"Главболгарстрой" представя дейността си на ниво ЕС в Европейския парламент

Офисът на компанията в Брюксел оперира от 2019 г., негов основен приоритет е изграждането на международни партньорства за изпълнение на устойчиви и иновативни проекти

"Главболгарстрой" представя дейността си на ниво ЕС в Европейския парламент
"Главболгарстрой" представя дейността си на ниво ЕС в Европейския парламент
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

През изминалата седмица българската строителна компания "Главболгарстрой" (ГБС) взе участие в организираната в Европейския парламент (ЕП) конференция на високо равнище на тема: "Дигиталните и иновационни предизвикателства пред строителния сектор". Събитието събра представители на ЕП, Европейската комисия, европейската и българската строителна индустрия, бизнеса и академичните среди.

Във фокуса на разговорите бяха теми, обхващащи:

  • енергийните решения, водещи до декарбонизация на строителния бранш;
  • съществуващите възможности пред строителната индустрия за трансформация и иновации в контекста на европейската Зелена сделка;
  • дигиталната трансформация на сектора за повишаване конкурентоспособността на МСП и създаването на Европейски център за цифрови иновации в България.

"Главболгарстрой" бе част от дневния ред на форума, където представи дейността си на ниво ЕС. Присъстващите гости и експерти се запознаха с конкретните инициативи и дейности на групата на ГБС, както и с основните приоритетни направления на действие на компанията в Брюксел - в т.ч. кръгова икономика в строителството (рециклиране на строителни отпадъци), енергийна ефективност и производство и съхранение на зелена енергия. Акцент беше поставен по-конкретно върху тези начинания, които са насочени към продуктови и технологични иновации, както и към проекти, свързани със соларна енергия и водород.

Партньори

С цел по-активното си ангажиране с подобни новаторски проекти и специфични разработки "Главболгарстрой" вече от няколко години партнира с опериращите в Брюксел различни секторни и индустриални европейски асоциации, сред които: Федерацията на европейската строителна индустрия (FIEC), Европейската строителна технологична платформа (ECTP), Европейският алианс за чист водород, Build Europe, "Еврогаз", Международната асоциация на строителите на наземни и офшорни тръбопроводи (IPLOCA) и др.

Проекти

Чрез дейността си с тези асоциации ГБС се стреми да получи достъп и да бъде ангажирана с изпълнението на революционни по същността си проекти, налагащи на пазара устойчиви технологични и продуктови решения, които значително ще модернизират и "позеленят" бранша. Така например ГБС вече от няколко години изпълнява международен изследователски проект в областта на енергийната ефективност, фокусиран върху създаването и последващото тестване на иновационен изолационен материал, който има потенциал да предложи едно изцяло ново и устойчиво решение на пазара на изолации в Европа, а защо не и в световен мащаб.

В допълнение - групата развива и проект за изграждане на пилотна инсталация за рециклиране на строителни отпадъци и производство на висок клас вторични продукти и материали, които да бъдат широко предложени на индустрията в България и региона на Югоизточна Европа и да допринесат за развитието пазара на рециклирани суровини.

Темата за оползотворяването на строителните отпадъци и последващото им повторно използване от бранша е приоритетна за "Главболгарстрой" през последните години. Проектът, по който компанията в момента работи в партньорство с водещи университети, изследователски и технологични организации от Западна Европа и България, предвижда именно изграждането на мобилно съоръжение за рециклиране, което да демонстрира ефективността на кръговите системни решения, като възприема цялостен и интегриран подход в съответствие с йерархията за управление на отпадъците - т.е. превенция, подготовка за повторна употреба, рециклиране, оползотворяване на енергия и депониране. Неразделна част от това начинание е изработването на иновационно оборудване, което да съкрати времето и използваната енергия в процеса на претрошаване на материалите, както и да съдейства за производството на нови строителни продукти и суровини.

Цели

"Инвестициите в иновации и оптимизиране на процесите са това, което повече от 50 години движи компанията напред и, благодарение на което печелим доверието на нашите клиенти", обявиха от "Главболгарстрой". От компанията допълват, че именно предоставянето на висококачествена и комплексна услуга, която се изпълнява в срок и при съблюдаване на всички международни и европейски стандарти е причината ГБС да задържи през годините водещата си позиция в бранша в региона на Югоизточна Европа.

"Ние обаче сме амбицирани да продължим още по-напред, като ясно съзнаваме, че това може да се случи единствено чрез изграждането на устойчиви международни партньорства, обмен на ноу-хау и сътрудничество с академията", заяви в рамките на форума Пламена Ненкова - ръководител на Представителството на "Главболгарстрой" в Брюксел.