🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Голяма соларна централа за 11 млн. лв. ще прави почти неработещото "Ямболен"

Фотоволтаичният парк ще е с мощност 10 мВт и ще се финансира с кредит от Интернешънъл асет банк

Соларните инсталации за собствени нужди осигуряват много по-евтина енергия и дават сигурност в дългосрочен план. Но тази инвестиция изглежда основно за продажба на ток
Соларните инсталации за собствени нужди осигуряват много по-евтина енергия и дават сигурност в дългосрочен план. Но тази инвестиция изглежда основно за продажба на ток
Соларните инсталации за собствени нужди осигуряват много по-евтина енергия и дават сигурност в дългосрочен план. Но тази инвестиция изглежда основно за продажба на ток    ©  Надежда Чипева
Соларните инсталации за собствени нужди осигуряват много по-евтина енергия и дават сигурност в дългосрочен план. Но тази инвестиция изглежда основно за продажба на ток    ©  Надежда Чипева

Известното преди години предприятие за производство на синтетични влакна и копирна "Ямболен", чиито главни производствени мощности обаче не работят, ще инвестира в голям соларен парк - подобен на този на металургичния гигант "Аурубис".

Това обаче не е поредният пример, в който заради по-евтината соларна енергия завод си прави собствена соларна централа. "Ямболен", чийто мажоритарен собственик е "Химимпорт инвестмънт енд фертилайзър" (което няма връзка с групата "Химимпорт"), няма как да консумира цялата енергия, която ще идва от 10-мегаватовата мощност. Което означава, че или ще продава на борсата, или ще захранва близки дружества в Западната промишлена зона на Ямбол, които и сега ползват услугите му.

Проектът

Става въпрос за наистина мащабно съоръжение - очакваното годишно производство на ток е около 13 000 мВтч, или енергия, достатъчна да покрива нужди на над 3500 домакинства. От поканата за свикване на общото събрание на акционерите на 18 февруари, когато трябва да бъде одобрено инвестиционното намерение, става ясно, че проектът ще струва 5.81 млн. евро без ДДС, като финансирането може да бъде осигурено от Интернешънъл асет банк. Изпълнител ще е "Пи Ви консулт" ООД на Георги Ковачев и Димитър Ботев.

Посочва се, че вече са задействани процедурите в община Ямбол за разрешаването на строителството на обекта, както и съгласувателни процедури пред КЕВР и Електроенергийния системен оператор, който трябва да присъедини новата централа. Напълно е възможно проектът да бъде завършен и въведен в експлоатация още преди края на тази година.

Какви са целите

Формално се казва, че централата ще служи за собствени нужди и за продажба на ток. Тя трябва да понижи енергийните разноски, така че да се работи за възобновяване на машинния парк, за повишение на продуктивността и понижаване на себестойността на продукцията.

Доколко това е реалистично обаче е рано да се каже. Много по-вероятно изглежда енергията просто да се продава - дали през борсата или чрез директен кабел до близки производства. При 13 000 мВтч на година и сегашните цени от средно 400 лв./мВтч това прави 5.2 млн. лв. приходи на година. Инвестицията може да се възстанови за 2-3 години, а животът на панелите е 30 години. Вероятно част от панелите ще са разположени върху покриви, а други - на терен.

Освен това самото "Ямболен" е лицензиран търговец на ток. Според отчета му за 2020 г. пречиствателната станция на дружеството обслужва "Екопласт файбър", "Континвест" и "Приматекс", които са разположени в Западната промишлена зона.

Основните приходи на "Ямболен" идват именно от предоставянето на такива услуги - отдаване на имоти под наем както и изготвянето на химични разтвори за "Палфингер". За 2020 г. приходите са 856 хил. лв., а печалбата - 111 хил. лв. В компанията работят 33 души.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар