Енергийната криза: кой какво очаква

Налагането на мораториум не решава проблемите в сектора, а създава ликвиден проблем за стотици милиони левове

Отлагането на решенията в енергетиката ще създаде още по-големи финансови проблеми.
Отлагането на решенията в енергетиката ще създаде още по-големи финансови проблеми.
Отлагането на решенията в енергетиката ще създаде още по-големи финансови проблеми.
Отлагането на решенията в енергетиката ще създаде още по-големи финансови проблеми.

Мораториум върху каквато и да е цена принципно е лошо икономическо решение - в една отворена икономика когато разходите се вдигат, а цената - не, това кара фирмите да трупат загуби. Сегашната ситуация печели време да не се пренесе ударът върху домакинствата, но ако не бъдат взети бързи мерки, секторът ще има много по-големи проблеми.

От една страна са битовите потребители, за които основно се говори сега. Но бизнесът продължава да плащат критично високи сметки за ток, а одобрената от служебния кабинет схема за подпомагане приключи. Пряко засегнати в сегашната ситуация са и електропреносните и електроразпределителни дружества, които трупат огромни загуби от разликите между регулираните им тарифи и реалните цени на тока на борсата.

Критична е и ситуацията с "Топлофикация София", която към момента отново разчита на помощта на държавата, но при действието на мораториума ще затъне финансово още повече.

Първо домакинствата

Поради високата електорална тежест и горчивия опит от предишни години с народни протести, властта насочва вниманието си приоритетно върху цените за бита, макар там потенциалното поскъпване да е най-малко - около 13%.

Една възможна мярка за справяне със ситуацията след падането на мораториума е например обсъжданото намаляване на ДДС върху тока и парното. Това буквално ще понижи сметките за бита (ефект за бизнеса тук няма да има) с размера на предлаганото от КЕВР увеличение. По този начин, без да се създава допълнително напрежение в сектора чрез задържането на тарифите, потребителите няма да плащат повече. Разликата ще е за сметка на бюджета, който обаче така или иначе вече се лиши от ДДС от доста други сектори.

Алтернативно решение е да се предвиди схема за подпомагане на домакинствата - с пари пак от държавния бюджет. Подобни практики има в различни страни в ЕС, като последно Ирландия обяви, че ще даде по 100 евро на всяко едно домакинство. В България средната месечна сметка за ток е около 70 лв. (огромна част от хората се топлят на дърва и пелети), а при увеличение от 13-14% тя би станала 80 лв. Това значи средна компенсация от 10 лв. на месец. За януари, февруари и март това са 30 лв. на домакинство. При 3 млн. домакинства става дума за не повече от 90 млн. лв. Подкрепа, която може да се случи директно чрез сметките за ток.

Никой не говори за домакинствата, които се отопляват на газ. Техните сметки са скочили най-много - около 300% спрямо миналата зима, но нито мораториумът ги обхваща, нито се обсъждат схеми за подпомагането им. В тази схема също така, не става дума за цените на парното, които също ще ударят тежко потребителите.

После бизнеса

При небитовите потребители ситуацията изглежда малко по-ясна. За тях вече има схема за компенсиране, която действаше през септември и октомври - по 110 лв. за всеки потребен мегаватчас електроенергия. Новото правителство може да я продължи до края на март например.

Проблемът тук е, че размерът на компенсацията вече не е достатъчен заради продължаващото повишаване на борсовите цени на тока, които за ноември минават 400 лв. за мВтч, а от началото на декември са над 430 лв./мВтч при под 370 лв./мВтч за октомври. Прогнозите са, че високите цени ще се запазят през зимата, а при задържане на студените температури за голям период те могат да се покачат още.

Работодателските организации АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП вече обявиха, че бизнесът ще изпадне в критична ситуация, ако не се продължи помощта, която бе заплащана за септември и октомври, и ако тя не бъде актуализирана. Предложението им е сумата да стане 217 лв. или общо 800 млн. лв. за ноември и декември. Тези пари отново могат да дойдат от извънредната събираемост на ДДС в бюджета (пак заради по-високите цени на енергията) и от печалбите на АЕЦ "Козлодуй" или НЕК.

От бизнес организациите настояват още да се създаде платформа на борсата, чрез която потребители, отговарящи на определени критерии за енергийна интензивност, които да бъдат разработени, да могат да наддават за дългосрочни договори.

Ами ЕРП

Остава една група компании, които губят от мораториума, но не получават компенсации. Става дума за електроразпределителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про, както и държавната ЕСО. Проблемът при тях е, че закупуват енергията за технологичните си загуби от борсата, но разходите за това са изчислени на база прогнозирана от КЕВР цена, която е три пъти по-ниска от реалната. Грубо за половин година натрупания дефицит при всяко едно от тези дружества е около 150 млн. лв. или общо 600 млн. лв. Тези пари рано или късно трябва да бъдат платени от някого защото компаниите оперират с регулирани тарифи и няма как да поемат загубите върху себе си.

"Категорично възразяваме срещу опитите държавната социална политика да се провежда през механизми за изкуствено задържане на цените на електроенергията", се казва в обща позиция на Енергийния системен оператор, ЧЕЗ България, EVN България и Енерго-про. Дружествата посочват, че правилният подход е нуждаещите се домакинствата да получават помощи от Министерството на труда и социалната политика.

Ако не бъде намерен работещ механизъм за компенсации, например да бъдат включени в схемата за бизнеса, ЕРП-тата прогнозират колапс на цялата система. "Реална е опасността от невъзможност за изпълняване на плащанията по веригата производство-пренос-разпределение-снабдяване. Застрашени от неизпълнение са инвестиционните и ремонтни програми на мрежовите оператори. Всичко това заплашва с колапс цялата електроенергийна система, а оттам и цялата икономика на България", пише в позицията им.

И накрая, но не по важност - "Топлофикация София"

Извън всички тези проблемни теми стои столичното парно. То е в критично финансово състояние и само два месеца след като БЕХ покри над 100 млн. лв. от задълженията му към "Булгаргаз", отново е натрупало огромни дългове. Това от своя страна създава проблем за плащанията към "Газпром" и поставя под риск снабдяването в цялата страна.

Без актуализация на тарифите или друга схема за подпомагане компанията няма как да продължи да съществува. София обаче няма друга възможност за отопление в момента. Разбира се, възможност е БЕХ отново да покрие плащания, но с това кредитната експозиция ще надхвърли 1 млрд. лв. и реално става невъзможна за обслужване.

Ударът срещу зеления ток

Покрай новите цени на тока, парното и водата КЕВР беше решила да премахне и всички премии за ВЕИ производителите. Това е проблем, защото повечето от тях (над 90%, като точните данни са във ФСЕС, където постъпват фактурите за продадената енергия) имат сключени годишни договори за продажба на енергията си при цената от 119 лв./мВтч, тъй като им е било гарантирано, че ще си получават премиите през целия регулаторен период (от 1 юли 2021 г. до 30 юни 2022 г.). Именно това са дългосрочните договори на пазара, които дават известна сигурност в сектора. Тези производители не печелят от високите борсови цени, защото вече са продали енергията си на годишна база. Единственият вариант е да спрат да изпълняват годишните си договори и да започнат да продават тока на дневна база на борсата. Но така ще има негативен ефект за потребителите, тъй като допълнително ще се повишат борсовите цени и заедно с това ще извади от пазара годишните договори, които са сключени на много по-ниски нива.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Mоратория държава пионерия ...

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • + 2

    Най-накрая една обективна статия тук с изборяване на проблемите точно както са и някакви възможни решения. Доживях. Без внушения тип "придишните виновни".

    Аз се учудвам как след като България произвежда електроенергия няколко пъти повече от колкото и е нужно не може да се реши този проблем с цената на ток. За газта където сме зависими е ясно. Предишните управляващи заредиха ядрените централи с ядрено гориво и платиха за него преди година-две, въглищата не са поскъпнали, вятъра също, язовирите са пълни и ВЕЦ-овете работят на пълни обороти. АЕЦ Козолодуй отчита рекордни печалби. Явно някой не иска да спре или намали износа на електроенергия. В момента определени хора, обвързани с политици правят огромни печалби от износа на българския ток за сметка на българския бизнес и ЕРП-тата и никой не иска да вземе мерки. Накрая всичко ще платят битовите потребители и то с лихвите!

    Нередност?
Нов коментар