Защо да инвестираме в земеделска земя

"Агрион" прeдлага "златна" селекция от имоти за бизнес

Защо да инвестираме в земеделска земя
Защо да инвестираме в земеделска земя
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сред многото незабравими реплики на Марк Твен е и неговата "инвестиционна" препоръка: Купувайте земя, защото "вече не я правят". Така е, защото земеделската земя е в ограничено количество и търсенето й ще нараства заедно с населението и нуждата от храни по света.

Според известния инвеститор Джим Роджърс, който стартира глобалния фонд Quantum заедно с Джордж Сорос в началото на 70-те години на XX век и създаде индекса Rogers International Commodities за цените на стоките на световните пазари, все повече инвеститори се насочват от металите и енергийните продукти към селското стопанство.

Причините са добре известни. Размерът на обработваемата земя на разположение ще намалява постепенно през следващите няколко десетилетия, от 0.218 хектара на човек днес до 0.181 хектара на човек през 2050 г. Българската земя не прави изключение и засега се нарежда сред най-изгодните инвестиции на пазара. Тя има някои уникални и много полезни характеристики - ниска волатилност (променливост), висока доходност при отчетен риск, ниска корелация (взаимна зависимост) към традиционни класове инвестиционни активи, силна връзка с растежа на нововъзникващ пазар с нисък политически риск, приближаване до цените на земите в страните от ЕС и създаване на сигурен паричен приход.

Земеделската земя в България е подценен актив, цената й заема най-ниското място в сравнение с останалите страни в ЕС. Естественото ценово приближаване създава атрактивен потенциал за нарастване от 4-5% годишно на чернозема в България.

По тази причина инвестициите в земеделска земя през последните години растат лавинообразно.

Но земята не се купува само за производство. Умните бизнесмени купуват ниви с потенциал за развитие. Това обикновено са терени с инвестиционен потенциал, които само засега са земеделски. Интересът към такива парцели е особено висок, защото се намират на комуникативни места като магистрали, големи градове и морски курорти и инвеститорите виждат огромен потенциал в развитието им. В близост да всички имоти има и добре развита инфраструктура, както и съществуващ бизнес.

Подобна селекция от "Златни имоти" за бизнес предлага и лидерът в сделките със земеделски земи "Агрион". Те могат да бъдат разгледани на https://www.agrion.bg/exclusiveproperties/.

Офертата е насочена към всички, които искат да започнат или да развият своя бизнес. Терените са подходящи за хотели, складови бази, предприятия, ваканционни селища. Парцелите са възможност и за онези, които търсят дългосрочна инвестиция. Площта на имотите варира от един до над няколкостотин декара, което ги прави перфектни за изграждането както на малки обекти, така и на големи производствени площадки или ТИР паркинги например.

Заради местоположението и размера им много от имотите, предлагани от "Агрион", са подходящи за изграждане на соларни или вятърни паркове. Очаква се през следващите години заради мерките за опазване на климата все повече енергия да бъде добивана от алтернативни източници, за които ще се търсят подходящи парцели, съветват специалисти.

След като изберат своя предпочитан имот, инвеститорите могат да направят оферта веднага през онлайн формата за заявка. Ако желаят да зададат предварително въпросите си на експертите на "Агрион", могат да го направят чрез националния номер 080011166 или през системата за чат на живо в сайта.

Дигитален магазин за земя отвори врати в интернет

Дигиталният свят налага своя отпечатък и върху земеделието. Затова "Агрион" разработи своя платформа за търговия със земя. Сайтът на компанията www.agrion.bg вече е своеобразен електронен магазин, от който всеки може да купи или да продаде земята си почти без да се налага да става от стола. През сайта си дружеството предлага за продажба качествени земеделски земи, а голяма част от стъпките по купуването им могат да се правят от вкъщи.

"Пазарът на имоти по цял свят винаги е бил относително консервативен. Ситуацията днес ни дава възможност да ускорим дигитализацията и да концентрираме усилия върху по-бързо въвеждане на технологични решения. Част от тях е възможността нашите клиенти да купуват земи онлайн - директно през сайта www.agrion.bg", казват от дружеството.

Тази, които имат желание да изберат качествена земя от сайта на "Агрион", могат да разгледат имотите в секцията www.agrion.bg/buy/. Следващата стъпка е да се свържат с експертите на компанията. Заявката може да бъде подадена онлайн, по телефона, чрез националния номер 08001166 или през системата за чат на живо на сайта. Експертите на "Агрион" са на разположение за обстойна консултация за сделката.

Всички усилия на компанията са насочени в посока намаляване риска за здравето както за клиентите на компанията, така и за търговския персонал.

Имотите, които се предлагат на сайта на "Агрион", са на територията на цялата страна, като най-голям интерес предизвикват тези в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Монтана, София. За терените край морето и в планините наддават и частни инвеститори извън земеделския сектор. Сред особено апетитните парцели изпъкват тези с площ над 20 дка, подходящи за различни земеделски култури.

"Най-важното, което трябва да кажем на нашите партньори и клиенти, е, че "Агрион" продължава да работи усилено за тях. За още по-голямо тяхно улеснение вече предлагаме и възможността да купят земя почти изцяло по дигитален път. С всяка изминала година клиентите ни стават все повече и повече, тъй като сами се убеждават, че услугите на "Агрион" са честни и прозрачни. Интересът е огромен и сме доволни, че все повече хора, които се интересуват от земеделие, избират "Агрион" за партньор", споделят от дружеството.