🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Корнелия Нинова подменя борда на ДКК с верни партийци

Икономическата министърка отстранява досегашнните директори на държавния холдинг, без да ги освободи от отговорност

Корнелия Нинова досега не са мотивирала смяната на назначените от служебния кабинет и избрани след конкурс директори
Корнелия Нинова досега не са мотивирала смяната на назначените от служебния кабинет и избрани след конкурс директори
Корнелия Нинова досега не са мотивирала смяната на назначените от служебния кабинет и избрани след конкурс директори    ©  Велко Ангелов
Корнелия Нинова досега не са мотивирала смяната на назначените от служебния кабинет и избрани след конкурс директори    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавната консолидационна компания (ДКК) е с изцяло нов съвет на директорите, след като в началото на месеца досегашното ръководство е било освободено от икономическия министър Корнелия Нинова. Това става ясно от подадените документи в Tърговския регистър, като решението предстои да бъде вписано. От компанията си тръгва и изпълнителният директор Ваня Караганева, чието име нашумя в края на миналата година покрай опита да бъде отстранена от ръководството на ДКК от други членове на борда, които бяха сред последните назначения при управлението на ГЕРБ. На нейно място като представител на дружеството сега е избран Михаил Кумчев.

Новите директори

С решение на Нинова от 4 февруари са назначени нови членове на съвета на директорите до провеждането на конкурс. Като независими членове са определени Ивайло Лилов, който е бивш областен председател на БСП във Враца, и Смиляна Нитова-Кръстева, която е адвокат и бивш народен представител от левицата. Като представители на държавата в борда влизат други двама юристи - Михаил Кумчев и Таня Найденова-Митова.

Кумчев също е с червена връзка - той е син на дългогодишния депутат от БСП от смолянските листи Тодор Кумчев. За него се знае, че е бивш консул в Македония и е ръководил инспекторат към Министерството на икономиката. Справка в АПИС показва, че е съсобственик в смолянската "Скорпиус-70", която се занимава с хазартни игри. Митова пък е била общински съветник в София и кандидат-депутат от партията на Нинова, като се приема за част от близкото ѝ обкръжение. Участва в управлението на Фондация "Слънце за децата ни" и държи 25% в "Натан лекс", която предлага административно-консултантски и счетоводни услуги. До края на миналата година е била собственик на "Атлантис тур", когато фирмата е прехвърлена на друго лице. Няма публично достъпна информация за третия назначен представител на държавата - Даниел Милев. Мандатът на новите членове е петгодишен.

На проведено заседание на новия борд за председател е избрана Таня Митова, а за зам.-председател - Смиляна Нитова-Кръстева. За изпълнителен директор на дружеството е определен Михаил Кумчев. Освен от него ДКК ще се представлява също от Митова и Нитова-Кръстева заедно.

Рокади

Освободени са всичките досегашни членове на съвета на директорите, като решението има незабавно действие. Те обаче не се освобождават от отговорност.

Двама от членовете - Ваня Караганева и Чавдар Христозов, бяха назначени през октомври миналата година. Само месец по-късно другите трима членове на борда, които бяха назначени в края на мандата на ГЕРБ, се опитаха да свалят Караганева от директорския пост. Вписването на промяната обаче беше блокирано от Агенцията по вписванията заради липса на доказателства, че заседанието е свикано по надлежния ред. Тогавашният икономически министър Даниела Везиева публично защити Караганева и освободи тримата от борда. На тяхно мяста влязоха Венцислав Димитров, Росица Бачева-Цветанова и Борислава Пенева, които сега Нинова освобождава.

От икономическото министерство досега не са мотивирали смяната на назначените от служебния кабинет и избрани след конкурс директори, въпреки че в последните седмици тя често коментира темата ДКК и по-конкретно ремонтите на над 400 язовира за 500 млн. лв., които и бяха възложени като спешни през 2018 г., но като крайно през 2021 г. стана ясно, че почти всички са възложени на едва две компании и едва 10 са приключили. Междувременно стана ясно, че в бюджет 2022 са заложени нови съществени средства - 57 млн. лв., за обследване на язовири, но това вече ще се пави от ДП "Управление и стопанисване на язовири", което също е под шапката на ведомството на Нинова.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 8

    Всъщност Нинова в този правителствен цирк е единствената, която е неподвластна на кръга Капитал. И тъй като е достатъчно своенравна, във всеки един миг, когато усети жега, може да "дръпне" личната си партия от седянката. И това ще е катастрофата за "промяната".

    В този смисъл рупорът на кръга Капитал явно се увлича, като шахматист, на когото цели 3 хода не са му взели фигура, и се мисли за гросмайстор.

    Рупорът на кръга Капитал изобщо не отбеляза пуническите войни при овладяването от избутаните като лица на далаверата Киро и Асен на единствената държавна банка -ББР, през която минават европарите.

    Рупорът на кръга Капитал се направи на трите маймуни, когато #простокиро# смени борда на Булгаргаз, и часове след наместването на неговите хора компанията продаде (посред зима!!) евтин газ на Румъния през бившата фирма на новия началник. Инфо няма - засекретено е.

    Няма и ред за протяжното уволнение на борда на тотото, където се въртят десетки милиони лв.

    Ни ред за подмяната на КЕВР.

    И изведнъж - Нинова сменя бордове.
    А за предишните смени защо мълчахте, олигархични риби?

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-P
    dobadoba
    • - 2
    • + 1

    Корни, още малко ти остава. Колкото може да цицаш - цицай :) След това -> Следствие -> Прокуратура -> Съд -> Затвор!

    Нередност?
  • 3
    ......... avatar :-P
    .........
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Отново интересно мнение. Другарката Нинова изглежда последователна и дори започва по някакъв начин да ми става... симпатична не е точната дума, но изглежда демонстрира форма на стратегическо мислене, която не изглежда да е особено присъща за останалите участници в коалицията.

    Интересно е дали ще се доеманципира и дали ще разкара Везиева като съветник, някъде мернах писания, че по настояване на Петков е назначена като такава? МОН позамлъкна в последно време относно проверката на дисертацията на последната...

    Иначе хвърлих един поглед върху биографията на новия председател. Дамата е управител и собственик на някаква смешна туристическа агенция с три осигурени лица преди К-19 и пиков оборот от малко под 300 х. лв... Управленският капацитет май се изразява основно в партийна дейност и бодро козируване пред другарката Нинова... Е, както казва един мой професор, за някои хора фуражката е таван до живот.

    Дори в това назначение има повече логика от предишната Караганева, чиято биография основно включваше участие в странни организации като Българския фонд за жените, участие по гей паради с Линда Макинзи-Петкова и дейност като (най-вероятно безполезен) парламентарен съветник. Е, членството в поредното неясно НПО с подкрепа я от АЗБ, я от някой Щифтунг е достатъчен атестат за управленски умения, а снимките от последния прайд с мадам Линда са финалната майсторска щриха за успешен мениджмънт... Oh, wait казано по шекспирски...

    Само отбелязвам, че предходната Рея Каназирева имаше опит на различни експертни и мениджърски позиции, вкл. в организации като Виваком, Прокредит банк, както и успешно преминато първо ниво на CFA. При близо 350-400 часа учене за първата степен, както беше казал един път Георги Български, това си е равно на бакалавър по финанси в много добър западен университет...

    Както започна да си проличава, по-обиграните кучета в тази коалиция започват да се подготвят за бъдещето... А лепилото на тази коалиция може да се окаже крехко Кале....

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#3] от "Quandt":

    Много видими са различията в подхода на разните политически субекти в "коалицията" към завземането на реална власт чрез смените в бордове.

    Това има предистория.

    Т.н. стари партии бяха ударно омаскарени в публичното пространство в навечерието на системата от избори от политинженерите (кръга Капитал) на новите аморфни движения - ИТН, ПП - за да наложат Франкенщайните си, чрез които през мазето да влязат в управлението на държавата (и на парите й, естествено).

    Класическите политически партии - БСП, ДПС, ДБ, та дори и герб за тия 15г - са клубове от съмишленици. И в това е непреодолимата им сила: имат идеология, история и т.н., която привлича и сплотява. Имат партийни йерархични структури, които отсяват, издигат/свалят кадри, определят или корегират партийната линия. Това са колективни органи и е очаквано да са значително по-обективни и с перспективно мислене от личните назначения на някаква еднодневка като #простокиро#.

    Аморфните политически субекти - ИТН и ПП - нямат нищо такова. Те са като фенклубове на нашумяла снощи фолкдива - въртят хита й до следващия хит на друга политическа силиконка.

    В този ред на мисли, това, което виждаме, и което Капитал абсолютно целенасочено пропуска да отбележи е, че случайните политически силиконки редят на властови позиции единствено приятели/съседи/любовници/съученици/колеги на турнатите за лидери на формациите, просто защото дотам се простират контактите им. Някои от тези има вероятност и да са кадърни, но не това е критерият за назначаването им, а личната преданост.

    Някакъв харвардски феодализъм ни предлагат, май?

    Партиите имат своите тумори, естествено, но само те, като сбор от единомишленици, могат да дадат перспективата на страната.

    Политическите фолксиликонки кефят по една вечер, а махмурлука (дълговете и поетите обвързаности) го влачат и внуците ни.

    Нередност?
  • 5
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Прав си. ПП технически погледнато е симбиоза на гърба на мъртвородени политически формации, създадени с ясната брокерска цел. Кирил и Асен не мисля, че споделят определена идеология, извън собственото си чувство за изключителност. Не знам дали ти прави впечатление, но дори нарцис като Борисов изглежда скромен в сравнение с господата. Особено що се отнася до Петков - самочувствието и самолюбието му са направо притеснителни.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#5] от "Quandt":

    Така виждам нещата и аз. Кировият нарцисизъм катастрофира в БЮРМ, катастрофира в Сърбия, катастрофира с папката принтерски копия от google в прокуратурата. Гешев може да е всякакъв, но в случая канадецът+хубавицата му неглижират не него лично, а целия смисъл на държавното обвинение като институт, като му подхвърлят твърдения-изрезки: дръж, куче!

    Крилатата ви фраза, че на фона на тия клептократът Борисов изглежда държавник е брилятнто точна.

    Погледнато по-глобално всичко това с фолкполитиците (фолк не от народ, а от чалга) е БГ приложението на войнстващия неолиберален глобалистичен проект да се инсталират по по-клисавите държавици такива ухилени говорещи глави, чрез въздействие върху местни олигархични структури.

    Това е класическия US подход в латиноамериканските страни, който без корекции работи от десетилетия. Всъщност напоследък след ударното навлизане там на китайски капитали позаумря. Провали се в Боливия, Венецуела, Аржентина, дърпа се дори Бразилия.

    През 2018 г. copy-раste латино вариантът се получи в Украина: домуващият в Америка наднационален капитал (използвайки личнната обида на Тръмп от заиграването на Порошенко с демократите по изборите 2020) смени олигархата около Порошенко с олигархата около Коломойски, който издигна местния Слави Тр/Киро - Зеленский - за президент.

    Едно към едно това се случва в БГ: неолибералите глобалисти с бабуването на Козяк,Ам за БГи кохортата местни техни НПО-та прехвърлиха властта от олигархата около Пеевски на олигархата около Прокопиев.
    Никаква фантазия: 1:1 налагане на класическия модел. С правописните грешки, дори.

    Това, което олигарсите - чудно защо - не отчитат, е че обикновено те танцуват само по едно лято.
    Коломойски вече отдавна е в конфликт с демократите и под санкции.
    Прокопиев вероятно си пази ключа от сингапурската квартира.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#5] от "Quandt":

    Извинете - изборите 2016 г, не 2020 естествено.

    Нередност?
Нов коментар