🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Олга Марсенак и пътят към устойчивия бизнес

Съоснователката на биотехнологичния стартъп "Насекомо" пред "Капитал" за смисъла на иновациите, устойчивите инвестиции и образованието

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Олга Марсенак и "Насекомо" бяха отличени в първия за България конкурс за устойчиви ESG практики на PwC
  • Според съоснователката на компанията иновациите и регулациите могат да бъдат решение за климатичните промени
  • Но също толкова важни са и информацията и образованието, които могат да променят нагласите

Визитка

Олга Марсенак е съосновател на биотехнологичния стартъп "Насекомо". Завършила е Американския университет в България и MBA в INSEAD, Франция, член е на INSEAD Global Impact community и на Асоциацията на дипломираните счетоводители в Обединеното кралство. Владее свободно 4 езика.

Кариерата й започва в Pricewaterhouse Coopers в края на 90-те години в София и Лондон, минава през UBS Warburg в Лондон и поделението за финансови услуги на General Electric. През 2004 г. заедно със съпруга си Ксавие Марсенак и Филип Угринов основават аутсорсинг компанията Call Point New Europe в София, която през 2012 г. е придобита от TELUS International. Олга Марсенак ръководи корпоративната социална политика на компанията в България до 2017 г., когато заедно с Ксавие Марсенак и Марк Болар основават "Насекомо".

Борбата за климата и екологичното ни оцеляване минава както през регулациите, така и през иновациите. Регулациите ни тласкат към промени в начина ни на живот, но не можем напълно да се откажем от цивилизационните удобства. И тук е ролята на иновациите - да ни дадат алтернативи, така че да можем да живеем комфортно, но не с цената на унищожаване на планетата.

Това виждане споделя Олга Марсенак - предприемач и съосновател на биотехнологичния стартъп "Насекомо". Тя получи наградата "Предприемач в устойчивото развитие" и бе една от трите личности, отличени за приноса ѝ към развитието на отговорни бизнес практики в първия за България конкурс ESG Awards на PwC България. Състезанието имаше за цел да насърчи и популяризира новите политики на устойчивост (ESG е съкращение от екологично, социално и корпоративно управление) в бизнеса.

"Насекомо" също бе отличена - с приз "Game Changer" в категорията "Иновации" на конкурса. Компанията, която е сред пионерите в Европа за индустриално отглеждане на насекоми, разработва автоматизирана система, която превръща ларвите на мухата черен войник в алтернативен фуражен протеин, масло и естествени наторители. Иновативният проект, базиран в село Лозен до София, е част от нова индустрия, която може да има важна роля в битката с глобалния недостиг на протеини и в същото време да намали хранителните отпадъци чрез принципите на кръговата икономика.

С широк поглед към света

Идеята за "Насекомо" и възприемането на устойчивите практики като важна част от бизнеса не се раждат за ден. Те са плод на личния и професионален път на Олга Марсенак. "Имала съм късмета и привилегията да уча и да работя в различни географски локации, в различни компании и индустрии и да наблюдавам добри практики", казва тя.

Работейки в PwC в Лондон например се запознава с педантично структурирания, йерархичен и изчистен корпоративен свят, но също и с напредничави дори за западния свят през 90-те години практики - грижата за служителите и пренасянето на корпоративни ценности към общностите.

INSEAD пък - освен страхотна бизнес школа - по думите й е изключително ценна общност. В INSEAD Global Impact community, където тя е член заедно с близо 5000 други възпитаници, често се раждат зелени инициативи - една неотдавнашна такава е например борбата с пластмасата. "Целта бе всеки индивидуално да повлияе на максимално количество хора, семейство, компания, колеги, да ограничат употребата й. Освен че има ефект, защото говорим за хора на влиятелни позиции в какви ли не индустрии, това те кара и лично да прогледнеш колко много опаковки потребяваме, дори когато опитваме да ги минимизираме", отбелязва Олга Марсенак.

Времето, прекарано в General Electric в няколко европейски локации, я сблъсква с идеята за аутсорсинга и изнесените услуги, която по това време още не е добре развита в България. "Започнахме да я обмисляме със съпруга ми и в крайна сметка през 2004 г. се върнахме в София и основахме доста успешна аутсорсинг компания - Call Point New Europe", разказва тя. През 2012 г. компанията е придобита от канадския гигант Telus International, а Олга Марсенак остава в нея като ръководител на социалната корпоративна политика.

"Тази голяма мултинационална компания има и мащабни политики за устойчивост и организира страхотни кампании за подкрепа - такива, в които например целият екип подарява времето си за инициативи като реновиране на училища, болници и т.н.", разказва съоснователката на "Насекомо". В следващите пет години тя организира и в България различни социални и екологични кампании и проекти в сферата на здравеопазването, образованието и околната среда, за което и компанията, и тя самата са отличавани многократно.

Време за нов смисъл

Водена от разбирането, че смислените идеи се нуждаят и от подкрепа, през годините Олга Марсенак е правила и малки, индивидуални инвестиции в стартиращи бизнес проекти с устойчив ефект - например за рециклиране на текстил, развитие на нови храни, устойчиво ползване на горския ресурс и т.н.

Но в един момент натрупванията водят до идеята за нов бизнес. "Искахме да е нещо с повече измерения, със смисъл, със социален ефект. Аз вярвам, че за да даде една идея добър резултат, тя трябва да е под формата на бизнес, защото това е устойчиво. Иначе е по-скоро дарителство, често с не много дълъг ефект", казва Олга Марсенак.

Така през 2017 г. се ражда биотехнологичният стартъп "Насекомо", с което семейство Марсенак иска и да адресира някои от най-наболелите проблеми на планетата, "без претенциите, че ще ги решим всички наведнъж" - като изхранването на населението и изчерпването на ресурсите.

Колко е важно образованието

Олга Марсенак вярва, че информацията и образованието са най-силният инструмент за промяна на мисленето и нагласите. Това им помага да се преборят и със скептицизма и враждебността, които срещат сред част от жителите на с. Лозен, където е базирано производството им.

"Ние правим нещо много ново и е нормално да бъде посрещано с доза скептицизъм или отричане. Затова искаме да говорим, да обясняваме, да убеждаваме. Направихме дни на отворените врати и беше много зареждащо, когато видяхме колко много местни хора дойдоха - част от тях с резерви и притеснения и си тръгнаха позитивно настроени и успокоени", споделя тя.

"Насекомо" често си сътрудничи с училища и работи с деца по образователни програми за кръгова икономика. "Децата най-лесно учат и са най-отворени към новите неща", казва предприемачът.

Предизвикателствата

В България неизбежно компанията среща и други предизвикателства - институционални и регулаторни. Въпреки това Олга Марсенак не смята, че да инвестират тук е грешка. "Нишата е много нова и виждаме, че и в други държави наши конкуренти срещат проблеми, развитието й ще отнеме време", казва тя. По думите й все пак би помогнало, ако България ускори адаптацията на съществуващите европейски нормативи за сектора - привеждането им на местно ниво, което засега се движи доста бавно.

Предизвикателство тук е и достъпът до финансиране. "Иновациите имат нужда от средства, за да се разгърнат. Инвестиционните фондове в България обаче са силно фокусирани към IT индустрията. А земеделските фондове са само за традиционните стопанства. "Насекомо" е точно посредата. Тази екосистема още не е много добре разбрана, липсват специфични финансови инструменти", казва Олга Марсенак. За да се развива, "Насекомо" привлича рисково финансиране, средства по иновационни грантове, както и от частни инвеститори.

От друга страна, по думите й в България има и други специфични бизнес предимства - като добри кадри или фактът, че тук индустрията за оползотворяване на остатъчни продукти от хранително-вкусовата промишленост не е така добре развита, както в Западна и Северна Европа. "За нас това е ниша - ние можем да решим проблеми на производители, които не знаят какво да правят със страничните продукти на производството си или трябва да инвестират за разграждането им", посочва съобственичката на "Насекомо". Например остатъчната каша от варенето на бира се използва за храна на ларвите на черната муха войник.

Олга Марсенак е по-скоро оптимист за битката с климатичните промени и вярва, че човечеството набира скорост и енергия в тази посока, но има много работа на всички нива и всички фронтове. Смята, че роля за решенията имат както регулациите като ESG, които са успешни в някои случаи, така и иновациите, които дават решения там, където регулациите не могат. И, разбира се, образованието, което може да промени поведението и разбирането ни на индивидуално ниво и да павира пътя към по-чисто и устойчиво бъдеще.

Q&A

Как протича един ваш типичен ден?

Не обичам да имам типичен ден. За мен е много важно дните ми да имат структура, но не обичам да са еднакви. Нещо, което по принцип се старая да е едно и също, е да започвам деня със спорт - моята рецепта за дисциплина и справяне със стреса. Иначе от години работният ми ден преминава предимно в срещи и работа с екипи. Предпочитам винаги това да се случва лице в лице, срещите онлайн според мен са наполовина ефикасни в най-добрия случай.

Какъв вид спорт практикувате?

Различни - тичане, йога, гимнастика, тенис, ходене в планината. Това е моментът, в който мисля, подреждам главата си, премислям позициите си по дадени въпроси.

Споделете книга, филм или събитие, което наскоро ви е вдъхновило или мотивирало?

Много обичам да чета, предимно художествена литература - напоследък все повече автори жени. Една любима авторка е Лиан Мориарти. Кристин Хана е друга. Върху жените днес има много изисквания - борим се да сме наравно в работата с мъжете, но и отговорността за дома и децата остава в нашето поле. Разкъсвани сме между двете неща, често с чувство за вина към обратната страна. Литературата, написана от женска гледна точка, ми помага да погледна в перспектива към тези въпроси. Помага ми да проследявам как женските образи постъпват в различни житейски ситуации.
Все още няма коментари
Нов коментар