дружеството се насочва и специализира в отглеждането на патици ,,мюлари'' и започва да се занимава и с дистрибуция на патешки продукти, като през 2018 г. е създаден и нов по-обширен комплекс.

Друг растящ е земеделският производител "Калина Михайлова Широкова" - на зам.-председателя на общинския съвет във Велико Търново Калина Широкова. Производителят има почти двоен ръст на приходите си - от 7.4 млн. лв. на 13.1 млн. лв., и се занимава с отглеждането на кокошки носачки и производство на яйца.

Къде е млякото

Лидер сред фермите за производство на мляко на база приходи за 2020 г. е фермата в село Кортен "Диана - Ми" на едноличния търговец "ДиаНА - Ми - Минчо Иванов" с 12.2 млн. лв. приходи. Тя е създадена през 1992 г. и произвежда краве мляко от стадо крави от породата холщайн-фризийско говедо. Във фермата се отглеждат и селскостопански култури като пшеница, тритикале, овес, царевица, тревни смески и др., от които се произвеждат фуражи.

Втората компания, занимаваща се с отглеждането на крави, е "Милкком България" на Борис Азаркевич в Раковски. Компанията започва дейността си през 2010 г. През последната година там са били отглеждани 2056 животни, като отглежда и земеделски култури.

Все още няма коментари
Нов коментар