🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Производителят на Mercedes пренарежда бизнеса си

Производството на тежкотоварни автомобили ще се отдели в Daimler Truck, а Daimler се преименува на Mercedes-Benz

Почти всички акционери подкрепят промените (над 99.9%)
Почти всички акционери подкрепят промените (над 99.9%)
Почти всички акционери подкрепят промените (над 99.9%)    ©  Victor Sutty
Почти всички акционери подкрепят промените (над 99.9%)    ©  Victor Sutty
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Daimler реши да раздели бизнеса и да промени името си на извънредна среща на акционерите в края на миналата седмица. С почти абсолютно мнозинство (99.9%) от акционерите, присъствали на събранието, одобриха историческите промени в компанията - производството на тежкотоварни автомобили ще се отдели в Daimler Truck, а Daimler се преименува на Mercedes-Benz. Разделянето на бизнеса с камиони и автобуси и последващото излизане на новата компания Daimler Truck Holding като независима на фондовата борса във Франкфурт се очаква да бъде завършено до края на годината, докато преименуването ще влезе в сила от 1 февруари 2022 г.

Според Бернд Пискетсридер, председател на надзорния съвет, Mercedes "взема правилното решение в точното време". Той смята, че двете компании всъщност имат различни клиенти, стратегии за развитие и планове за бъдещето и разделянето им ще позволи на всяка от тях да се фокусира върху конкретните си нужди. Ола Келениус, председател на управителния съвет, също смята, че двете компании ще бъдат по-добре поотделно. "С това решително пренареждане в две самостоятелни компании ние ще можем да създадем стойност за всички акционери."

В резултат на планираното разделяне на бизнеса до края на тази година сегашните акционери ще получат 65% в новата компания Daimler Truck, която след това ще бъде листната на фондовата борса във Франкфурт. Като възнаграждение за отделянето акционерите на Daimler трябва да получат по една допълнителна акция в Daimler Truck за всеки две акции, които притежават в Daimler. Mercedes-Benz ще запази миноритарен дял от 35% в Daimler Truck и планира да прехвърли 5% на Daimler Pension Trust.

И двете компании ще бъдат част от борсовия индекс DAX 40 след листването на Daimler Truck, като според компанията очакванията са включването в индекса да бъде завършено до края на март през следващата година. За Merdeces-Benz няма да има промяна, тъй като компанията ще продължи да отговаря на условията за участие в индекса и остава ключова компания за германския борсов бенчмарк. Приходите на конгломерата за първите шест месеца от 2021 г. са близо 85 млрд. евро с чиста печалба около 8 млрд. Печалбите от тежкотоварния бизнес на Mercedes са около 17% от общия бизнес на компанията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    beachball avatar :-|
    beachball

    чете се Пийшетсридет

    Нередност?
Нов коментар