🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Австрийската HS Timber свива с една трета производството си Румъния

Тежките условия на пазара на дървесина са причината за решението на компанията

Очаква се около 600 служители да бъдат засегнати от решението за ограничаване на производството от март
Очаква се около 600 служители да бъдат засегнати от решението за ограничаване на производството от март
Очаква се около 600 служители да бъдат засегнати от решението за ограничаване на производството от март    ©  Цветелина Белутова
Очаква се около 600 служители да бъдат засегнати от решението за ограничаване на производството от март    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Австрийската компания за преработка на дървесина HS Timber ще намали капацитета на заводите си с 33% от 30 март. Фабриката за масивни дървени панели в Сирет ще бъде затворена също както дъскорезницата в Ръдъуц. Производството на греди и стълбове в Ръдъуц ще продължи. Фабриките на компанията в Себеш, Команещ и Реци ще продължат да работят на сегашните обороти. Очаква се около 600 служители да бъдат засегнати от решението, съобщава SeeNews.

Като причина за решението от компанията изтъкват затруднената ситуация на бранша в Румъния. "Една от причините за преструктурирането са непрекъснато нарастващите предизвикателства в Румъния. Закупуването на румънска обла дървесина е ограничено за HS Timber Group от 2016 г. Украйна и Русия пък не са налични пазари за закупуване на суровини поради забраните за износ, които са в сила там", се казва в прессъобщение на компанията.

Трудностите при внос на суровината, дори когато е от страна ß членка на Европейския съюз (ЕС), също са оказали влияние върху решението. "Освен това очакваната модернизация на железопътната инфраструктура в региона, както и трудоемката бюрокрация по вноса правят вноса на дървесина от други държави от ЕС предизвикателство. Освен това производството на зелена енергия и продажбата на зелени сертификати (които са нужни за работа с дървесина) се затрудняваj. По-големите инвестиции, необходими в обекта в Сирет, не са икономически осъществими при сегашните рамкови условия", добавят от компанията.

По този начин HS Timber ще продължи дейността си в Румъния чрез двете дъскорезници в Себеш и Реци, както и фабриката за панели в Команещ. В трите промишлени центъра работят около 2400 работници. По-голямата част от 600-те души, които ще загубят работните си места заради преструктурирането, се очаква да бъде поканена да работи в някои от оставащите заводи на компанията. "Компанията прави всичко възможно да предложи възможности за продължаване на работата в групата в Румъния на засегнатите от решението работници. В други случаи се полагат усилия социалното въздействие да бъде сведено до минимум", заявяват от компанията.

HS Timber има над 400-годишна история в бранша на дървообработването. Освен традиционния за компанията бизнес предприятието е играч и в търговията с дървен материал, производството на възобновяема енергия и доставките, нужни на индустрията за слънчева енергия. Оборотът на HS Timber за 2020 г., която беше силна година за компанията, възлиза на 494 млн. евро, което е увеличение с 35% спрямо нивата за 2019 г. Печалбата на компанията за 2020 г. е 68 млн. евро, което е увеличение с 333% на годишна база.