🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Страхът на Лозен от бизнеса с ларви

Производителят на високопротеинова храна за животни от ларви на мухи "Насекомо" мести базата в с. Лозен, където среща недоволството на жителите

Пилотната ферма за насекоми ще включва развъждане и селекция на ларви и мухи и производство с капацитет 600 тона протеин годишно
Пилотната ферма за насекоми ще включва развъждане и селекция на ларви и мухи и производство с капацитет 600 тона протеин годишно
Пилотната ферма за насекоми ще включва развъждане и селекция на ларви и мухи и производство с капацитет 600 тона протеин годишно    ©  Цветелина Белутова
Пилотната ферма за насекоми ще включва развъждане и селекция на ларви и мухи и производство с капацитет 600 тона протеин годишно    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мирише или не мирише? Това е въпросът, който вече трети месец създава напрежение между институции, жителите на село Лозен и българската компания "Насекомо", която преработва ларвите на черната муха за производство на протеини за животни и олио. Одобрението на инвестиционния им проект за изграждане на пилотна ферма за насекоми до Лозен създаде обществено напрежение и протести. В резултат вече бившият служебен министър на околната среда и водите Асен Личев възобнови производството и върна преписката за ново произнасяне от РИОСВ - София, което би довело до евентуални нови проверки от същите органи, които вече са го одобрили. Решението обаче беше обжалвано от "Насекомо" пред Върховния административен съд (ВАС) и се чака решение.

Видимият сблъсък е между притесненията на хората, че такъв тип производство мирише и ще навреди на качеството на живот в селото - предградие на София, срещу думата на инвеститорите, че няма опасност от неприятни миризми. В дълбочина казусът показва липсата на доверие в институциите и родената от това гражданската активност, но и несигурната инвестиционна среда - след разрешение връщане на изходно ниво за проверка от екоинституциите.

Бизнесът с ларви

Компанията "Насекомо" е основана през 2017 г., като в основата си е семеен бизнес с френски корени. Зад него стоят Ксавие и Олга Марсенак, които имат дългогодишен опит в аутсорсинг индустрията като съоснователи на компанията CallPoint New Europe, впоследствие придобита от TELUS International. Сега те отговарят за бизнес процесите в "Насекомо", а съдружниците им - биолозите Селин и Марк Болар, се фокусират върху научната работа.

Бизнесът им започва като проект за производство на богата на протеини храна за животни чрез преработка на ларвите на черни мухи войници (от англ. Black soldier fly). Специфичното за ларвите на тропическата муха е, че, хранейки се с комбинацията от трици, бирена мая и вода, могат да увеличат обема си няколко хиляди пъти за едва четири седмици. Бизнесът с черни мухи набира популярност по света, а очакванията са да се превърне в милионна индустрия, която да компенсира намаляващите хранителни ресурси в селското стопанство.

Първите две години са тестов период за бизнеса на "Насекомо" и екипът работи с малко на брой мухи. През 2018 г. компанията наема първата си сграда в Елин Пелин и в края на годината получава разрешение за смяна на предназначението й от печатна база във ферма за насекоми. Така компанията започва развитието на бизнеса си и в средата на 2020 г. привлича първото си голямо финансиране от 4 млн. евро. От тях 1 млн. евро са инвестиция на българския фонд Morningside Hill, a 500 хил. евро са осигурени от NV3, третия фонд на екипа на NEVEQ. Те инвестират в българското дружество "Насекомо", а негов собственик е регистрираната в Нидерландия компания Nasekomo, в която са вложени останалите средства в размер на 2.5 млн. евро, осигурени от частни инвеститори.

Няколко месеца по-късно "Насекомо" обяви плановете си за втори вид бизнес с развъждане и продажба на насекомите. За целта те си партнират с френската фирма за генетичен подбор Groupe Grimaud и заедно основават компанията Fly Genetics ("Флай дженетикс") под формата на джойнт венчър. Така, от една страна, компанията произвежда протеин и олио от ларвите на черната муха, които продава на крайни клиенти, а от друга, през Fly Genetics продава самата технология на производство и най-добрите селектирани насекоми за него. Именно това е и основният бизнес фокус на предприемачите. Към средата на 2020 г. очакванията на "Насекомо" са скоро да започнат да продават на европейския пазар и да се превърнат в един от най-големите производители в региона. Плановете им обаче се променят.

Сблъсъкът в Елин Пелин

"Насекомо" оперира в две наети от дружеството "Крастал" сгради на половин километър от входа на Елин Пелин. Те се намират в своеобразна индустриална зона, като в непосредствена близост са разположени и други малки бизнеси и жилищни къщи. По-малката сграда от компанията използват за развъждането на черни мухи войници през компанията Fly Genetics. Около 20% от ларвите са използват за подобряване на генетичната селекция, а останалите стават част от процеса на производство на протеин и олио, планиран да се осъществява в по-голямата сграда в комплекса.

Малко след началото на дейността на "Насекомо" обаче, през август 2019 г., постъпва първата жалба в община Елин Пелин заради неприятни миризми. Следват няколко граждански подписки, подадени към общината. Последната е от началото на 2021 г. с над 220 подписа, в която граждани изразяват недоволство от неприятни миризми в жилищната част, които според тях се дължат на производството на "Насекомо", и настояват за обществено обсъждане. През този период на компанията са назначени редица проверки от РЗИ и БАБХ, като нарушения не се откриват.

Паралелно през 2020 г. от "Насекомо" подават заявление за разширение на фермата за насекоми във втората, по-голяма, сграда в комплекса. "През януари тази година обаче решихме, че не знаем дали ще получим разрешение, и се отказахте да бъдем там. Освен всичко сградният фонд е в много лошо състояние и няма достатъчно място за намеренията ни от гледна точка на инфраструктурата", казва пред "Капитал" Ксавие Марсенак.

Един от активните инициатори на подписките е Елена Цветанова, собственик на автомивка и бивш ресторант в близост до фермата и къща за гости в центъра на Елин Пелин. "Подавали сме сигнали на зелени телефони, РЗИ, РИОСВ - София. В началото миришеше само около завода, но после започна да се усеща и в другия край на града. Накрая целият град беше готов на гражданско неподчинение, защото не искаме това производство в Елин Пелин", коментира тя пред "Капитал". Цветанова казва още, че най-силно се е усещала миризмата сутрин и вечер и е получава оплаквания и от клиентите й в къщата за гости. По думите й обаче вече миризма не се усеща. При посещението на екип на "Капитал" в Елин Пелин се срещаме и с други хора с бизнеси в близост до сградата на "Насекомо" - куриерска фирма, сервиз за техника и ветеринарна клиника. Всички служители коментират, че са усещали миризма, особено при по-силен вятър, но от лятото такава вече няма, въпреки че дейността на компанията продължава.

На запитване от община Елин Пелин коментират, че през юли е постъпило уведомление от фирмата, че до края на септември ще се изнесе изцяло от базата. Към момента "Насекомо" все още има дейност по селекция и развъждане на черните мухи през Fly Genetics. При посещение от "Капитал" става ясно, че миризма се усеща в непосредствена близост до сградата в комплекса. Дейността в нея е разделена в три зали: за подбор и отглеждане на ларвите, превръщането им от какавиди в мухи и размножаване. Най-силна миризма се усеща в стаята за "чифтосване на мухите", където се случва още снасянето на яйцата и храненето на ларвите в първите им дни. Въздухът от сградата минава през биофилтри, преди да излезе навън.

Повечето съоръжения от втората, по-голяма, сграда, предвидена за производство на "Насекомо", вече ги няма, а тя се използва единствено за склад и развъждане в по-малък обем. "Изолацията е слаба и трябва голяма инвестиция за оправянето й, затова към момента в нея се подготвя храната на ларвите и има машина за отсяването им от нея, когато пораснат", обяснява Марсенак. Той допълва, че към момента в двете компании работят 60 души. Приходите на дружеството за 2020 г. пък се равняват на 58 хил. лв. при загуба близо 2 млн. лв.

Преместване в Лозен

От "Насекомо" посочват, че именно заради неподходящата сграда решават да потърсят нова локация, където да развиват бизнеса си. Оглеждат местности на около 50 км от София с цел да бъде удобно за посещение от потенциални клиенти и инвеститори. Целта им е да наемат готова сграда, която да преустроят в пилотна ферма за насекоми. Така попадат на сградата на бившия завод за офис мебели ORT, която се намира на малко под километър от табелата за влизане в с. Лозен. Имотът е на дружеството "Рактопия", собственост на компанията за стени за катерене "Уолтопия" на предприемача Ивайло Пенчев. "Харесахме сградата, защото има много добра топлоизолация и няма прозорци в производствената част, което много улеснява управлението", казва Марсенак.

В началото на юни от "Насекомо" уведомяват РИОСВ - София, за инвестиционното си предложение за преустройство на сградата в пилотна ферма за насекоми. Следват проверки от редица институции, като становища издават СРЗИ, БАБХ, а в края на септември директорът на РИОСВ - София, Ирена Петкова одобрява инвестиционното предложение, като заключава, че фермата за насекоми не подлежи на оценка за въздействието й върху околната среда (ОВОС). С процедурата са запознати и Столичната община - район "Панчарево", а кметът на село Лозен не е уведомен. "Административният процес по издаване на разрешение не включва участие на кмета на населеното място. Пакетът изискуеми документи се разглежда от Техническа служба и крайното произнасяне е на главния архитект на района. Той не е намерил основание за съмнение или отказ", коментират от общината на запитване на "Капитал".

Целта на "Насекомо" е да преместят дейността си от двете сгради в Елин Пелин в тази в Лозен и да изградят т.нар. демонстрационен център, където да представят на инвеститори и клиенти технологията си. Дейността ще включва развъждане и селекцията от компанията Fly Genetics. В сградата ще се осъществява и производство с капацитет 600 тона протеин годишно. "Това е изключително малък обем, с който не можем да си издържаме бизнеса. Целта ни е да продаваме технологията и най-добрите мухи и ларви", казва Марсенак.

Общественото недоволство

След получаване на разрешение от "Насекомо" започват преустройство на сградата в Лозен. Спокойствието продължава до октомври, когато жителите на селото разбират за проекта и общественото недоволство срещу фермата за насекоми се надига. Катализатор е основаното през октомври 2020 г. сдружение "Развитие за Лозен", като най-активният му представител е Росен Маринов. Освен жител на с. Лозен той е и изпълнителен директор на "Сирма солюшънс" и "Датикум", част от софтуерната "Сирма груп холдинг". "Разбрахме за "Насекомо" случайно от хора, които работят в непосредствена близост до завода им в Елин Пелин. Казах си, че щом се местят от там, има нещо нередно и отидох да разговарям с хората от града. Десетки жители ми споделиха емоционални разкази за неприятни и непоносими миризми от завода", коментира пред "Капитал" Маринов.

От селото сезират институциите, организират протест и подписка срещу "Насекомо". От район "Панчарево" коментираха пред "Капитал", че към 10 декември са постъпили две жалби - от "Развитие за Лозен" и "Арт - Сувенири". Освен сдружението активен участник в организацията е и настоящият кмет на Лозен, издигнат от ГЕРБ, Георги Младенов. По думите на Маринов, тъй като активностите в селото са се случили по време на предизборната кампания, различни партии са се опитвали да яхнат и политизират казуса. "Нямаме никакви политически пристрастия. Хората в Лозен не са бедни, можем да си позволим да отстояваме собствена позиция, движени единствено от личния си комфорт", категоричен е той.

Казусът в Лозен бързо събра популярност и стигна до омбудсмана на България Диана Ковачева, която сезира институциите за повторна проверка на "Насекомо". В началото на ноември се стигна и до парадокса, при който от РИОСВ - София, отправят до служебния министър на околната среда и водите Асен Личев искане за възобновяване на производството, което през септември самата институция е разрешила, като по този начин отрича собствените си проверки. Като основна причина за това е посочено общественото недоволство и подадени жалби. В резултат в средата на ноември Личев възобнови производството, което може да доведе до нова процедура за определяне необходим ли е ОВОС.

Напрежението в Лозен продължава и до днес, като подписки срещу "Насекомо" има в почти всеки магазин в селото. Самите служители проактивно агитират посетителите да се подписват, а по думите им попълнените подписки се събират от сдружението и от кмета. "Искаме да покажем, че не са желани такива миришещи производства и уронват престижа на селото и качеството на живот. На самата подписката пише за какво е, а преди някой да се подпише, му се обяснява. Няма неинформирани хора", категоричен е кметът Младенов.

При посещение на "Капитал" в няколко магазина обаче екипът не остава с такова впечатление. "Аз знам за насекоми, буболечки, мухи, червеи. Някакви ларви, които стават на мухи, които стават на торове. Тук не сме усещали миризми, но като тръгнеш към магистралата, се усеща, особено през лятото", казва пред "Капитал" служителка в супермаркет в Лозен. В действителност обаче нито лятото, нито към момента има производство на "Насекомо" в селото. Основният източник на информация за жителите пък е Facebook групата "Лозен мой дом", където има 3.4 хил. души и всекидневно се обменят мнения и наблюдения. По думите на Георги Младенов около 4 хил. души вече са се подписали срещу фермата за насекоми при официално регистрирани малко над 6 хил. население на селото. В действителност обаче броят им е по-голям заради развитието на вилите зони.

Озониране на въздуха

Въздухът в производствените помещения в сградата в Лозен ще влиза и излиза през климатични камери. Входящият поток в самите помещения е обработен до параметри, подходящи за черните мухи войник, или около 28 градуса и влажност между 65% и 80%. Насекомите са тропически и много трудно оцеляват в среда с различни показатели. За пречистване на изходящия въздух от миризми от "Насекомо" са предвидени озонатори от вида O-BOX. "Те представляват съоръжение, в което UV лампи превръщат част от кислорода във въздуха в озон. Озонът окислява молекулите - носители на миризма, в резултат на което миризмите на практика се елиминират. Тази технология се използва в медицината, фармацията, хранителната промишленост", казва Камен Василев, индустриален директор в компанията. Проектът предвижда в сградата да има общо девет озонатора, като с по два от тях да се оборудва всеки от изходящите въздуховоди на най-наситените с миризми помещения - зоната за подбор на насекомите от Fly Genetics и зоната за чифтосването на мухите. Още две машини ще пречистват въздуха от леглата, където се оглеждат ларвите, за да нараснат. Аспирация и озониране ще има и при процеса на деактивация на ларвите, сушенето и пресоването им, като въздухът от всяко от трите места ще се озонира с индивидуални машини. "Броят озонатори може да се променя според нуждите и да се инсталират по няколко за един въздуховод. Те се монтират в непосредствена близост до него и инжектират в изходящия въздуховод необходимото количество озон. Количеството на озонация се увеличава пропорционално на броя на монтираните съоръжения", обяснява още Василев.

С цел да информират жителите на селото от "Насекомо" организират дни на отворените врати. Интересът от страна на жителите обаче е слаб. Не отива и Росен Маринов от "Развитие за Лозен", защото по думите му "с презентация и представяне на празен завод не мога да бъда убеден, че при производството няма неприятни миризми". "Всеки човек, който дойде притеснен, си тръгва по-спокоен, след като разясним как ще се случва производството. Искаме да организираме среща с държавни лидери и обсъждане от какви допълнителни мерки има нужда, за да са спокойни хората. Готови сме да се сформира и независим комитет, който да включва жители на Лозен и РИОСВ - София, които да следят параметри за миризми от завода. Ще сложим наблюдателни станции, сензори, информационни табла", казва пред "Капитал" Ксавие Марсенак.

Муха войник

Черната муха обитава топли местности, най-често в Африка и Южна Европа. Насекомото се среща в по-малки популации в Гърция и дори в някои части на България. Мухата има бавен летеж, зрялата й възраст продължава около 8 дни, през които не консумира храна, а само вода, което я прави и напълно безопасна за хората. Една женска снася до 900 яйца, а в развитието си преминава през четири фази. Целият цикъл от превръщане на яйце в муха отнема около 45 дни. За кратко време ларвите на мухата могат да усвоят голямо количество биоразградими отпадъци, увеличавайки 12 хил. пъти първоначалния си размер. След две до три седмици телесната маса на ларвите става наситена с протеини и те са готови за последваща обработка.

Обжалване до дупка

Към момента казусът с "Насекомо" остава изцяло правен. От компанията обжалват решението на министъра пред ВАС, като има насрочено заседание за 22 март. По думите на адвоката на дружеството Омуртаг Петков след това вероятно ВАС ще се произнесе в срок около месец. "В зависимост от изхода на делото на тази първа инстанция и съответно дали ще има касационно обжалване от страна на "Насекомо" или от МОСВ можем да очакваме окончателен изход от делото вероятно към есента или края на 2022 г.", коментира още той пред "Капитал".

Основният въпрос е дали докато тече делото в съда, от "Насекомо" могат да продължат с вътрешното преустройство и да започнат дейността си. Според Омуртаг Петков това е възможно. "Има валидно и влязло в сила разрешително за строеж, което пък от своя страна е издадено съобразно решението на директора на РИОСВ - София, за това, че не е необходима процедура по ОВОС. А това решение продължава да действа, докато не влезе в сила заповедта на министъра на околната среда и водите за отменянето й", допълва той. На въпроси на "Капитал", изпратени към Министерството на околната среда и водите и РИОСВ - София, по казуса с провеждането на ОВОС от институциите отговориха единствено, че ще изпълнят решението на съда.

По думите на Марсенак евентуална процедура по ОВОС би отнела много време и се заплаща от инвеститорите, поради което дружеството може да претърпи загуби. Адвокатът допълва, че подобна процедура не е и правно обоснована, защото дейността на "Насекомо" не попада в никое от приложенията на Закона за опазване на околната среда, както е потвърдено от компетентните институции, и съответно не е необходима процедура по ОВОС.

От "Насекомо" очакват до март да са готови с преместването и да заработят, а така жителите на Лозен да разберат, че няма неприятни миризми от производството. Въпреки общественото напрежение от компанията не разглеждат друго място за демонстрационния им център и по думите им вярват, че институциите ще свършат работата си. Нещо повече - от "Насекомо" имат проект за по-голямо производствено предприятие, което да достига 5 хил. тона протеин на месец. "Проектът е задвижен, но още не може да кажем къде ще бъде. Намира се в индустриална зона. В процес на покупка сме и го правим заедно с партньор инвеститор. Очакваме до 2023 г. да е готов", казва още Ксавие Марсенак.

Производствен цикъл

От петия ден ларвите се поставят в легла, където се хранят с комбинация от бирена мая, трици и вода, за да нараснат. Когато достигнат необходимия размер, ларвите се пресяват от храната им и влизат в машина за деактивация, която работи на принципа на вана с гореща вода. Там прекарват 4 минути, за да се стерилизират. Като следваща стъпка се поставят в барабанна сушилня, където се изсушават и влагата на ларвите се редуцира от 70% на 6%. Финално те се пресоват и се превръщат в богата на протеини храна за животни и ларвено масло.
27 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Aardvark avatar :-|
    Aardvark
    • - 5
    • + 8

    Първо казаха, че се махат от Елин Пелин заради проблеми с тока. След като лозенчани им обясниха, че Лозен е пословичен с честите си спирания на тока, явно са обърнали палачинката. Сега пък сградите нямали изолация. Тия наистина ли си мислят, че цял, немалък град като Елин Пелин може да лъже? Ако нямаше миризма, щяха и до ден днешен да си работят и никой дори нямаше да подозира, че са там. А за "контролираното изпускане на мухи" да говорим ли изобщо?

    Нередност?
  • 2
    wiv33646666 avatar :-|
    wiv33646666
    • - 5
    • + 8

    Дали мирише или не мирише е едно на ръка. Самият факт за подобно производство в селото му нанася вреди поради съвсем закономерните предразсъдъци в обществото. Ако се колебаеш къде да си купиш имот, един подобен факт би те отказал при равни други условия. Тоест, най-малкото ще доведе до обезценяване на имотите в селото, което се слави като едно от по-предпочитаните около София и съответно има какво да губи.
    Иначе дейността на фирмата е интересна и иновативна, но със сигурност има по-подходящи места, където биха могли да се преместят и да си работят на спокойствие.
    Любопитно е и защо са избрали това име - "Насекомо". Насекомите меко казано не са от най-любимите животни на човека и не предизвикват приятни асоциации. Така че, и това може би ще е в техен минус.

    Нередност?
  • 3
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 6
    • + 6

    Пак стигаме до "Хубаво е, но нека да не е до нас". Виждали сме го толкова пъти тук.

    По важното е, че институциите не спазват собствените си решения, единствено поради обществения натиск на малка, но грамогласна (а в случая и доста заможна) група хора.

    Нередност?
  • 4
    wvb211093537 avatar :-|
    wvb211093537
    • - 4
    • + 6

    Много странно. За "Насекомо" не важи процедура по ОВОС, но за новоизграждащият се АРТ Център (център за музикални събития), точно срещу халетата наети от "Насекомо" се изисква ОВОС?! Как един АРТ Център би заплашил Околната среда, че да е длъжен да мине процедурата за ОВОС, а "Насекомо" (с биопроцеси) не?! АРТ Центърът дори минаха и на обществено обсъждане и жителите на с.Лозен ги приеха с отворени обятия. Категорично, "Насекомо" няма да работи в с.Лозен и това ясно са го заявили нееднократно жителите му. Причината е проста, липса на доверие към инвеститора и надменното му отношение, както липсата на нормативна уредба за това производство, от което той се възползва и обикаля медиите, правейки се на жертва. Също така и печалният му опит в гр.Елин Пелин. Колкото и статии да пишете и да му миете имиджа, няма да се промени нищо и той ще напусне с.Лозен. Много повече загуби ще има за населеното място, отколкото за инвеститора. Не е желан. Общественият интерес е по-важен от неговия.

    Нередност?
  • 5
    wvb211093537 avatar :-|
    wvb211093537
    • - 3
    • + 5

    До коментар [#3] от "Rational":

    Напротив. Институциите са на мястото си. Задължително е за този вид произвоство да се прилага процедура по ОВОС и обществено обсъждане. Не може да се води пилотен проект, да се сгромоляса с гръм и трясък в гр.Елин Пелин и да има наглостта инвеститора да продължава да твърди, че "няма нужда от ОВОС и обществено обсъждане". Прочетете становището на Омбудсман доц.Ковачева по казуса - https://www.ombudsman.bg/news/5534. И докато няма нормативна уредба за това производство, не бива да се позволява в близост до населени места. Иначе винаги ще има такова напрежение между жители и инвеститори. Виждам, че Насекомо АД дават примери как било в Европа. Нито ще идем там, нито ще живеем там. Да даде пример коя нормативна уредба му позволява и на какво разсточние от населено място да развива това производство.

    Нередност?
  • 6
    wvb211093537 avatar :-|
    wvb211093537
    • - 3
    • + 4

    в.КАПИТАЛ, не видях в писанията Ви да сте отделили внимание на становището на Омбудсман доц.Ковачева, по казуса?! Или не е в интерес на инвеститора да се споменава?! Разбира се много пренебрежително и омаловажително поглеждате към подписката на жителите, както и описанието на разговора Ви с хора от Лозен (ако изобщо сте говорили). Ето го становището и се запознайте подробно, за да не ставате за смях https://www.ombudsman.bg/news/5534. И друго. По времето на Борисов III се опитаха каменни кариери в Лозенска планина да правят. Точно жителите на село Лозен спряха тази гавра. Препоръка към Вас и инвеститора...поинтересувайте се дали нещо, срещу което се противят жителите на селото е останало там?!

    Нередност?
  • 7
    wvb211093537 avatar :-|
    wvb211093537
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#1] от "Aardvark":

    Според становището на Омбудсмана на РБългария, в имота няма нито водопровод, нито канализация, а за тока да не говорим колко често спира в Лозен. По 5 пъти на ден, поне. Проследявайки събитията от Септември насам, инвеститорът смени много пъти версии за какво ли не. Това още повече сзасили съпротивата срещу него. Да не говорим колко надменен и с пренебрежение се държи спрямо жителите на с.Лозен и като цяло към интересите им.

    Нередност?
  • 8
    wvb211093537 avatar :-|
    wvb211093537
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#2] от "wiv33646666":

    Проблемът е, че няма нормативна уредба, която да КОНТРОЛИРА и дава правила, по които да се развива това производство - дали да е до населено място, на колко разстрояние от него и т.н. Факт е, че жителите на гр.Елин Пелин две години са се мъчили с миризмите на фермата за ларви. Сега Насекомо какво правят. вървят срещу обществения интерес и си правят каквото си искат, а са само ПИЛОТЕН ПРОЕКТ, което не означава безсрочно производство! Нахални са.

    Нередност?
  • 9
    chichka avatar :-P
    chichka
    • - 2
    • + 5

    На никой ли не му светна, че Насекомо са едни имитатори на дейност, а целта е усвояване на средства. От 5 млн, за една година 2 млн загуба... но бизнеса ще се развива. Е, ББР ще им даде още 5млн, но и те ще свършат. Целта им е като едни тарикати преди години направиха "охлювен клъстер" Продаваха ларви, яйца, фураж, сенници и договор за изкупуване на продукцията. След като хванаха достатъчно балъци изчезнаха, а охлювите измряха. И тези от Насекомо- ще продаваме ноу хау и най-добрите ларви за размножаване на балъците....

    Нередност?
  • 10
    philipdetchev avatar :-?
    Philip Detchev
    • + 1

    Тази компания е уникална, с трепет ще инвестирам в нея... но защо не си построи произвдстово, има много добри парцели по магистралата, удобни, а се бори с вятърните мелници на жителите в разни села?

    Нередност?
Нов коментар