НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Топ 20 на производителите на плодове и зеленчуци: Общите приходи отново растат

Секторът все още не може да задоволи вътрешното търсене

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Пандемичната 2020 г. се оказа успешна за най-големите производители на плодове и зеленчуци. На фона на корона кризата и мерките за затваряне очаквано разходите на потребителите бяха насочени основно към храна и по-малко за развлечения.

Въпреки покачването на приходите на водещите компании в сектора българското производство на плодове и зеленчуци не успява да задоволи вътрешното търсене при 16 от 19 изследвани култури и през програмния период 2014 - 2020 г. Това показва cрaвнитeлeн aнaлиз нa консултантската компания "ИнтeлиAгрo". Сравнението с предходния програмен период, 2007 - 2011 г., сочи, че при девет от изследваните култури дори има влошаване на степента на задоволяване на вътрешното търсене с българска продукция. При четири култури се наблюдава подобрение.

Производството не расте с темповете на нарастване на вътрешния пазар. При някои култури като пипер, зеле, праскови, ябълки изобщо не се наблюдава увеличение между двата програмни периода. Това е доста озадачаващо, тъй като във времето 2014 - 2020 г. секторът "плодове и зеленчуци" получава допълнително подпомагане (средно по около 40 млн. евро на година, обвързано с производството), което през 2007 - 2011 г. не е било налично. На практика cтрaнaтa ни държи eднo oт първитe мecтa пo рaзмeр нa cубcидирaнeтo в ceктoра, нo въпрeки тoвa тoй прoдължaвa дa cтoи в грaфaтa "чувcтвитeлeн", обобщава анализът.

Шарена картина в топ 20

На фона на минорната картина за сектора класацията на най-добрите компании в сектора показва, че въпреки пандемията общите им приходи през 2020 г. са нараснали до 125.560 млн. лв. срещу 116.068 млн. лв. през 2019 г. Това прави увеличение от 8.1%.

Няма промяна в подреждането на първите пет компании в сравнение с класацията за 2019 г. Лидерът в топ 20 - "Оранжерии Гимел", участва с още една своя фирма - "Оранжерии Гимел - II", която е на трета позиция. Втора в подреждането отново е ЕТ "Йордан Величков - Влади". "Екотерра" и "Грийнс" запазват своето четвърто и пето място. Петте дружества заедно формират 51% от общите приходи в топ 20.

Тринадесет компании отчитат по-високи постъпления през 2020 г. спрямо предходната година, като най-забележим е скокът при "Юрофийлдс Бг" (88.57%), "Биофрута" (57.64%), "Газ трейдинг 2002" (54.62%).

Седем от дружествата отчитат намаление на годишните приходи - спадът е едноцифрен при "Екотерра" и "Омега агро" и най-значим при "Грийнс" (15.85%), "Агрипланет" (15.33%), "Бата-2002" (13.18%).

Най-голяма печалба през 2020 г. са реализирали "Йордан Величков - Влади" (2.7 млн. лв.) и "Оранжерии Гимел" (1.728 млн. лв.). На загуба са работили четири компании, като тя е най-голяма при "Екотерра" (1.850 млн. лв.) и "Бата-2002" (997 хил. лв.).

Две фирми в топ 20 са микро - (с до 10 заети), пет са малки (до 50 наети), 12 - средни (до 250), а една - голяма. Най-много са заетите в "Оранжерии Гимел" - 348, следват "Бата-2002" с 307 и "Екотерра" с 215 работещи на трудов договор.

Без промяна в топ 5

"Оранжерии Гимел" и "Оранжерии Гимел - II", с едноличен собственик Гео Дундаров, произвеждат биосертифицирани оранжерийни зеленчуци и плодове с марката "Гимел органик". Компанията е учредена през 1995 г., а биопроизводството започва през 2000 г. Групата "Гимел" обединява две оранжерии (в с. Звъничево, обл. Пазарджик, и в гр. Левски) и създадената през 2011 г. дъщерна "Гимел Европа" с централа в Прага. Притежава собствен цех за сортиране, калибриране, охлаждане и съхранение на зеленчуците, пакетиращо предприятие - Gimel Biopack, развива собствена изследователска и развойна дейност за разработка на биологични сортове, произвежда биоагенти за борба с вредители. Освен това разчита на самостоятелно производство на електрическа и топлинна енергия в двете оранжерии. От 2000 г. "Гимел" изнася биозеленчуци за Германия (където основен клиент е концернът REWE), Чехия, Австрия и др. През 2003 г. започва продажби в скандинавските страни (чрез логистичен център в Нидерландия) и Англия. От 2013 г. има свое представителство в Букурещ - Румъния, където си партнира с Naturalia Group Romania. В България "Гимел" работи с търговските вериги и с биомагазини. За вътрешния пазар е предназначена и продукцията от внос на биопродукти - част от дейността на групата.

Втори в класацията е ЕТ "Йордан Величков - Влади". Фирмата е със софийска регистрация, началото на дейността й е през 2010 г. Компанията произвежда краставици, домати, лук в регионите на Пазарджик, София, Мездра, Пловдив, има картофохранилище и складове в с. Трудовец, Ботевград. Зеленчуците се произвеждат при затворен цикъл - беритба, обработка, фолиране и опаковане. Производствените процеси са сертифицирани по световния стандарт за добри земеделски практики GlobalGAP, а добрите социални практики - по GRASP. Фирмата е производител и търговец на едро и със зърно, семена, фуражи и внася зеленчукови семена и минерални торове.

На четвърто място е "Екотерра" - италианска инвестиция, дъщерно дружество на хранителния холдинг "Ригони ди Азиаго". Седалището на компанията е в Пазарджик, тя разполага с площи край Берковица и Пазарджик, където се отглеждат по биологичен начин малини, къпини, ягоди. Част от продукцията се продава като прясна или замразена, друга се използва за конфитюри във фабриките на "Ригони ди Азиаго". Италианският холдинг е най-големият производител на биоконфитюри в Европа, трети в света и държи 85% от пазара на биосертифицирани конфитюри в Италия. Корпорацията изнася една четвърт от продукцията си в чужбина, като снабдява и 20 хил. хотела по света.

Италианският холдинг влиза в класацията с още една своя дъщерна фирма - "Биофрута" (10-о място). В Южна България "Биофрута" отглежда чушки, тикви, зелен фасул. Разполага с голяма хладилна база в Пазарджик и продава продукцията се замразена основно на европейския пазар.

Двете български дъщерни дружества разширяват производството си и вече отглеждат касис, маточина, риган, босилек и други билки. Занимават се и с изкупуването на горски плодове. Освен това произвеждат и цикория за така популярната в Италия салата "Радикио", която се прибира през ноември и се консумира до февруари, когато вече не е толкова горчива.

Петото място в топ 20 е на "Грийнс" - един от най-големите производители на оранжерийни зеленчуци в България с централа в Първомай. Оранжериите са построени през 1966 г. под ръководството на френски и холандски специалисти. По данни на фирмата зеленчуците - краставици, домати, чушки, се отглеждат на 630 дка земя, върху която са изградени 240 дка стоманено-стъклени оранжерии - изцяло газифицирани, с капково напояване, хидропоника и компютърно регулиране на производствения процес по холандска технология. Компанията притежава сертификат за добри земеделски практики GlobalGAP, разполага със собствени хладилни камиони за доставка, продава на вътрешния пазар, както и зад граница в Гърция, Румъния, Чехия, Австрия, Латвия, Естония. Съдружници в "Грийнс" са Йордан Александров Балабанов, Николай Стоилов Вълчев, Христо Стоилов Вълчев.

С приходи над 5 млн. лв.

Приходи над 6 млн. лв. за 2020 г. осигуряват на "Агро омега" - Харманли, шесто място в класацията. Фирмата е собственост на Емил Николов Зайчев и се занимава със зеленчукопроизводство. Членува в Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. "Агро омега" е съдружник заедно с "Калиман инвест" в "Б.В.К. Винифера", която притежава оранжерии за плодове и зеленчуци край Любимец, Харманли, Момчилград и която се подрежда на 12-а позиция в топ 20.

Малко над 6 млн. лв. са приходите и на създадената през 2005 г. "Агрипланет" - с. Шишманци, общ. Раковски (7-о място). Компанията е собственост на италианците Еро Фабрицио Фрески, Леонардо Фрасони, Алфредо Серена, Андреа Бертонаци и Диего Бертонаци. "Агрипланет" е утвърден зърнопроизводител за региона на Пловдив и производител на зеленчуци - главно домати, пипер и патладжан. Инвестира в собствена складова и производствена база, в обработваеми земеделски земи, машини и съоръжения, инвентар, реконструкция и модернизация. Част от инвестициите са за енергийна ефективност и ВЕИ в производствените помещения.

На осма позиция с приходи малко над 5 млн. лв. за 2020 г. е "Екоплод Милево", в която съдружници са Красимир Кирилов Василев и Георги Колев Траков. Фирмата произвежда свежи плодове и зеленчуци в центъра на Тракийската низина и e затворила целия цикъл - от полето, през съхранението и сортирането до опаковката на продуктите.

Зеленчуци, плодове, лозя

На девето място в топ 20 е фирма "Газ трейдинг 2002" - Петрич, която търгува с горива, но притежава и оранжериен комплекс в с. Скрът. В него се отглеждат зеленчуци по хидропонна технология. Компанията отчита над 4.6 млн. лв. приходи за 2020 г.

Със зеленчукопроизводство се занимава и "Румяна Иванова Величкова" (13), която притежава 60 дка оранжерия в с. Трудовец, близо до Ботевград. Фирмата зарежда търговските вериги в страната, изнася продукция за Чехия, Латвия, Гърция, Полша. Сертифицирана е по стандарта за добри селскостопански практики GlobalGap.

Оранжерии притежава и "Загора био" (14) - собственост на Антон Стоянов Андронов. Според годишния доклад за дейността през 2020 фирмата е натрупала загуба поради по-високи от предвидените разходи за препарати за пръскане, нает персонал, транспорт. Освен това направеният опит за отглеждане на оранжерийни домати се оказал неуспешен поради неочаквана зараза по растенията.

Своя оранжерия има и "Роузи плантс" (15-о място). Тя се намира в село Лозен, Пазарджик, и в нея компанията отглежда ягодов разсад. Дружеството е чуждестранна инвестиция - собственост е на "Едуард Винсън плантс лимитид", Великобритания.

Зеленчуци отглежда и "Юрофийлдс БГ", която е на 16-о място в класацията. Компанията е собственост на Гурмук Синг Рупра, Великобритания. Започва дейност в България през 2005 г. Стопанисва около 3500 декара земя в района на пазарджишкото село Мало Конаре, където отглежда сладки картофи (батати), чушки, кориандър, а също цветя и семена от тях. Разполага и с R&D център на площ от 20 дка, на който прави експерименти с различни сортове.

"Траяна агро" - Стара Загора (17), произвежда и търгува с плодове и зеленчуци. Тя е част от групата "Дерони" със съдружници Димитър Стоянов Ангелинов, Стоян Пейчев Стоянов, Русю Георгиев Делчунков, Иван Делчев Парадов и Боян Стефанов Токов.

На 19-а позиция е "Еуро плантс" - с. Костур, Свиленград, с едноличен собственик Славей Стоянов Славчев, която отглежда ягоди. През август миналата година компанията е заявила инвестиционното си намерение да разшири системата за капково напояване и ягодоплодните си насаждения в землището на с. Младиново.

"Старт 2005" (20) започва дейността си през 2002 г. с производство на малини около Попово, обл. Търговище. Стопанството първо обработва 12 дка, а сега - 870 дка. От 2010 г. фирмата обогатява производствената си листа, като добавя към малините насаждения с къпини, боровинки и ягоди. Едноличен собственик на "Старт 2005" е Найден Радев Петров.

В топ 20 влизат и две компании с лозови насаждения. На 11-а позиция е "Омега агро" - Пловдив, която е собственост на "Винпром Пещера". Винени сортове лозя отглежда и "Бата-2002" - Бургас (18), притежание на Милена Димитрова Стефанова.