🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Борсата в България се раздвижи през последните месеци, но има ли резултати за инвеститорите...
Борсата в България се раздвижи през последните месеци, но има ли резултати за инвеститорите...    ©  Георги Кожухаров

Колко доходност донесоха новите компании на фондовата борса в София

Почти всички дебютанти на BEAM от миналата година виждат как акциите им поскъпват

Борсата в България се раздвижи през последните месеци, но има ли резултати за инвеститорите...    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази седмица ще се проведе първото IPO за годината на БФБ. "Телематик интерактив" ще опита да набере между 20 и 40 млн. лева от борсата, като това ще бъде първото предлагане на премиум сегмента от дебюта на "Илевън Кепитал" в началото на 2020 г. Предлагането започва на 14 февруари и ще продължи до 18-ти.

През миналата година имаше седем предлагания на акции на платформата за растеж на малки и средни предприятия (BEAM) на БФБ, в които компаниите набраха близо 24 млн. лева от инвеститорите. Каква е възвръщаемостта към момента на инвеститорите от новите компании? Зависи от компанията.

Повече риск - повече печалба

Последните две IPO-та - тези на "Дронамикс" и "Ейч Ар кепитъл", засега се оказват най-печеливши за инвеститорите си. За по-малко от 10 седмици акциите на "Дронамикс" са поскъпнали близо двойно, докато тези на "Ейч Ар кепитъл" са с около 80% по-скъпи от цената на IPO-то си.

Тези две компании донякъде са и от най-рисковите индустрии, доколкото са в нови и стартиращи сектори, и може да се счита за нормално, че доходността им е най-висока, ако се приложи принципа риск/доходност. "Дронамикс" все още работят на минус, вече няколко години, но според основателите на компанията Свилен и Константин Рангелови самолетът на дружеството трябва да започне серийно производство именно през тази година.

"Ейч Ар кепитъл", от друга страна, има съвсем различен бизнес модел. Дружеството инвестира предимно във фондове за стартъпи, както и директно в компании в начален етап на развитие, което означава, че портфолиото на компанията е създадено предимно от рискови инвестиции. Но рискът за сега изглежда оправдан за инвеститорите.

Почти всичко е на плюс

С изключение на една компания - "Смарт органик", всички останали са на плюс. "Импулс" и "Инфинити капитал" регистрират ръст над 20% от дебюта си на борсата до сега.

"Инфинити капитал", която инвестира в недвижими имоти, през октомври достигна 85% записване при предлагането, поради което не успя да пласира допълнителни акции, какъвто бе планът на дружеството предварително.

"Инфинити капитал" засега е единствената компания, която не успя да достигне 100% презаписване на акциите си при първоначалното публично предлагане, но акциите на дружеството показват подем. Изпълнителният директор на компанията Георги Димитров периодично закупува акции на дружеството от борсата, което може да обяснява донякъде покачването в цената напоследък.

В другия край

Една от малкото компании, чиито цени на акциите към настоящия момент се търгува под цената на IPO, е "Смарт органик". Дружеството от хранително-вкусовата индустрия дебютира на цена 18.9 лв. през ноември миналата година, като в момента цената около 18.8 лв. за акция.

Когато набра 6 млн. от BEAM, "Смарт органик" заяви, че ще използва част от средствата, за да придобие конкурентен бранд в Германия, но на въпрос от "Капитал" през януари Яни Драгов обясни, че финализирането на сделката е в "доста, доста напреднал етап". Интересен факт е и че Радостина Пенева, търговски директор в "Смарт органик", е закупила над 3 хил. акции на дружеството преди няколко дни, което може да е позитивен сигнал.

Акциите на дружеството за производство на части за коли "Син карс" се понижиха до 0.95 ст. за акция (при дебют на цена 1 лв.). Компанията обяви миналата седмица, че прекратява предсрочно договора си с "Елана трейдинг", компанията - посредник на първичното публично предлагане от миналата година.

"Решението на "Син карс индъстри" е стратегическо и е свързано с изпълнението на дългосрочните планове на дружеството", се казва в съобщение на компанията, изпратено до борсата. Сега компанията ще трябва да избере нов съветник в изпълнение на задължението си съгласно правилата на пазара BEAM на БФБ, като "сключването на новия договор ще се обяви след формалното прекратяване на договора с настоящия консултант", допълват от компанията.

Въпреки всичко плюсовете преобладават на BEAM пазара през последната година. Все още обаче е рано да се каже дали доброто представяне ще продължи и през тази година, но едно изглежда сигурно - компаниите, които ще привличат капитал от борсата, най-вероятно ще се увеличат, тъй като набирането на средства чрез кредит ще става все по-скъпо с очакванията за повишаване на лихвите глобално.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар