🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Възход и падение на автомата за лекарства

Бизнес идея за вендинг машини за лекарства по селата беше подкрепена от правителството за два дни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Бизнес идея за вендинг машини за лекарства по селата беше подкрепена от правителството за два дни.
  • Проектът за дистанционен фармацевт и продажба сам по себе си звучи добре, но обрасна със съмнения кой и защо е подкрепен от държавата.
  • Дигитализацията на сектора зависи от законови промени, които да вкарат лекарствата с рецепта в XXI век.

Пазарът, логично, концентрира аптеките в големите градове и макар вече да са над 3000, те са предимно близо до масата платежоспособни хора. Дефицитът по селата дотук се решаваше от управляващите частично - лекари и зъболекари можеше да продават лекарства на пациентите си в малките населени места. Но властта някак не забеляза, че вече сме в XXI век и в много сектори има нови технологични решения, за които лесно може да се отвори законодателната врата. По-дигиталното решение обаче е ниша за частен бизнес и един играч го е видял - вендинг машини с фармацевти от дистанция.

Дебютът му на сцената обаче се провали. Причината - съмнително построено предложение с неясно какво рамо от държавата. Иначе добрата идея обрасва със сграда на държавен терен и подкрепа за регулация, вместо държавата да върви към ясна регламентация на онлайн и продажби от дистанция, съпроводени с е-рецепти. Шумът в сектора и медиите уби правителственото решение за два дни. Но следващите месеци ще са тест дали държавата реално мисли за населението и бизнес средата.

Машини за медикаменти

Идеята за поставяне на вендинг автомати по селата е хрумнала на Емил Папазян, бивш служител на веригата "Марешки", преди шест години (виж интервюто). Той и съдружниците му кандидатстват в Българската агенция за инвестиции с проект, наречен "Виртуален фармацевтичен център за контакти с клиенти" в края на миналата година. Планът е в населените места да бъдат разположени специализирани машини, а когато пред тях застане пациент, той да се свърже с фармацевт в кол-центъра, който след разговор, да изпълни рецептата му, а ако има нужда, да се свърже и с лекар. В инвестиционния проект пред правителството е записано, че компанията планира да инвестира 20 млн. лв. от кредит от ПИБ в покупка на земя и сграда (8 млн. лв.) и 12.5 млн. лв. в 120 машини на първо време, а държавата се задължава да ѝ помогне със законодателни промени и с финансова подкрепа за осигуровки на заети и обучение. Предвидено е кол-центърът да бъде в сграда в държавния "София тех парк". Оттам коментираха пред "Капитал", че все още нямат споразумение "Пос Фарма" да купи терен и сграда, а само принципно съгласие от "София тех парк" дружеството да осъществи инвестиционното си намерение на негова територия. Този елемент от проекта основателно поражда съмнения, защото преди години без търг или конкурс паркът даде право на строеж за офис сграда на непазарна цена.

Защо е проблем

В момента няма решение как да достигат лекарствата до местата без аптеки. Освен лекарите и близките, пътуващи до големия град, в селата до съвсем скоро рецепти изпълняваха микробуси на аптеки "Марешки", които пътуваха до най-близката аптека и връщаха поръчките. Това обаче се оказа незаконно и след глоби практиката се ограничи.

3 млрд. лв. годишно са продажбите на лекарства с рецепта. Тези без рецепта са около 500 млн. лв., хранителните добавки правят оборот около 500 млн. лв., а козметиката в аптеките - малко под 100 млн. лв.

В сегашния си вид лекарственият закон забранява лекарства с рецепта да се продават извън физическа аптека и това е най-големият проблем пред дигитализацията. Регистрираните около 70 онлайн аптеки в България имат право по закон да продават само лекарства без рецепта, хранителни добавки, диетични храни и санитарни материали. Вендинг автомати могат да работят само на територията на аптеки и дрогерии и да продават само лекарства без рецепта.

Извън нормативната пречка и целият сектор изригна срещу идеята. Българският фармацевтичен съюз отбеляза в писмо до правителството, че проектът нарушава пряко лекарствения закон и настоя да разбере как се е стигнало до неговото одобрение. Че проектът не отговаря на действащите закони, е написал в началото на месеца и здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, но позицията му не е била взета предвид. Фармасекторът не е против идеята да стигат лекарства по-бързо до селата, а против това, че е одобрен приоритетен проект без конкурс за най-добрата и икономична идея как да стане това и без да се поправи законът.

В разклатената среда премиерът моментално угаси потенциалния скандал в петък, като отмени проекта. Но късогледо не нареди да се търси общо законодателно решение.

Бъдещето на аптеките

Дори от писмата и изявленията от сектора по казуса с веднинг автоматите става ясно, че има нужда от промяна и съвременни решения, особено около COVID кризата. А светът от години работи в тази посока.

На най-големия пазар на лекарства - САЩ, в момента, в който лекарят изпише рецепта, той я подава за изпълнение на FedEх за доставка до дома или в най-близката аптека по желание на пациента. В супермаркетите обикновено има разположени аптеки и вендинг автомати за лекарства без рецепта, а такива могат да се поръчват и през онлайн сайтове. През 2017 г. онлайн гигантът Amazon навлезе и в продажбите, но законодателството в САЩ и ЕС все още му позволява само доставки на лекарства без рецепта и хранителни добавки. През тази година обаче Amazon пусна интернет аптека в Индия, през която продава и лекарства с рецепта.

В ЕС законодателството в част от страните дава право на регистрирани и контролирани от държавата аптеки да доставят до домовете на пациентите предписаните им лекарства. Това е практика в 17 страни, сред които Великобритания, Холандия, Дания и др. За сметка на това пък в Германия има съдебно решение, което забранява онлайн доставките на лекарства по лекарско предписание.

"Във Великобритания с няколко клика, включително през телефона, компютъра или таблета си, или с едно посещение в аптеката пациентите могат да насочат рецептата си по електронен път от лекаря към предпочетената аптека, аптеката подготвя лекарствата и изпраща съобщение на пациента, че може да ги получи на място в определен ден, или съответно му ги изпраща до адреса", разказва Валерия Видулова, директор "Търговия на дребно" в "Софарма трейдинг".

Онлайн аптеките предлагат множество други услуги освен онлайн поръчката на лекарства, като например онлайн консултация с фармацевт, видеопреглед от лекар, известяване за свършване на лекарствата, онлайн записване за имунизации и процедури у дома, повикване на лекар и др.

Вендинг машините с лекарства в ЕС обикновено се разполагат само в рамките на аптеките и дрогериите и продават лекарства без рецепта, както е и в България. В нито една държава през тях не се продават прескрипторни медикаменти. Във Великобритания преди няколко години протича дълга публична дискусия за разполагане на вендинг машини с лекарства с рецепта, както в Канада, но в крайна сметка не се стига до това медикаменти да се продават извън аптеките, разказва фармацевт, работещ там.

В момента една от най-разпространените услуги в страните, в които е забранена онлайн продажбата на прескрипторни лекарства, е click&collect - пациентите избират какви лекарства да им бъдат доставени в най-удобната за тях аптека и ги получават в нея, след като представят рецепта.

"В Европа отдавна се наблюдава тенденция към либерализация на регулациите в аптечния сегмент, за да се подобри достъпът на пациенти до здравни услуги, включително чрез използване на съвременните дигитални технологии и комбиниране на физическия и онлайн канала. Аптеката за пациентите в развитите пазари отдавна не е само място, в което се изпълняват рецепти. Очакванията на модерния човек са свързани с комплексно обслужване на потребностите му по отношение на грижата за здравето и красотата и то от всяко място и точка, където се намира. Ние вярваме, че най-устойчив в бъдеще за аптеките ще бъде многоканалния модел (т.нар. omni-channel), който позволява на пациентите да получат услугите и продуктите, от които се нуждаят, по еднакъв начин на място в аптеката, онлайн и до всяка точка, където желаят", смята Видулова.

Но тази тема засега съвсем не изглежда приоритетна за правителството на Борисов. А случаят с вендинг идеята е добър повод за публична дискусия и поне копиране на чуждите модели от развитите държави.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар