🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Главболгарстрой" вече е част от Европейския алианс за чист водород

Инициативата на Европейската комисия става все по-влиятелна и разрастваща се

"Главболгарстрой" вече е част от Европейския алианс за чист водород
"Главболгарстрой" вече е част от Европейския алианс за чист водород
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В края на 2021 г. строителната компания "Главболгарстрой" стана член на влиятелната и активно разрастваща се инициатива на Европейската комисия - "Европейски алианс за чист водород". Алиансът представлява важна част от новата индустриална стратегия за Европа (обявена през март 2020 г.) и си поставя като цел широкомащабно внедряване до 2030 г. на водородни технологии, които да поощрят производство, съхранение, пренос и разпределение на нисковъглероден и зелен водород.

Създадена през юли 2020 г., инициативата е част от усилията на ЕС за постигане на индустриално лидерство и работи активно в посока ускорено декарбонизиране на индустрията, което да допринесе за постигане на амбициозните климатични и енергийни цели на съюза. Европейският алианс обединява индустрия, публични власти, гражданско общество и други заинтересовани страни в желанието им да развиват проекти и да създават/надграждат иновативни технологии и процеси, които да съдействат за нулеви нива на емисии от парникови газове до 2050 г.

Водородът като основен приоритет за чиста и кръгова икономика

Европейската зелена сделка вече постави водорода като свой основен приоритет за налагане на чиста и кръгова икономика, като обърна специално внимание на ролята, която той ще изиграе за осигуряването на сигурна, достъпна и чиста енергия за всички. Именно в допълнение към мащабните планове за електрификация и приоритетно използване на енергия от ВЕИ водородът може да захранва сектори, които не подлежат на електрифициране, и да балансира колебанията в потоците зелена енергия. За ЕК е приоритетно налагане и по-нататъшно развитие на технологии за производството на водород от възобновяеми източници (вятър и слънце), но същевременно се признава, че в краткосрочен и средносрочен план ще е необходимо и производството на нисковъглероден водород, който да съдейства за своевременното намаляване на текущите нива на CO2 емисии и да допринесе за развитието на интегриран и конкурентен пазар.

В допълнение към предходното и с цел да реализира амбициите си за климатична неутралност Европа е необходимо да преобразува и самата си енергийна система. За да постигне по-ефективен и интегриран енергиен сектор, който да взема под внимание принципите за опазване на околната среда, е необходимо изграждането на т.нар. умна инфраструктура. Налагането на иновативни технологии и на инфраструктура, като "умни мрежи", водородопроводи, хранилища, технологии за улавяне, съхранение и оползотворяване на CO2 и др., представлява необходимо условие за развитието на жизнеспособен пазар и на свързана и гъвкава енергийна система, която ще бъде по-ефективна и ще доведе до спад в разходите за обществото.

Необходимост от специализирана модернизация на инфраструктурата

В тази връзка газовата инфраструктура предоставя огромни възможности за осигуряване на по-високи нива на потребление на водород в Европа. Именно използването на инфраструктурата за природен газ (чрез смесване на газа с водорода) за развитието на пазар на водород, вместо изграждането в самото начало на изцяло нови отделни мрежи, е икономически оправдано и нужно. Ще е необходимо обаче извършване на специализирана модернизация на тази инфраструктура, в който процес строителните компании, както и производителите /доставчици на техническо оборудване, ще изиграят централна роля.

Като компания, която от десетилетия изпълнява знакови газови проекти от регионално и стратегическо значение, включващи модернизация и изграждане на компресорни станции, газопроводи, газоизмервателни станции и др., "Главболгарстрой" следи внимателно развитието на газовите пазари и е в готовност да партнира с всички заинтересовани страни (системни оператори, доставчици на оборудване, компании търговци и др.), които желаят да бъдат част от мащабния процес на трансформиране на газопреносните и газоразпределителните мрежи в такива, които ще могат да пренасят и водород. Това е и сред причините ГБС да търси активно сътрудничество и партньорство с компаниите, членуващи в Европейския алианс за чист водород, които споделят тези и сходни на тях разбирания.