Основателят на собственика на БТК купи елитен английски футболен клуб

Сделката за "Саутхемптън" е на стойност 100 млн. паунда

Шолак няма да бъде едноличен собственик на клуба, като освен сърбина в сделката участват и компанията на бившия спортен директор на "Брентфорд" Размус Аркенсен и Хенрик Крафт от Sport Republic.
Шолак няма да бъде едноличен собственик на клуба, като освен сърбина в сделката участват и компанията на бившия спортен директор на "Брентфорд" Размус Аркенсен и Хенрик Крафт от Sport Republic.
Шолак няма да бъде едноличен собственик на клуба, като освен сърбина в сделката участват и компанията на бившия спортен директор на "Брентфорд" Размус Аркенсен и Хенрик Крафт от Sport Republic.    ©  Reuters
Шолак няма да бъде едноличен собственик на клуба, като освен сърбина в сделката участват и компанията на бившия спортен директор на "Брентфорд" Размус Аркенсен и Хенрик Крафт от Sport Republic.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сръбският бизнесмен Драган Шолак - основател на United Group, която е собственик на БТК и "Нова телевизия", купи контролния пакет акции в английския елитен футболен клуб "Саутхемтън". Според източници на Sky сделката е на стойност 100 млн. паунда, срещу които ще получи 80% от акциите на клуба от южния бряг. Шолак няма да бъде едноличен собственик на клуба, като освен сърбина, в сделката участват и компанията на бившия спортен директор на "Брентфорд" Размус Аркенсен и Хенрик Крафт от Sport Republic.

Очакванията са Аркенсен и Крафт да се занимават с ежедневните проблеми в клуба, като Шолак ще е отговорен за финансирането на "Саутхемптън". "Ние ще бъдем активен и ангажиран собственик, но няма да започваме никакви революции. Бяхме привлечени от "Саутхемптън", защото това вече е добре управляван клуб, който следва ясно дефинирана стратегия", каза председателят на Sport Republic Хенрик Крафт, говорейки за първи път като част от новия модел на собственост на клуба.

Сегашният изпълнителен директор на "Саутхемптън" Мартин Семменс ще остане на позицията си, като очакванията са и германският треньор Ралф Хазенхютъл също да запази работата си. Досегашният собственик, китайският бизнесмен Гао Джи Шенг, искаше да се раздели с пакета си акции от месеци насам.

Шолак разпространи официално изявление, в което изказва задоволството си от завършването на сделката. "Моите партньори и аз имаме опит в дългосрочни инвестиции в спортната и развлекателната индустрия и Sport Republic е основана, за да комбинира този опит и да предостави нещо уникално за пазара", заявява той. "Саутхемптън" притежава толкова много от качествата, които търсихме в голяма спортна организация. Той има страхотен мениджърски екип, отлично развитие на таланти, талантливи отбори, които играят атрактивен футбол, и посветена фенска база", добавя той.

Тръгва ли "Саутхемптън" по пътя на "Манчестър сити"?

От изявленията на новите собственици става ясно, че планът им за навлизане в спортните среди не се изчерпва с купуването на "Саутхемптън". "Докато "Саутхемптън" е първото придобиване на Sport Republic, ние очакваме да последват повече инвестиции през следващите години. Нашата амбиция е да изградим портфолио от дялове с голямо влияние във футболни клубове и други спортни активи по целия свят. В същото време ще инвестираме и в компании за спортни технологии в ранен етап и ще използваме нашето портфолио, за да ускорим развитието на тези компании", се казва в изявлението на Крафт.

Това сериозно наподобява модела, който собствениците на "Манчестър сити" - City Football Group, развиват от години насам. City Football Group, която е собственост на шейхското семейство на Абу Даби, притежава няколко различни клуба по света, сред които освен "Манчестър сити" личат имената на "Ню Йорк сити" ФК в Major League Soccer (американската елитна футболна лига), втородивизионния испански клуб "Жирона" и "Мумбай сити" ФК.

По този начин още една компания, която е подкрепена от Шолак, ще започне масови придобивания на компании по света. United Group, която е основана от него и е собственик на БТК, започна да изкупува малки независими доставчици на интернет в България, сред които Net 1, "Нетуоркс", "КомНет" и "Телнет". Групата в момента е мажоритарна собственост на базирания във Великобритания фонд BC Partners, а Шолак държи 39%.