Приходите на топ 25 търговци на агротехника спадат с 9% през 2020 г.

Пазарът се развива на приливи и отливи в годините, но обновяването на машинния парк е налице

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Пазарът на земеделска техника в страната се развива на приливи и отливи. Ръстът на продажбите се редува със спадове и колебливо движение, но като цяло в последните години е налице устойчива тенденция на обновление на машинно-тракторния парк, показват статистическите данни.

Изминалата 2020 г. обаче постави бранша пред необичайни изпитания заради пандемията. Към COVID кризата се добавиха и други неблагоприятни обстоятелства. "Продължителната суша доведе до незадоволителни добиви, изкупните цени също бяха в много ниски граници, което генерално доведе до спад за целия сектор. Пазарът на агротехника се сви чувствително, като голяма част от земеделските стопани отложиха намеренията си за инвестиции за бъдещи периоди", обобщава Даниел Минев, председател на управителния съвет на Българската асоциация на търговците на агротехника.

Общите приходи на фирмите в топ 25, търгуващи със земеделска техника, спадат с 9% в пандемичната 2020 - сумарните им продажби надхвърлят 738.9 млн. лева срещу 807.4 млн. лева за 2019. За десет дружества обаче 2020 е била по-добра като приходи. Освен това в топ 25 няма компания, която да е работила на загуба през миналата година. Нещо повече - девет фирми отчитат по-висока печалба в сравнение с 2019. Освен това 12 търговци на агротехника в топ 25 са осигурявали по-голям брой заети в сравнение с 2019.

Данните за регистрираната нова техника през първото полугодие на тази година показват възстановяване на пазара. Според Филип Цветков, генерален мениджър на "Тайтън машинари България", добрите климатични условия тази година "ще дадат определено добра инерция и за началото на следващата", но предвид на това, че бизнесът на клиентите на агротехника (земеделските стопани) зависи и от фактори, върху които не могат да влияят (времето), няма как да се правят категорични прогнози за развитието на пазара в една или друга посока.

Стефан Христов, генерален мениджър за земеделска, търф и градинска техника в "Мегатрон", отбелязва, че през втората половина на 2021 г. "още се усещат последиците от дългия локдаун в цяла Европа и САЩ, който наруши много нормалния производствен цикъл на заводите за земеделска техника". "Това, естествено, води до забавяне на доставките на машини и резервни части. Цялата 2022 г. ще бъде белязана със същите проблеми. Ако няма друг такъв локдаун, очаквам веригата на доставки да се възстанови напълно в края на 2022 г. и началото на 2023 г.", прогнозира той.

Даниел Минев, председател на УС на Българската асоциация на търговците на агротехника: Много земеделски стопани отложиха намеренията си за инвестиции

Кои фактори определят продажбите на земеделска техника и как те повлияха на продажбите през 2020 г.? Как се развиха продажбите на земеделска техника през миналата година - какъв е трендът, кои са най-търсените и кои са най-засегнатите групи техника?

- Както винаги в земеделието, основните фактори за постигането на добри резултати са свързани с климатичните условия. За съжаление през 2020 г. освен с COVID кризата агробизнесът беше изправен пред доста неблагоприятни условия. Продължителната суша доведе до незадоволителни добиви, изкупните цени също бяха в много ниски граници, което генерално доведе до спад за целия сектор. Пазарът на агротехника се сви чувствително, като голяма част от земеделските стопани отложиха намеренията си за инвестиции за бъдещи периоди. Това, от една страна, е очаквана реакция, от друга, в много случаи не е най-разумната реакция. Точно в такива кризисни периоди е изключително важно да се направи трезва преценка за разходите, които правят земеделците, и да се заложи на инвестиции в нова техника, вместо да се влагат огромни ресурси във възстановяването на амортизирани машини.

Най-голям ръст за първото полугодие бележат тракторите и челните товарачи, което е нормално, отчитайки огромния спад през 2020 г. За засегнати групи техника няма как да говорим. В сегмента на комбайните привидно изглежда, че има спад, но това не е показателно, тъй като краят на периода на отчитане съвпада с началото на жътвената кампания, която тази година доста закъсня във времето. Много по-адекватно е сегментът на комбайните да се оценява на целогодишна база.

Кои са най-големите трудности за доставчиците на земеделска техника в година на пандемия?

- Извънредната ситуация, предизвикана от пандемията, затрудни голяма част от дейността на всички главно в две посоки. Първо, на оперативно ниво във връзка с доставката на машини и резервни части, които пристигат със забавяне. Много производители вече намалиха капацитета си на производство в една или друга степен, което се отразява значително. На второ място, и доставчиците на земеделска техника се сблъскваме с икономическите предизвикателства във връзка с постоянно повишаващите се цени на суровините и стоките, което неминуемо вече се отразява и в ценовите условия на производителите.

Тази ситуация има и своите предимства, защото на пазара се отличиха доставчиците, които могат максимално адекватно да отговорят на нуждите на земеделските стопани. Големите вносители например разполагат с техника на склад в страната, която може да бъде подготвена и пусната в работа за дни, както и с професионалисти, които се грижат за сервиза на машините.

Какво отчитат като успех в пандемичната 2020 г. компаниите, предлагащи земеделска техника?

- Както и в много други сектори, трудно може да се говори за позитивни икономически резултати. През 2020 г. агробизнесът пострада много не само заради пандемията, но и заради сушата. Тези предизвикателства ни накараха да анализираме по-задълбочено работните процеси и да ги оптимизираме така, че да бъдем гъвкави, ефективни и още по-полезни за фермерите.

Как се развиват продажбите на земеделска техника през 2021 г.?

- Тази година оправда по-оптимистичните очаквания във връзка с възстановяването на пазара. Според данните от КТИ ("Контрол и техническа инспекция" към земеделското министерство) за новорегистрирани агромашини за първото полугодие, сравнено със същия период на 2020 г., има ръст при почти всички видове техника от порядъка на 35 - 65%. При тракторите например увеличението е 47% - от 385 през 2020 г. на 557 за тази година. При комбайните нивата се запазват подобно на миналогодишните, но земеделският сезон все още е в активния си период.

При подобни трудни ситуации и кризи се вижда на практика колко важно е за фермерите да се възползват от иновативните технологии, които осигуряват по-голяма рентабилност, намаляване на разходите и извличане на максимално възможния икономически резултат от работата на земеделските стопанства. Доброто техническо обезпечаване може да даде необходимото ключово предимство на земеделските производители, за да бъдат по-подготвени и да преодолеят негативите при следваща трудна година.

Тенденцията е за стабилно завръщане към по-нормални нива на инвестиции в нова, високоефективна и високопроизводителна техника, особено с оглед на много добрите добиви през 2021 г.

Какви са очакванията и прогнозите ви за развитие на пазара на агротехника до края на тази и през следващата година? От какво зависи подемът на пазара и какви са очакванията за субсидии?

- Смятам, че позитивната тенденция за възстановяване на пазара ще продължи. Тази година климатичните условия бяха добри и се очаква добра реализация на получените добиви, така че земеделският бранш ще регистрира позитивен ръст спрямо последните години.

Субсидиите са допълнителен инструмент за стимулиране на пазара, но и без тях е жизненоважно за всеки бизнес ориентиран производител да инвестира в иновации - както в стопанството си и при избора на растителна защита, така и при ползваната агротехника за обработки. В този свръхконкурентен пазар всеки фактор е от жизнено значение за постигане на максимално добри резултати и рентабилност.

Стефан Христов - генерален мениджър за земеделска, търф и градинска техника в "Мегатрон": Пазарът през 2021 се възстановява на нивата на предковидната 2019 г.

Кои фактори определят продажбите на земеделска техника и как повлияха те на продажбите през 2020 г.? Как се развиха продажбите на земеделска техника - каква е тенденцията, кои са най-търсените и най-засегнатите групи техника?

- Два са основните фактори, които определят пазара на земеделска техника през 2020 г. Първият е пълното затваряне на областните центрове в началото на годината във връзка с пандемията, което доведе до невъзможност за физически контакт на търговците на земеделска техника с клиентите в страната. Вторият фактор беше безпрецедентната суша, която обхвана Източна България - основен земеделски район. Компания "Мегатрон" завърши 2020 г. с 19% спад в продажбите на земеделска техника, което отчасти беше компенсирано с 10% ръст в продажбата на части и 30% ръст в сервизното обслужване.

Във връзка със сушата най-засегнати бяха продажбите на зърнокомбайни и прикачен инвентар.

Кои са най-големите трудности за доставчиците на земеделска техника в година на пандемия?

- За нашата компания трудностите не бяха свързани с доставката на машини или части, а по-скоро със спазването на задължителната дистанция при сервизиране на машините в стопанствата на клиентите ни, както и с невъзможността за провеждане на необходимите обучения в затворени пространства. Отменихме много планирани събития и полеви демонстрации, в това число и ежегодното селскостопанско изложение "БАТА Агро".

Какво отчитат като успех в пандемичната 2020 г. компаниите, предлагащи земеделска техника?

- Успех за "Мегатрон" е, че запази всички свои служители и повиши качеството на предлаганите услуги, като добави и нови към портфолиото си.

Как се развиват продажбите на земеделска техника през тази година - каква е тенденцията и какво се търси?

- Пазарът през 2021 г. се възстановява на нивата на предковидната 2019 г. Тенденцията е все повече фермери да се ориентират към прецизното земеделие, за да оптимизират производството си. Това от своя страна определя и търсенето на интелигентни машини, с чиято помощ се намаляват разходите за хербициди и торове и се повишават добивите.

Какви са очакванията и прогнозите ви за развитие на пазара до края на тази и през следващата година? От какво зависи подемът му, какви са очакванията за субсидии?

- През втората половина на 2021 г. още се усещат последиците от дългия локдаун период в цяла Европа и САЩ, който наруши много нормалния производствен цикъл на заводите за земеделска техника. Това, естествено, води до забавяне на доставките на машини и резервни части. Цялата 2022 г. ще бъде белязана със същите проблеми. Ако няма друг локдаун, очаквам веригата на доставки да се възстанови напълно в края на 2022 г. и началото на 2023 г.

Предвид нестабилната политическа обстановка в момента не очаквам реално изпълнение на стартираните програми за подпомагане на земеделието, които да повлияят реално на пазара на земеделска техника.

Филип Цветков - изпълнителен директор на "Тайтън машинъри България": Има сериозен ръст в търсенето на машини и технологии за минимални обработки на почвата

Кои фактори определят продажбите на земеделска техника и как повлияха те на продажбите през 2020? Как се развиха продажбите през 2020 г. - каква е тенденцията, кои са най-търсените и най-засегнатите групи техника?

- Основните фактори, които влияят на пазара на селскостопански машини, са всъщност онези, които определят успеха на бизнеса на земеделците и подпомагат взимането на решения за инвестиции от тях. През 2020 г. целият свят беше стъписан от настъпването на пандемията от COVID-19, но в нашия сектор това не продължи дълго, тъй като дни след обявяването на ограничителни мерки фермерите трябваше да започнат пролетната сеитба, а агрономическите мероприятия зависят от времето и не позволяват отлагане. Затова и те, а и ние намерихме начин да бъдем гъвкави и да бъдем до тях за подготовката и сервизирането на машините по време на кампанията им, така че тя завърши успешно. По аналогия се развиха и останалите кампании през годината. Факторът, който повлия нашия пазар много по-силно от COVID обаче, беше сушата - цяла Източна България беше засегната силно от нея, фермерите получиха символични добиви и съответно минимална отплата за труда си. Това, естествено, повлия на желанието им да инвестират в нова техника, което доведе до спадане на пазара от кръгло една трета. Аз лично съм доволен, че нашият екип успя да отбележи обратна на общата тенденция - ние отчетохме ръст спрямо продажбите си от предишната година благодарение на това, че проявихме гъвкавост и бързина в отговарянето на нуждите на клиентите ни. Миналата година засили съществуваща от преди това тенденция, която заради сушата стана масова - повишен интерес към технологии за минимални обработки на почвата и запазване на влагата в нея. Машини, които да отговорят на това търсене, са сеялки за директна сеитба и почвообработващи, които минимално нарушават почвения слой. Целта е преди всичко влагата да остане в почвата, структурата й да бъде нарушавана възможно по-малко, а от друга страна - да бъдат осигурени оптималните условия за поникване и развитие на растенията. Ние от години предлагаме такива продукти на пазара, те биват високо оценявани от фермерите и се радват на добър интерес.

Кои са най-големите трудности за доставчиците на земеделска техника в година на пандемия?

- Очевидно навсякъде по света веригите за доставки бяха прекъснати или сериозно нарушени, което води до силно затруднение в навременните доставки на доста от машините и на резервните части за тях. Допълнителен ефект е повишаването на цените на материалите по веригата на производство, както и съответно за съжаление на крайните продукти. Мерките, които взимаме по отношение на минимализиране на тези ефекти, са логични: доста по-ранни поръчки за доставка, както и поддържане на още по-големи складови наличности, с които да можем да отговаряме на търсенето в момента. Това затруднява отчасти нашата работа, но ни помага да отговаряме на очакванията на нашите клиенти.

Какво отчитат като успех в пандемичната 2020 г. компаниите в сектора?

- Според мен целият ни бранш се справи добре, бяхме до земеделците, свършихме си работата и им помогнахме те да свършат своята. За нашата компания, както споменах, 2020 г. не е такава, от която да се оплачем.

Как се развиват продажбите през тази година - каква е тенденцията и какво се търси?

- За момента годината се развива добре - метеорологичните условия до средата на годината бяха отлични, което позволи на фермерите да получат добри добиви от житните си култури, засушаването напоследък поставя под риск реколтата от царевица и слънчоглед в много райони, но и за едните, и за другите култури цените на пазара са на високи нива, каквито не бяхме виждали от години, така че очаквам до края на годината тя да се очертае като добра за земеделците, а оттам - и за нашия бранш. Машините, които се търсят, са, общо взето, стандартните такива, като отново трябва да отчетем сериозния ръст в търсенето на машини и технологии за минимални обработки.

Какви са очакванията и прогнозите ви за развитие на пазара на агротехника до края на тази и през следващата година? От какво зависи подемът му и какви са очакванията за субсидии?

- Очаквам пазарът на агротехника да продължи да се развива добре до края на годината, като завърши на нива чувствително по-високи от тези през миналата година. Освен споменатите фактори допълнителен позитивен фактор биха могли да са европейските програми за подпомагане, които дават надежда на доста от земеделците за по-облекчени инвестиции в бъдещето. В момента тече прием на техните документи за кандидатстване, но ефект от тях очаквам по-скоро евентуално следващата година, т.е. след одобрението на проектите от администрацията. Тазгодишните добри климатични условия и резултати ще дадат определено добра инерция и за началото на следващата година, но предвид че бизнесът на клиентите ни зависи и от фактори, върху които не могат да влияят - времето, няма как да сме особено уверени за развитието й в една или друга посока. Лично за себе си съм оптимистично настроен.

Интервютата взе Мара Георгиева