Мебелен растеж по поръчка

В секторната класация в "Гепард" отново влизат производители с традиции и наложени търговски марки

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

От 17 до над 201% е скокът на приходите през 2018 в топ 20 на фирмите от мебелния и дървообработващия бранш. Две дружества - "Арте италиана" - Тетевен, и О.Р.Т. - София, отчитат трицифрен ръст на продажбите през 2018 г. в сравнение с 2017 г. Останалите компании в традиционната класация на "Гепард" за сектора отбелязват двуцифрен скок. В абсолютна стойност най-голям оборот през 2018 отчитат "Ирим" - Русе (41.783 млн. лв.), "Мебел стил" - Търговище (28.685 млн. лв.), и "Начеви-90 С-ие" - Сливен (21.251 млн. лв.). Всички дружества в топ 20 отчитат печалба през 2018, като тя е най-голяма при "Мебел-стил" - Търговище (501 хил. лв.), "Ирим" - Русе (449 хил. лв.), и "Начеви-90 С-ие" - Сливен (184 хил. лв.). Най-големите работодатели в топ 20 на секторната класация са "Начеви-90 С-ие" - Сливен, "Ирим" - Русе, "Декор-2000" - Гълъбово.

В челната тройка

Лидерът "Арте италиана" - Тетевен, отчита близо 202% ръст на продажбите. Компанията, която е собственост на "Лев корпорация", е в бизнеса с мебели от 1997 г. Преди време нейните производствени халета са били работна площадка под наем за италианската "Николети". Българското дружество откупило машините и използва ноу-хау на италианския предшественик. "Ръстът на приходите през 2018 г. е резултат от дългосрочен договор с холандски партньор, за който "Арте италиана" произвежда box-spring легла", коментира Станислава Генова, управител на "Арте италиана". Леглата от този тип представляват изцяло тапицирана дървена или метална конструкция във формата на кутия, в чиято основа са поставени пружини. Над пружините обикновено се поставят матраци, а често най-отгоре има и топ матрак. Много модели предлагат и допълнителни екстри - ракли, вградени чекмеджета за багаж, повдигащи механизми.

"2019 година ще е малко по-слаба от 2018, защото част от колекциите са спрени от продажба. Нашата цел е да си осигурим втори ключов партньор. Преговорите са на финална права. Той е пак от Холандия и за него отново ще изработваме box-spring легла. Технологията е една и съща, различен е само дизайнът", обясни Станислава Генова и уточни, че българската фирма също разработва дизайн на мебелите, който предлага на своите партньори.

Втората в класацията - софийската О.Р.Т., предлага комплексни решения и поддръжка на офис обзавеждане. Едноличен собственик на капитала е Младен Минков Цонев. Клиенти на дружеството, което отчита над 157% ръст на приходите през 2018, са малки и средни фирми, както и много големи международни организации. Компанията предлага широка гама от мебели (изработени по поръчка и стандартни) за офис помещения и за хотели в страната и зад граница. По данни на дружеството в работата са ангажирани над 120 специалисти - конструктори, дизайнери, технолози, инженери, супервайзори, оператори на CNC оборудване, монтажни екип и др. О.Р.Т. разполага със съвременна производствена фабрика върху 5500 кв. метра. Компанията притежава множество патенти за дизайн и награди от международни изложения и комисии и изнася продуктите си в близо 70 държави.

С ръст на приходите от над 51% "Хармонт" - Ямбол, се подрежда трета в класацията. Фирмата с едноличен собственик Недялко Добрев Христов е специализирана в производството на матраци, легла и спални както за бита, така и за хотели. Матраците са с марка "Хегра" и се произвеждат от екологично чисти материали с доказани противоалергични свойства, уверяват от компанията. Освен традиционните за българския пазар тип "Бонел" дружеството предлага и матраци от типа Pocketed Springs (със стоманени цилиндрични пружини, индивидуално обезшумени чрез зашиване в текстилен калъф), а също и "Матрак върху матрак" - специално за нуждите на хотелиерството.

Помощ от външните пазари

Девет компании в топ 20 от секторната класация на "Гепард" отчитат между 30% и 50% скок на приходите през 2018 в сравнение с предходната година. "Начеви-90 С-ие" - Сливен, се подрежда на четвърто място с над 46% ръст на продажбите. Съдружници в компанията са Йордан Тодоров Начев, Елена Иванова Начева, Тодор Йорданов Начев, Даниела Йосифова Начева, Теза Йорданова Начева, Иван Йорданов Начев. Дружеството е семейно - през 1991 г. братята Тодор и Иван Начеви поемат създадената от родителите си Йордан и Елена Начеви фирма за производство и търговия с мебели. По данни на компанията общата площ на производствените помещения е 7000 кв.м. "Начеви-90 С-ие" разполага и с изложбена зала в центъра на Сливен. През 2018 г. 95.92% от произведените мебели са заминали за външни пазари (през 2017 този процент е бил 91.49). Дружеството търгува и с ел. енергия в землището на село Бяла, която се изкупува по силата на 20-годишен договор от "ЕВН България Електроснабдяване".

"Мебел стил" - Търговище (5-о място), също е семейна компания. Създадена е през 1995 г. и съдружници в нея са Иво Илков Илиев, Десислава Илкова Илиева, Илко Пенков Илиев, Мария Иванова Илиева. Фирмата произвежда тапицирани мебели и отчита над 46% ръст на приходите през 2018. Разполага с три завода: в Търговище, в с. Макариополско (на 14 км от Търговище) и в Попово, както и със складова база в с. Алваново (10 км от Търговище). На шеста позиция в класацията е "ДИП Богдан" - Копривщица. Дружеството е основано през 2004 г. и се занимава с дърводобив и дървопреработване. Едноличен собственик е Павел Банчев Джоголанов. За 2018 отчита 46.29% скок на продажбите.

Още една компания в сектора на дървопреработката - "Самков инвест" (7), влиза в топ 20. Създадена през 2014 г. с изцяло италиански капитал, фирмата произвежда пелети с марка PELLET4U. Съдружници в нея са Занкарини Франческо, Битетти Винченцо, Пинялоса Алессандро, Пикколо Нунцио, Nurith, Италия. По данни на компанията тя има производствен капацитет над 40 000 тона годишно и може да осигури непрекъснато целогодишно производство благодарение на напълно автоматизиран завод. От "Самков инвест" твърдят, че използват само дървени трупи от иглолистни гори с особено внимание към възстановяването на масивите, от които се извлича суровината. Качеството на продуктите се следи постоянно от вътрешна лаборатория.

Осмата в класацията - "КАН-Учтехспорт - България"- с. Кукорево, произвежда и търгува с тръбни корпусни и тапицирани мебели и със спортно оборудване за училища. По данни на фирмата тя е лидер в производството на училищно и офис обзавеждане. Съдружници в компанията, която отчита 43.89% ръст на продажбите пред 2018, са Генчо Гунев Каназирев и Румянка Стоянова Бинева-Каназирева.

Скок с 42.51% отрежда на "Декор - 2000" - Гълъбово, девето място в секторното класиране. Компанията произвежда мебели за дома и офиса и интериорни врати, изработва и монтира алуминиева дограма и алуминиеви парапети, подходящи за стълбища и тераси. Дружеството извършва и строително-ремонтни дейности в жилищни, обществени и промишлени сгради на територията на общината. Фирмата е основана през 2000 г., едноличен собственик е Тонка Иванова Колева.

"Болан България" - София (10-о място), е собственост на Bolan Holding, Германия. Дружеството, което отчита 40.25% ръст на приходите, произвежда матраци. Притежава и фабрика за домашен текстил в Ловеч. Продукцията е предназначена за търговските вериги в Западна Европа.

"Стандарт паркет-97" - Шивачево (11), също е с чуждестранно участие. Съдружници във фирмата, създадена през 1997 г., са ERPA, Турция, и "Натурал панел". Компанията произвежда плотове, дървени пелети, масивни дървени панели от бук и дъб, паркетни панели от дървесина с бранда NaturPan, дървени плоскости. Продава в страната и зад граница и отбелязва 33.7% ръст на продажбите през 2018.

Основана през 1994 г., "Метрон" (12) стартира с дизайн, разработка и производство на кухненски мебели. През годините дружеството със собственик Маркар Татеос Ширинян разширява продуктовата си гама и вече предлага цялостно обзавеждане за жилища, офиси, обществени сгради, търговски вериги. Производствената база е в с. Пролеша. По данни на компанията тя е първата частна фирма, регистрирана през 2000 г. на Българската фондова борса. През 2014 г. "Метрон" открива офиси в Абу Даби и Дубай. За 2018 отчита 33.6% увеличение на приходите.

С ръст между 17% и 30%

Осем фирми в топ 20 отчитат ръст на приходите през 2018 между 17% и 30%.

"Красимир Манолов - МАК" - Русе (13), е на пазара с мебели от 1994 г. Продукцията на компанията се предлага с марката "Макмебел". Дружеството - собственост на Красимир Манолов Иванов, предлага и индивидуални решения за обзавеждане на жилища, офиси, извънградски къщи, хотели, магазини в страната и чужбина. От 2015 г. развива и онлайн продажби на мебели. За 2018 фирмата отбелязва 29.05% ръст на приходите.

"Симеонов - Георги Димитров" - Пещера (14), произвежда различни видове матраци - еднолицеви, двулицеви, детски, бебешки, топ матраци, протектори, в стандартни и нестандартни размери, както и основи за тях. Продуктите се продават под бранда "Матраци Симеонов" в страната и чужбина, включително и онлайн. Дружеството отбелязва 28.47% ръст на продажбите през 2018.

"Мебелор" - Пловдив, е създадена през 1994 г. от инж. Иван Скачков. Компанията произвежда и търгува с корпусни мебели. През годините се развива като производител и доставчик и на обзавеждане по проект за офиси, банки, хотели, търговски обекти, дома. Продукти на дружеството, в което съдружници са Иван Николов Скачков и Станимир Маринов Каролев, се изнасят за Германия, Австрия, Швейцария, Франция, Русия, Ирак и др. Ръстът на приходите от 24.65% през 2018 отрежда на фирмата 15-о място в секторната класация.

"Мебели ИВВЕКС" - Стара Загора (16), започва търговската си дейност през 1992 г. След 1997 г. компанията със съдружници Росен Иванов Иванов и Христина Илиева Иванова се специализира в производството на висок клас мека мебел и матраци. Производственo-търговската база на фирмата е разположена на площ над 10 000 кв.м. Мебелният център на дружеството в Стара Загора предлага цялата производствена гама от модели, както и подбрани изделия на български и чуждестранни производители.

"Пирин пеллет" - Благоевград, е с италиански собственик - Лино Леонардо Пилони. Фабриката е отворена през 2008 година в Разлог. Пелетите се продават на европейския пазар. Ръстът на приходите от 22.13% класира компанията на 17-о място в топ 20.

"ИТА България" е на 18-а позиция с 20.54% скок на продажбите. Едноличен собственик на капитала е Петър Николов Каракашев. Предприятието е основано през 1992 г. като част от международна компания с представителства в Австрия, Унгария, Румъния и България. Фирмата разполага с административен офис в София и със собствена производствена база в Плевен. Произвежда стандартизирани европалети и транспортни опаковки, предназначени за индустрията, градински артикули, изработени от дърво и метал. Фирмата търгува и с употребявани палети.

"Ирим" - Русе, произвежда корпусна мебел. Едноличен собственик на капитала е Иван Николов Иванов. Създадена е през 1990 г. като ЕТ "Ирим - Иван Иванов". С годините продуктовата гама се разширява с производството на мека мебел и матраци. Днес дружеството предлага обзавеждане на офиси, хотели и жилища. От 2006 администрацията, производството и складовете на компанията се помещават в собствена новопостроена сграда с обща РЗП над 7000 кв. метра. "Ирим" продава чрез своите търговски партньори в над 200 магазина в цяла България. Компанията разполага със собствен дизайнерски отдел и с две мострени зали в централната част на Русе. За 2018 отчита 18.42% ръст на приходите.

Топ 20 завършва с "Некратко" - Бухово, която отчита 17.83% скок на продажбите. Създадена е през 2003 г. с основна дейност производство и дистрибуция на матраци, основи, легла boxsprings, подматрачни рамки, аксесоари с търговската марка Paradise. Притежава съвременна високотехнологична производствена база. Има изградена дистрибуторска мрежа в цялата страна, а през 2011 г. откри два фирмени магазина - в София и Бургас, както и регионални складове за продажби на едро в Бургас и Асеновград. Съдружници са Златан Евгениев Кралевски и Анета Григорова Кралевска.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bwl avatar :-|
    bwl

    Инфографиката не е вярна, обърнете внимание на данните за персонал!

    Нередност?
Нов коментар