"Грейнстор" обхваща цялата страна с 18 зърнобази на ключови места

Нашата цел е да захранваме индустрията в България, Гърция, Кипър и Италия с нужните им висококачествени суровини 12 месеца в годината, казва изпълнителният директор Стоян Вълев

"Грейнстор" обхваща цялата страна с 18 зърнобази на ключови места
"Грейнстор" обхваща цялата страна с 18 зърнобази на ключови места
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

С какво се различава "Грейнстор"от останалите фирми на пазара?

Ние сме единственият професионален съхранител с национално покритие и се стремим да предлагаме на нашите клиенти надеждно място за съхранение на техните зърна. В комбинация с напълно оборудваните лаборатории във всяка база и бързото обслужване "Грейнстор" е предпочитаният избор за фирми, които искат да съхраняват зърна на няколко локации. Като работят с нас, те получават всички предимства от това да имат зърнобаза във всяка точка на страната, без да се сблъскват с всички евентуални негативи от притежанието на такива.

Когато става дума за търговската дейност на фирмата, в "Грейнстор" се опитваме да внедрим дистрибуционния модел на FMCG пазара и да се разграничим от спекулативните търговци, които доминират зърно търговията. Нашата цел е да захранваме индустрията в България, Гърция, Кипър и Италия с нужните им висококачествени суровини 12 месеца в годината, изграждайки дългогодишни партньорства и ефективно управление на доставките.

Какви са очакванията ви за тази кампанийна година?

Преди началото на жътвата многократно разигравахме два възможни сценария за развитие през годината. Първият включваше големи реколти в цял свят, намален внос от Китай и връщане на ценовите нива до средните за последни 5 години. При втория вариант вследствие на влошени климатични условия реколтата от пролетници бивa по-ниска от очакваното, което в комбинация с активно търсене от Азия и логистични затруднения води до цени равни или по-високи от пиковете през миналата година.

След сушата в Северна и Южна Америка и наднормените температури около Черноморския басейн вече знаем, че пазарът следва втория сценарий. На локално ниво в България прибрахме рекордно количество пшеница, но слънчогледът и царевицата ще се движат около средностатистическия добив поради сушата в Западна България. Освен високите цени очакваме голяма волатилност на пазарите и съществени логистични затруднения поради липсата на достатъчно кораби и камиони, които да обслужват световната търговия.

В такава пазарна ситуация нашата работа е още по-отговорна, защото клиентите разчитат на нас да им подсигурим нужните суровини, за да работят заводите им. Вярваме, че точно през тези по-трудни години можем да се докажем като бизнес, който поставя успеха на клиентите си на първо място.

Какви са плановете ви за развитие?

Преди много години Рей Крок е казал: "Докато си зелен - растеш. Когато узрееш, започваш да се разваляш." Ние в "Грейнстор" приемаме това за даденост и си поставяме много амбициозни цели. През 2021 г. закупихме зърнобаза номер 18 в Свиленград и 10 от общо 30 планирани зърновоза. Продължихме мащабните си инвестиции в нашите лаборатории и ЕРП система, с които управляваме в реално време всяка една част от дейността си. През следващите няколко години искаме да продължим да разширяваме присъствието си на българския, гръцкия и италианския пазар, както и да навлезем в Румъния и Сърбия чрез закупуването на зърнобаза около Констанца и Нови Сад. Силно вярваме, че екипът и амбицията, с които разполагаме, ще ни позволят да се развием като силен участник на балканския пазар.

Още от Капитал