🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ново място: VendingChef

Ресторант без персонал предлага на посетителите италианска храна, приготвена от вендинг машини

Ново място: VendingChef
Ново място: VendingChef
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пандемията все повече ни подтиква да се обръщаме към технологиите във всеки аспект от нашия живот. Изключение не прави и хранително-вкусовата промишленост, която претърпя значителни промени с настъпването на COVID-19. Милиони души по цял свят останаха без работа, ресторанти, барове и кафенета затвориха врати за своите посетители, а доставките на храна до дома претърпяха невиждан досега успех. Всеки ден продължаваме да ставаме свидетели на иновации в резултат на новото "нормално", които тепърва ще променят начина, по който мислим за храната. Именно тези промени родиха и първия напълно автоматизиран ресторант в България - VendingChef.

Когато влезете в помещението, сгушено на столичния булевард "Васил Левски" 59, ще забележите, че там няма персонал. Няма сервитьор, който да вземе поръчката ви, хостеса, която да ви настани, няма дори маса, на която да седнете. Храната и напитките ви се приготвят във вендинг машини, а плащането става само чрез банкова карта. И макар това да ви звучи като сценарий на утопичен филм за бъдещето, това е новата реалност в сферата на хранителната индустрия, която вече е факт и в България.

Къде да ги намерим?

Напълно автоматизираният VendingChef ресторант отвори врати на 10 февруари 2022 паралелно на две места в София - на бул. "Васил Левски" 59 и ул. "Академик Борис Стефанов" 15 в квартал "Студентски град". Те предлагат на своите посетители кулинарно изживяване от новата ера - автоматизирано меню, храни и напитки, приготвени от машини, и 100% самообслужване. Новите вендинг ресторанти в столицата са нещо много повече от бърз и лесен начин да задоволим глада си. Машините на VendingChef предлагат широк асортимент от популярни италиански ястия, направени със 100% италиански продукти от най-висок клас.

Богат асортимент от италиански ястия и кафе

Посетителите могат да опитат популярни блюда, включително паста "Карбонара", лазаня "Болонезе", ризото с гъби, канелони с рикота и спанак и много други. Клиентите могат да избират дали да получат храната си готова за консумация на място или пък замразена за приготвяне у дома, а времето, нужно за приготвяне, е по-малко от три минути. Освен вкусна италианска храна ресторантите предлагат на своите клиенти и качествено кафе изживяване с първата за България кафе машина от Costa - Costa Express. Тя позволява на потребителя сам да влезе в ролята на бариста и да приготви своята напитка, като има възможността да избира между различни вкусове, аромати и сила на кафето. За тези, които предпочитат освежаващи напитки като допълнение към храната си, VendingChef осигурява широк избор от безалкохолни напитки от машина на Coca-Cola.

Иновативната концепция за вендинг машините на VendingChef е резултат от съвместната работа на водещите хранителни италиански марки Barilla и Dr. Schär. Машините предлагат 100% италианска храна, a за постигането на автентичен вкус и високо качество от Barilla са инвестирали 13 години в разработката на продуктите. Гамата замразени ястия на двете компании предлага удобен и практичен начин за сервиране на паста и сосове без съдържание на изкуствени оцветители, подобрители и овкусители, предоставяйки на своите клиенти качество на храните от най-висок клас.

Винаги достъпни ибързи

Освен от самите продукти високото качество на храните от вендинг машините на VendingChef се гарантира и от добрата хигиена на помещенията благодарение на концепцията за самообслужване и плащанията с карти и електронни устройства. Липсата на персонал и намалената човешка интеракция осигуряват по-голяма защита от вируси и бактерии в условията на пандемия, а и спестяват на клиентите времето, което се губи в поръчка и приготвяне на храна. Най-голямото предимство на ресторантите е, че са отворени 24 часа и 7 дни в седмицата, осигурявайки качествена италианска храна по всяко време на денонощието.

Предстои отварянето на още обекти от вендинг ресторантите на VendingChef. Част от асортимента на машините, като замразената паста, е вече достъпна в търговска верига "Фантастико" и в онлайн магазина eBag.