Интервю | Марк Болар: Индустрията с насекоми е устойчива и безотпадна

В момента пазарът на фуражи от насекоми е огромна възможност, но и потенциалът при човешките храни е голям, казва пред "Капитал" управляващият директор на "Насекомо"

Марк Болар е съосновател на българската стартъп компания "Насекомо"
Марк Болар е съосновател на българската стартъп компания "Насекомо"
Марк Болар е съосновател на българската стартъп компания "Насекомо"    ©  "Насекомо"
Марк Болар е съосновател на българската стартъп компания "Насекомо"    ©  "Насекомо"
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Иновативният сектор е част от кръговата икономика, като всички остатъчни продукти от преработката на насекоми могат да се оползотворят.
  • Пазарът на фуражи от насекоми в ЕС вече е отворен и е огромна бизнес възможност за младата стартъп компания.
  • Потенциалът и при човешките храни е голям, но е нужно време и инвестиции в маркетинг и изграждане на доверие.

Марк Болар е биолог, съосновател на компанията "Насекомо". Тя е биотехнологичен стартъп, чиято основна дейност е производството на животински протеини чрез отглеждането на мухата черен войник (Black Soldier Fly, BSF) и нейните ларви. Компанията разработва роботизирана и устойчива система, която в различни стъпки трансформира насекомите във фуражна алтернатива за аквакултури и добитък, масло и естествени наторители. Иновативният проект е част от нова индустрия, която може да играе важна роля в битката с глобалния недостиг на протеини и в същото време чрез принципите на кръговата икономика да намали хранителните отпадъци. "Капитал" разговаря по тези теми с Марк Болар, който е и управляващ директор и директор на развойната дейност на "Насекомо".

В "Насекомо" засега създавате предимно храни за животни, смята се обаче, че протеините от насекоми имат огромен потенциал и като човешка храна. Мислите ли, че европейците могат да бъдат убедени да заменят месото с такива продукти, още повече че засега Европа не изпитва големи продоволствени проблеми?

Определено ще отнеме време. Затова и с "Насекомо" засега сме се насочили не към храни за хора, а за котки, кучета, риби, аквакултури. Те се приемат много по-лесно от психологическа гледна точка, а и пазарът е огромен и отворен. В началото на тази година пазарът на ЕС разреши такива фуражи и за домашни птици и свине и това вече е огромна бизнес възможност за нас. Може би в бъдеще ще проучим възможността и за човешки продукти, но това не е текущ приоритет.

Но все пак важен момент в тази тема е качеството на храната, дори в Европа. Да, хората тук не гладуват, но това не значи, че се хранят добре. Защото качеството на масовата индустриална храна не е добро, тя не е толкова богата на хранителни вещества. Насекомите биха могли да имат ключова роля в подобряването на качеството на храните, защото те притежават коктейл от всички съставки, които са нужни за балансирана диета: висококачествен протеин - около 40 - 45%; фибри - около 10%, които масово липсват в диетата ни днес и които при насекомите идват от хитиновата обвивка; както и значителни количества минерали и микроелементи.

Остава обаче хората да бъдат убедени в тези ползи, така че да надмогнат предразсъдъците си.

Да, става въпрос за вкус, за маркетинг, за наука, за много неща, в които трябва да инвестираме, за да развием и да стигнем до крайния потребител и да изградим доверие. Това обаче няма да е нещо нечувано, има позитивни примери за храна, която ядем днес, но до която не бихме се докоснали преди 20 - 30 години. Например суши. До неотдавна суровата риба не беше в нашата европейска традиция. А сега е навсякъде. Вероятно подобен потенциал имат и насекомите.

Възможности ще дойдат и от самото качеството на настоящите продуктите. Например хората все по-често искат да знаят с какво се храни пилето. И все по-често ще научават, че то се храни с фураж от насекоми, защото той е качествен. Така хората ще започнат да осъзнават, че насекомите са полезни в хранителната верига и е добре да ги имат в чинията си. Въпрос на фокус, инвестиция и умни избори по пътя.

А могат ли цените на продуктите от една такава млада и иновативна индустрия да са конкурентни на цените в традиционната хранителна индустрия, които са доста ниски?

Могат, но отново - нужно е време за развитие, за да се достигне мащаб. Засега е вярно, че продуктите от насекоми, включително тези на "Насекомо", са фокусирани върху първокласния пазар. Например нашите съставки се използват при ветеринарни храни за домашни любимци - такива за специфична диета, които са и по-скъпи.

Протеиновото ни брашно за храни за риби също е много висококачествено и конкурентно на други продукти, но за разлика от тях е и устойчиво. Ние предлагаме устойчиви съставки, които са конкурентоспособни по качество и това е пазарната разлика, към която се стремим. И, разбира се, се целим в пазари, които могат да плащат за нашия висококачествен продукт. В същото време голяма част от сегашните ни инвестиции са насочени към растеж, за да развием технологията, която пък да развие цялата индустрия и да намали производствените разходи.

Има ли вече човешки храни със съставки от насекоми на европейския пазар?

Да. Има някои големи компании като Gemini, един от лидерите в Европа в тази ниша, които работят върху здравословни закуски и снак храни от насекоми. Другото направление са спортни продукти като протеинови барчета, в които се влага инсектно брашно. Тези продукти са добра входна точка.

Вие правите и масло от насекомите. Къде се използва то?

Имаме различни възможности за маслото. В момента то също е фуражна съставка и е много интересно, защото е доказано с изследване, че има значителни антимикробни, антивирусни и противогъбични свойства, а също така не предизвиква алергии. Така че го включихме в храната за животни като здравословна добавка. Може би някой ден ще помага и на хора, кой знае.

А годно ли е за човешка консумация?

Разбира се, правил съм си омлет с него и вкусът е много приятен - доста различен, с по-земни нюанси, на ядки, на горски гъби. Консистенцията е повече като на масло - твърдо при ниски градуси и течно, когато се затопли.

Какви други потенциални приложения може да има?

Можем да произвеждаме и биодизел от него. Не съм голям фен на тази идея, но тя може да сведе до минимум емисиите от логистиката и цялата дейност на нашата индустрия, като с горивото захранваме автомобилите в нашата система. Направихме някои тестове за такава разработка с компания в Обединеното кралство - един от основните европейски играчи в биодизела. Те обаче ни посъветваха да не правим това, защото маслото е с твърде високо качество, за да се използва за енергия - то има добри проспекти в козметиката, храните и т.н.

В бъдеще може би можем да направим различни класификации на насекомите по качество и едни да се използват за храна, други за фураж, а трети за гориво. Има толкова много възможности пред индустрията за насекоми.

Казвате, че "Насекомо" и като цяло индустрията с преработка на насекоми е интегрална част от кръговата икономика. Как се затваря кръгът?

Първо, фокусът на нашата дейност сега са фуражните храни и това е много важно, защото Европа е голям вносител на фуражи и торове от Русия и Украйна и е уязвима заради войната. Тези рискове за нас са възможност освен друго да покажем и ползите от нашата индустрия, която връща всички ресурси обратно в земята. Остатъците от преработката на насекомите и ларвите са много мощен наторител за растенията, който не уврежда, а подобрява състоянието на почвите. И това е ключово. Ние сме част от този локален кръг, който включва насекоми, земя, насаждения, земеделие, хранителната индустрия и отново насекоми под формата на естествени торове.

Всъщност дори можем да разширим кръга, като включим още една стъпка. За остатъците от преработката на насекоми имаме две опции - да ги превърнем в естествени торове или да продължим процеса на биоразграждане. По този начин произвеждаме метан, който можем да уловим, преработим и да го използваме за производство на енергия, с която да захранваме нашето производство. И в крайна сметка остатъците след този процес отново са фертилизатор. Така кръгът пак се затваря.

Разликата с остатъците от стандартната хранителна индустрия е, че те използват подобен процес - компостиране, но той е много по-дълъг и труден за контрол. Метанът отива в атмосферата, докато при насекомите този процес е контролиран.

В крайна сметка няма абсолютно никакъв остатък - така както е естественото състояние на природата. Ако искаме да постигнем наистина обрат в климатичните промени и да се справим с този проблем, трябва да се научим да действаме по този начин в цялата икономика.

А можете ли през тези процеси да си сътрудничите и с други индустрии?

Възможностите са огромни. Например при нашия производствен процес остатъците са топлина, въглероден диоксид, амоняк, фертилизатор. Трябва да намерим употреба на тези газове и съставки и като се замислиш - най-естественото място са оранжериите. Тоест ние можем да захранваме такива съоръжения.

Партньорствата и мрежата от сътрудничества са моята основна визия за развитието на "Насекомо". Ние не искаме сами по себе си да се превръщаме в огромен бизнес, искаме да развиваме цялата индустрия, а това става в мрежа. Например, за да се развие и да порасне тази индустрия, е нужна автоматизация - технологичен мозък, който да събира данни, да ги анализира и да ги ползва за управление на процесите в реално време в непрекъснато променяща се биологична среда. И партньор в това начинание може да е Google например.

Веднъж създадена, тази технологично облачна услуга може да се ползва от още компании, още производства в модел - да речем - на индустриален франчайз. Така може да се изгради мрежа и индустрията да започне да расте в геометрична прогресия, което е нужно, за да придобие тежест и мащаб.

Така че моята мисия и визия са в основата си това - търсене на партньори, с които заедно да развием тази мрежа и индустрията и да допринесем за по-устойчиво бъдеще.

Интервюто взе Ани Коджаиванова