Сметната палата засекрети данните за корупция в ДКК

Икономическият министър Корнелия Нинова подозира опит да се потули казусът, докато бъде забравен

Министърът на икономиката Корнелия Нинова поиска съдействие от Народното събрание, което е възложило проверката
Министърът на икономиката Корнелия Нинова поиска съдействие от Народното събрание, което е възложило проверката
Министърът на икономиката Корнелия Нинова поиска съдействие от Народното събрание, което е възложило проверката    ©  Велко Ангелов
Министърът на икономиката Корнелия Нинова поиска съдействие от Народното събрание, което е възложило проверката    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Целият доклад, който Сметната палата е изготвила от проверката в Държавната консолидационна компания (ДКК), е бил засекретен и предаден на прокуратурата за извършени престъпления. По тази причина той не е предоставен на министъра на икономиката, който е принципал и едноличен собственик на ДКК. Това съобщи Корнелия Нинова в специално изявление в парламента. По думите й по този начин се "затварят устите" на тези, които искат да огласят данните за корупция в холдинга, тъй като до приключване на наказателното производство никой няма право да ги разкрива. По подобен начин преди дни Сметната палата засекрети доклада за дъщерното на ДКК "Монтажи", през което само за ремонт на язовири бяха похарчени над 500 млн. лв. (виж карето).

Изречение - престъпление

Резултатите от проверката са били представени единствено на съвета на директорите на ДКК, който по закон има право да ги получи. "Там има достатъчно юристи и знам от тях, че всяко изречение в доклада на Сметната палата е състав от Наказателния кодекс", каза Нинова.

Тя обясни още, че за първи път се случва цял доклад да бъде засекретен. Обичайната практика е да се изваждат тези части от доклада, където има съмнения за престъпления, а останалата част да се публикува. В случая обаче цялата информация, която е събрана на 500 страници, ще остане скрита, докато прокуратурата не приключи производството - нещо, което по думите на Нинова може да се случи след 28 години, когато всички вече ще са забравили за какво става дума. "Гарантирам ви, че в ДКК е заровена една от най-големите корупции на новото време на България", категорична беше тя.

Параграф 22

Министърът поиска съдействие от Народното събрание, което е възложило проверката, за да може докладът да бъде разсекретен. Освен това тя обясни, че в доклада са й дадени указания да предприеме мерки, въпреки че тя няма как да види какво й е препоръчано. "Ако не го направя, ще бъда обвинена в безстопанственост, а ако го направя ще бъда обвинена, че съм прочела доклада и съм нарушила закона", коментира тя. По думите й в подобна ситуация се намира и Народното събрание, на което може да се наложи да направи законови промени, но на практика не би могло да види препоръките на Съдебната палата.

"Предлагам в някакъв смислен и юридически екип да се излъчат представители на всички парламентарни групи и да се реши този казус. Защото той е прецедент, но няма да остане единственият", посочи Нинова.

Дъщерната фирма

По аналогичен начин преди дни Сметната палата обяви, че е изпратила на прокуратурата окончателния доклад от одита на сключените обществени поръчки от "Монтажи" заради наличие на данни за престъпление. Проверката обхваща периода от началото на 2017 г. до края на 2020 г. Докладът е бил изпратен също на Държавна агенция "Национална сигурност", уведомена е била и Националната следствена служба. До приключване на наказателното производство обаче данните от доклада ще останат засекретени.
Все още няма коментари
Нов коментар