🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БТК има почти 800 млн. лв. приходи за деветмесечието

Телекомът носи близо една трета от оборота и печалбата на United Group. Но по постъпления изостава леко от конкурента си А1

Печалбата преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) на БТК за деветмесечието е 177 млн. евро (346 млн. лв.)
Печалбата преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) на БТК за деветмесечието е 177 млн. евро (346 млн. лв.)
Печалбата преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) на БТК за деветмесечието е 177 млн. евро (346 млн. лв.)    ©  Цветелина Белутова
Печалбата преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) на БТК за деветмесечието е 177 млн. евро (346 млн. лв.)    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Приходите на БТК през първите девет месеца на годината са достигнали 405 млн. евро (792 млн. лв.), показват резултатите на компанията майка United Group. В тях няма сравнение спрямо същия период на миналата година, защото сделката за телекома беше завършена през август м. г. За цялата 2020 г. приходите на БТК достигнаха 1.03 млрд. лв.

Скъпа, телевизия

Печалбата преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) на БТК за деветмесечието е 177 млн. евро (346 млн. лв.), се посочва в презентацията на United Group.

Интересна е и разбивката за средния приход на абонат (ARPU) по сегменти. Най-висок е при платената сателитна телевизия (DTH pay-TV) - 8.4 евро спрямо 8.2 евро през същия период на м.г. При платената кабелна телевизия средният приход на абонат е 8 евро (лек спад от 8.1 евро през 2020 г.). Най-голямо е повишението при мобилните услуги - от 6.9 на 7.4 евро. ARPU при фиксирания интернет е 5.3 евро, малко над този от фиксирана телефония - 5.2 евро. Капиталовите разходи за периода са 63 млн. евро, като тук са инвестициите в мрежа и нови услуги.

В отчета са включени и придобитите от United Group "Нова телевизия" и вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач" и "Борба". Но те са под шапката на United Мedia, дъщерно дружество на United Group. Общите приходи на подразделението са 313 млн. евро, със 72% повече от предишното деветмесечие.

Придобитите български компании имат голям принос за общите резултати на United Group за деветмесечието, като БТК носи грубо почти една трета от оборота и печалбата. Приходите на цялата група са скочили с 87% до 1.384 млрд. евро. Печалбата преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) пък е нагоре с 83% до 523 млн. евро.

Спрямо големия конкурент

"А1 България" е другият голям оператор, който вече обяви резултатите си за първите девет месеца на годината. Приходите на телекома нарастват с 12% до 422.1 млн. евро (825 млн. лв.), а печалбата преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) е 146.1 млн. евро (285 млн. лв.), нагоре с 14.9%% на годишна база. Според компанията повишението се дължи на растежа във фиксирания и мобилния сегмент, както и на увеличение на приходите от продажба на устройства. Мобилният бизнес отчита скок от 8.2% до 218.7 млн. евро (427 млн. лв.), а фиксираните услуги - с 11.9% до 109.1 млн. евро (213 млн. лв.). Приходите от търговия с устройства достигат 90.8 млн. евро (177 млн. лв.), с 22.5% повече от предишната година.

Така поне към деветмесечието А1 е с повече приходи от БТК, вероятно така ще е и в края на годината. Но през 2022 г. със задвижените много покупки (на софийската "Нет 1", "Нетуоркс" (собственик и на "Онлайн директ"), "КомНет", пловдивската N3 и търновската "Телнет") вероятно бившият държавен телеком ще си върне лидерската позиция.

Коя е United Group

United Group е мажоритарна собственост на базирания във Великобритания фонд BC Partners. Медийната и телекомуникационна група присъства във всички държави от бивша Югославия, а през 2020 г. стъпи и в България и Гърция. Компанията има кабелни доставчици, сателитна мрежа, рекламен бизнес, а произвежда и съдържание с редица телевизионни канали. Групата е създадена от сръбския бизнесмен Драган Шолак през 2000 г. като малък кабелен оператор. Той и до момента е миноритарен акционер с дял около 39%. Освен BC Partners и Шолак акционери в групата са и ЕБВР и фондът KKR. Последното й голямо придобиване през годината е гръцкият оператор Wind Hellas През юли компанията купи и 54.3% от хърватската Optima Telekom, доставчик на интернет и телевизия в страната, където групата е собственик и на телекома Telemach. Подходът на United Group се уеднаквява в различните пазари и България не е изключение. От началото на годината United Group, чрез БТК, закупи местните доставчици на интернет и телевизия "Нет1", "Комнет", "Нетуоркс-България", N3 и "Телнет".
Все още няма коментари
Нов коментар