🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Завръщането на горещите пари

Изоставащите акции на БФБ започнаха да привличат капитали, но въпросът е дали зад тях има солидни корпоративни печалби и пазарни позиции

Инвеститорите на борсата търсят начини да бият инфлацията
Инвеститорите на борсата търсят начини да бият инфлацията
Инвеститорите на борсата търсят начини да бият инфлацията    ©  Цветелина Белутова
Инвеститорите на борсата търсят начини да бият инфлацията    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Авторът е главен инвестиционен консултант в "Елана трейдинг"

Българският индекс SOFIX направи почти 17% корекция от началото на годината до дъното си на 7 март. Почти толкова беше спадът и на американския S&P 500, а след това покри голяма част от загубите си. Основната причина за покупки на акции днес е една и съща навсякъде по света - необходимостта да се постигне доходност, която да бие инфлацията. Но приликите започват да се изчерпват дотук, с мащабите и участието на различните сектори. Най-големият страх пред българския пазар е икономическото отражение на войната в Украйна. В САЩ фокусът на инвеститорите е насочен към опасността от грешка в политиката на Федералния резерв, която да доведе до рецесия през следващата година след силно повишаване на лихвите. Затова и виждаме възстановяване на цените на акциите при все още преобладаващи негативни очаквания сред инвеститорите.

През последните четири седмици акциите с растеж се представят по-добре спрямо акциите с доход. Това е тенденция от 2006 г. досега, но тя вероятно е във финалната фаза и дори има признаци, че вече е приключила. Повишаването на лихвите в САЩ ще натисне надолу технологичния сектор, докато дивидентните компании ще привличат повече капитали от инвеститорите.

Кой водеше българския пазар надолу?

Нека първо разгледаме кои акции от индекса SOFIX пострадаха най-силно от корекцията. На първо място това бяха "Доверие обединен холдинг" и "Алтерко". Общото при тях е, че акциите им поскъпнаха по няколко пъти през предишната година и има много печалби, които да се "заключат". Те направиха по 40% корекция. Но мотивите на инвеститорите, които продаваха, идват от две посоки - икономическия растеж в глобален мащаб и конкретно за "Доверие ОХ", рисковете пред дейността в Молдова, където холдингът е собственик на банка.

Нещата са свързани. Инфлацията удря покупателната способност на населението и нормата на печалба на компаниите, което впоследствие се отразява и на цялостния икономически растеж. Затова не е учудващо, че сред останалите най-силно губещи акции бяха "Индустриален холдинг България" и "Монбат" с по около 20% обезценка на акциите. Компаниите бенчмарк за българското машиностроене, което има своите позиции на европейските пазари - "М+С хидравлик" и "Хидравлични елементи и системи" - се представиха по-добре, само с по около 10% корекция. Подобен беше спадът и на акции от други сектори като "Телелинк бизнес сървисис груп", "Адванс терафонд" АДСИЦ, "Еврохолд България", "Софарма". С много условности може да се каже, че както и на Запад, така и у нас акциите с растеж отстъпиха предимството си на акциите със стойност.

Какво се промени от 7 март досега

SOFIX се върна там, където беше преди старта на войната в Украйна. Дори стойността на индекса надхвърли най-високите нива от средата на февруари. Двете най-губещи позиции водеха пазара нагоре. Това вероятно се дължи на факта, че не видяхме веднага негативни икономически ефекти освен скока на горивата и инфлацията. Но тези фактори допълнително привличат капитали към акциите и ще продължат да го правят през следващите месеци. ИзвънSOFIXимаше още по-силни и интересни движения при акции, които печелят от аграрната криза и ръста на цените на земеделската продукция. "Агрия груп холдинг" и "Неохим" скочиха от най-ниските си стойности за тази година със 110% и 170% съответно. Те са по-скоро изключение от правилото, защото дейността им и бъдещите резултати зависят в огромна степен от предстоящия дефицит на храни и подобрители за почвата през тази година. Но ако ги оставим настрана, изглежда, че апетитът към риск е достатъчно висок, а инвеститорите постепенно се върнаха на пазара, за да купят акциите с корекция.

Завръщането на спекулантите

В действителност промяната е много голяма. Двете банки в индекса - ПИБ и ЦКБ, са сред отличниците в индекса със съответно 65% и 51% растеж на акциите от най-ниските им стойности за годината. Освен това те не отчетоха съществена корекция през периода, за да се сравняват с "Алтерко" и "Доверие холдинг". Акциите им избухнаха през март по начин, който много прилича на най-активните и силни месеци за БФБ. Оборотите с тези акции се качиха няколко пъти в сравнение с обичайното преди това, но не благодарение на големи блокови сделки, а вследствие на търсенето от пазара. Към банките трябва да добавим и акциите на "Химимпорт" и дъщерното му дружество "Зърнени храни България". Това са позиции, които бяха индикатор за интереса на спекулантите не само преди върха от 2007 г., но водеха пазара и през периодите на растеж на БФБ след това.

Опитните спекуланти знаят какво означава това - изоставащите позиции започнаха да привличат капитали. ЦКБ например още не се е възстановила на нивата преди пандемията. Сега короната принадлежи на други акции, но завръщането на банките и "Химимпорт" означава, че на пазара има "горещи" пари и те търсят начин за умножаването си. Сред по-малките и нови за БФБ акции също имаше извънредна динамика в търговията. Видяхме изключителна динамика при "Илевън кепитъл", "Син карс индъстри", "Дронамикс" и други.

И въпросът, който стои, е дали следващата стъпка по подобие на 2007 г. няма да стане удвояването и утрояването на стойността на акции, зад които не стоят солидни корпоративни печалби или пазарни позиции. Дали това ще бъде последвано от значително нарастване на оценката на водещите акции до нива, съпоставими поне с чуждестранните пазари, предстои да видим.

Все още няма коментари
Нов коментар