Сърбинът Драган Шолак е бъдещият собственик на "Левски"

Той е акционер и в United Group, която в България държи "Виваком" и "Нова тв"

Драган Шолак основава United Group през 2000 г. Сделката за "Левски" ще е през компанията на бизнесмена Sport Republic
Драган Шолак основава United Group през 2000 г. Сделката за "Левски" ще е през компанията на бизнесмена Sport Republic
Драган Шолак основава United Group през 2000 г. Сделката за "Левски" ще е през компанията на бизнесмена Sport Republic    ©  United Group
Драган Шолак основава United Group през 2000 г. Сделката за "Левски" ще е през компанията на бизнесмена Sport Republic    ©  United Group
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Сръбският бизнесмен Драган Шолак е пред подписване на сделка за придобиване на контролния дял в българския футболен клуб "Левски", съобщиха за "Капитал" два източника, запознати с разговорите. Първи новината съобщи "24 часа".

Основателят на медийната и телеком компания United Group, която в България държи "Виваком", "Нова тв", "Телеграф" и радиа, ще влезе през инвестиционната си компания Sport Republic. Финансови подробности все още не са известни, но при успешното й приключване купувачът ще трябва да поеме големите дългове на клуба от над 30 млн. лв.

Слуховете през последните месеци бяха, че в "Левски" директно ще влезе United Group. Шолак все още е акционер в нея с около 20%. Но в крайна сметка сделката е с базираната в Лондон Sport Republic, в която той е посочен като водещ инвеститор.

Продава Сираков, ако няма преграда с Божков

Преговорите се водят с основния акционер в "Левски" Наско Сираков, който държи около 86% от акциите в клуба. Още 10% са в тръст "Синя България", а останалите са собственост на около 1000 дребни инвеститори. При подобни сделки в Европа Sport Republic купува около 70-80% от отборите, което означава, че базираната в Лондон компания сигурно ще придобие дела на Сираков.

В средата на октомври United Group обяви в официална позиция, че компанията наскоро е направила финансов и правен анализ на ПФК "Левски", резултатите от който се разглеждат от United Group и Sport Republic. За интереса към сините стана ясно през юни, когато това съобщи изпълнителният директор на клуба Ивайло Ивков. След това United Group назначи одит, а в края на септември собственикът на клуба Наско Сираков обяви, че очаква среща с ръководството на компанията.

Основна пречка пред приключване на сделката беше необходимостта ръководството на "Левски" да намери решение на два финансови проблеми - 8.5 млн. евро задължения към фирма на бившия собственик Васил Божков (санкциониран по "Магнитски" и по тази причина разплащането е невъзможно), свързани с изграждането на централната трибуна на стадион "Георги Аспарухов", и натрупани вече над 10 млн. лв. дългове към държавата.

Позицията на компанията в средата на октомври дойде, след като се появи информация, че е постигната договорка с Васил Божков, но няма детайли как е решен казусът. Бизнесменът, който се укрива в Дубай заради повдигнати редица обвинения, беше собственик на футболния клуб. "United Group и Sport Republic стриктно спазват приложимите законодателства и регулации и не са преговаряли и няма да преговарят с лица и/или компании, санкционирани по глобалния закон "Магнитски", коментираха тогава от компанията.

В променения вчера надзорен съвет на клуба влизат Сираков, представителят на тръст "Синя България" - Петър Ганев, синът на бившия транспортен министър Вилхелм Краус - Антон Краус, който замени Константин Папазов, и Венцислав Димитров, представител на основния спонсор на "Левски" Palms Bet. Хазартната компания на Мило Борисов има сключен договор и за управление на клуба.

Шолак и "Саутхемтън"

В началото на годината Sport Republic купи контролния пакет акции в английския елитен футболен клуб "Саутхемтън". Според източници на Sky тогава сделката е на стойност над 100 млн. паунда, срещу които получи 80% от акциите на клуба. Sport Republic е основана от бившия спортен директор на "Брентфорд" Размус Аркенсен и Хенрик Крафт. Няма данни колко държи Шолак в компанията, като на сайта й той е посочен като "водещ инвеститор" в нея. Според запознати делът му е около 75%.

През лятото Sport Republic обяви, че е постигнала окончателно споразумение за придобиване на контролен дял в турския футболен клуб "Гьозтепе". Компанията купи 70% и стана първият чуждестранен инвеститор в турския футбол. Според европейски медии дружеството е водило преговори и за френския "Валенсиен", а се оглеждат клубове и в Белгия, Нидерландия и Португалия. Целта е създаване на мрежа от футболни отбори в Европа по подобие на тази на Red Bull.

Кой е Драган Шолак

Сърбинът Драган Шолак създава United Group през 2000 г. като малък кабелен оператор. През годините минава през серия финансови инвеститори, като Шолак остава неизменно ключово лице и миноритарен акционер. Делът му не е известен, като според някои медийни публикации може да надхвърля и 20%. Основен акционер в UG е базираният в Лондон BC Partners, който държи дял от малко над 50%. Продавачът KKR остана с миноритарен дял, а остатъчна малка инвестиция има и ЕБВР. Компанията има кабелни доставчици, сателитна мрежа, рекламен бизнес, а произвежда и съдържание с редица телевизионни канали.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 4
    • + 1

    Понеже сърбите не съсипаха българския футбол достатъчно.

    Нередност?
  • 2
    ahj21578679 avatar :-?
    ahj21578679
    • - 2

    Този не играеше ли с бившето ЦРУ Петреус!

    Нередност?
Нов коментар