🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ларви за смет

Компанията за преработка на ларви на черната муха "Насекомо" затвори сделка за инвестиция от 4 млн. евро

Ксавие и Олга Марсенак, двама от основателие на "Насекомо".
Ксавие и Олга Марсенак, двама от основателие на "Насекомо".
Ксавие и Олга Марсенак, двама от основателие на "Насекомо".    ©  Надежда Чипева
Ксавие и Олга Марсенак, двама от основателие на "Насекомо".    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Компанията "Насекомо" затвори сделка за инвестиция от 4 млн. евро от фондовете NV3, Morningside Hill и частни инвеститори.
  • Тя преработва ларвите на черната муха за производство на високопротеинови добавки за домашни любимци.
  • За три години екипът успява да увеличи 25 пъти производствения си капацитет.

Отпадъците за едни са храна за други. Ларвите на черните мухи, или т. нар. Black soldier fly, са сред най-големите любители на органични отпадъци. За кратко време те могат да усвоят огромни количества, което им помага да нараснат многократно. Над 12 хиляди пъти по-големи от първоначалния си обем, ларвите на черните мухи се превръщат в източник на редица бизнес възможности. След преработката им те могат да се използват като добавка на храни за домашни любимци, в селскостопанската индустрия и дори в козметични продукти. Всяко от тези приложения e част от бизнес модела на българската "Насекомо", най-голямата компания за преработка на ларви на черни мухи в региона. А този месец компанията затвори първия си рунд за набиране на нов капитал в размер на 4 млн. евро, осигурени от фондовете NV3 и Morningside Hill, както и частни инвеститори.

Сделка за милиони

В основата си "Насекомо" е семеен бизнес с френски корени. Зад него стоят Олга и Ксавие Марсенак, които имат дългогодишен опит в аутсорсинг индустрията като съоснователи на компанията CallPoint New Europe, впоследствие придобита от TELUS International. Сега те отговарят за бизнес процесите в "Насекомо", а съдружниците им биолозите Селин и Марк Болар се фокусират върху научната работа.

Множеството приложения на ларвите на черната муха, все още развиващата се индустрия в комбинация с бизнес опита на екипа, привличат вниманието на инвеститори. Компанията затвори първия си голям кръг на финансиране в размер на 4 млн. евро. От тях 1 млн. евро са инвестиция на българския фонд Morningside Hill, a 500 хил. евро са осигурени от NV3, третия фонд на екипа на NEVEQ. Те инвестират в българското дружество "Насекомо". Негов собственик обаче е регистрираната в Холандия компания Nasekomo BV, в която са вложени останалите средства в размер на 2.5 млн. евро, осигурени от частни инвеститори. "Регистрирахме компания в Холандия, защото чужди инвеститори невинаги се чувстват комфортно да влязат в българска фирма, а предвид плановете ни това беше необходима стъпка", казва Марсенак.

От дружеството не коментират срещу какъв дял от бизнеса е инвестицията, но мажоритарни собственици остават основателите. В борда на българското дружество обаче влиза Павел Велков, съосновател на Morningside Hill.

Това е своеобразна втора инвестиция в бизнеса на "Насекомо". При основаването на компанията собствениците и няколко частни инвеститора влагат 1 млн. евро. "Целта ни е до края на годината да привлечем нови 15 млн. евро. В преговори сме с чуждестранни инвеститори, които имат интерес в индустрията с насекоми, както и с банки", казва Марсенак.

Бизнес в развитие

От създаването й преди три години екипът е фокусиран върху разработването на автоматизирана система, която да спомогне за многократното увеличение на производствения им капацитет. Първите години от развитието на бизнеса екипът наричат тестов период. Откриват завод в Елин Пелин, където развъждат черни мухи и преработват ларвите им. Така те създават производни продукти и тестват внедряването им в различни индустрии.

Основен източник на храна на ларвите са органичните отпадъци. Те могат да бъдат разнообразни - остатъчна каша от бирени заводи, плодови отпадъци, трици и дървесни остатъци. Всеки от тях дава на ларвите различни вещества, от които зависи и използването им след това. "Мерим основно количеството протеини и аминокиселини в крайния продукт. В храната на ларвите могат да се добавят допълнителни вещества, за да бъдат богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които са много полезни в рибарската индустрия", обяснява пред "Капитал" Ксавие Марсенак. Към момента компанията изкупува най-много органични отпадъци от мелници и бирени заводи.

Фокус на екипа зад "Насекомо" е и автоматизацията на процесите по преработка на ларвите, с което увеличават и производствения си капацитет с 25 пъти. Така, ако в началото са успявали да произведат 2 тона преработена добавка от ларвите, сега те достигат 50 тона месечно. Екипът също значително се увеличава. От 7 души в началото сега компанията вече наброява 30 служители. "Пилотният ни проект приключи успешно през май миналата година, когато получихме разрешение от Агенцията за безопасност на храните да продаваме продукта ни на всички европейски пазари", казва Марсенак.

От храна за домашни любимци до козметика

От преработването на ларвите от черни мухи се отделят два продукта - протеинова добавка и масло. Към момента фокус на българската компания е производството на добавка към основната храна на домашни любимци. Техни клиенти са няколко малки и средни производителя на хипоалергенни храни за любимци в Европа. По думите на съоснователя на бизнеса това е премиум пазар и успяват да продават продукта си на високи цени. "Има голямо търсене и ниско предлагане", допълва Марсенак. Крайният продукт на "Насекомо" може да бъде използван и като богата на протеини добавка към храна за риби, кокошки и дори малки прасета.

Олиото от ларвите, от друга страна, има антибактериално действие и може да се използва в козметичната индустрия за лечение на кожни заболявания. Това е все още неразработена пазарна ниша, която от "Насекомо" целят да развият. Към момента обаче са едва на етап тестове за лечение на акне.

Екипът прави опити и със свинеферма в Украйна, която използва олиото от ларвите като заместител на антибиотиците в храната им. "Без да им е даван антибиотик, фермата може да продава малките прасета по-скъпо и затова са склонни да инвестират в олиото от ларви", уточнява Марсенак.

Екипът вижда бизнес възможност не само в преработката на ларвите на черната муха, но и в остатъчния след това продукт. Той наподобява тор, който в комбинацията с остатъците от насекомите в него предпазва растенията от други вредители. Съоснователят на "Насекомо" разказва, че вече правят опити с фермери и очакванията на екипа са до края на септември да получат разрешително да продават и биотор. "Такъв тор се внася в България от Холандия и Полша на много високи цени. Ние целим за по-ниска цена да продаваме по-добър продукт на биофермерите", казва Марсенак.

Равносметката за бизнеса е следната: от 100 тона органични отпадъци се произвеждат 40 тона тор, 8 тона високо протеинова добавка и 2 тона олио. Останалото количество е вода, която се изпарява при процеса на обработка.

Дългосрочен план

По думите на съоснователя на компанията новата инвестиция ще бъде изцяло вложена в разработването на технология за автоматизиране на процесите и увеличаване на производствения капацитет. "Прототипът на системата ще бъде готов в края на лятото, като чрез нея ще следим и контролираме дистанционно средата за отглеждане на ларвите - температура, влажност, газове, хранене и др.", обяснява Марсенак.

Това ще помогне на фирмата в края на тази година за първи път да бъде на нулата. През 2018 г. българското дружество отчита 189 хил. лв. приходи и загуба от над 300 хил. лв.. Екипът очаква с увеличаването на производствения капацитет през 2021 г. "Насекомо" да отчете за първи път и печалба.

На този етап бизнес моделът на компанията е с фокус развъждане на черни мухи, отглеждането и преработката на ларви и продажба на добавки към крайни клиенти. С времето и последващите инвестиции от "Насекомо" целят да изградят по-малки заводи, намиращи се в близост до фабрики, които отделят голямо количество органични отпадъци. Така ще се спестят разходи по транспорта им и ще могат да се обработват по-големи количества. По думите на Марсенак компанията вече има сключени предварителни договори с бирени фабрики в България.

Дългосрочно "Насекомо" цели да продава не продукт, а услуга. От една страна, екипът ще се фокусира върху развъждането на подходящи черни мухи и ларви. От друга, ще започне да предлага новата технология за автоматизация на франчайз принцип. Така всички заводи, които имат органични отпадъци, ще могат сами да развиват бизнес с добавки и олио от ларви. "Компаниите, които имат отпадъци, като бирената каша например, вместо да я изхвърлят или продават на много ниски цени, ще могат да развият дейност с добавена стойност", казва Марсенак. По думите му интересът от компании в Украйна и Русия е много голям заради развитите агроиндустрии там. Така от производител на добавки българската "Насекомо" цели да се превърне в технологична компания, производител на черни мухи и ларвите им, насочени към глобалния пазар.

Q/A

Отрази ли се пандемията от коронавирус на бизнеса ви?

Ксавие Марсенак: Нямахме много затруднения. Наложи се реорганизация в завода, а всички административни функции се изпълняваха от вкъщи. Сега малко по малко се връщаме в офиса.

Първите седмици имахме проблеми с доставките на оборудване от чужбина, както и с изпращането на стока към клиентите ни, защото транспортът не работеше нормално, но вече всичко е нормализирано.

Кои са конкурентите ви на пазара?

Ксавие Марсенак: Индустрията привлича голям интерес през последните 3 години. В Европа има може би три напреднали компании, които имат много големи инвестиции и напредват с индустриалните им планове, включително са сключили договори с големи купувачи на продуктите им. Има и много малки компании, които макар да се привлекли финансиране още нямат производство. В региона сме единствените, които се развиват. В България с 5 млн. евро можем да направим много повече, отколкото със същата сума в Западна Европа.

Муха войник

Черната муха обитава топли местности, най-често Африка и Южна Европа. Насекомото се среща в по-малки популации в Гърция и дори в някои части на България. Мухата има бавен летеж, зрялата й възраст продължава около 8 дни, през които не консумира храна, а само вода, което я прави и напълно безопасна за хората. Една женска снася до 900 яйца, а в развитието си преминава през четири фази. За кратко време ларвите на мухата могат да усвоят голямо количество биоразградими отпадъци, увеличавайки 12 хил. пъти първоначалния си размер. След две до три седмици телесната маса на ларвите става наситена с протеини и те са готови за последваща обработка. Замразени, изсушени или поставени в гореща вода, те се превръщат в източник, наситен на протеини, подходящ за разнообразни индустрии.
Все още няма коментари
Нов коментар