🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Швейцарската Dufry ще поеме безмитната търговия на летище София

Компанията, която работи още и на Бургас и Варна, ще оперира 13 магазина

Към полета си пътниците задължително ще преминават през зоната
Към полета си пътниците задължително ще преминават през зоната
Към полета си пътниците задължително ще преминават през зоната    ©  ''СОФ кънект''
Към полета си пътниците задължително ще преминават през зоната    ©  ''СОФ кънект''
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Столичното летище сключи договор с швейцарската Dufry за дейността в търговските зони за период осем години и половина. Това съобщи концесионерът на столичната аерогара "СОФ кънект", като промяната на търговската зона е част от планираната промяна на летище София.

Dufry е избрана след международна тръжна процедура и ще управлява общо тринадесет магазина - 11 от които duty-free и два duty-paid.

"Тази нова концесия допълнително консолидира отпечатъка на Dufry в България, прибавяйки нова локация към съществуващата дейност на летищата в Бургас и Варна", написаха и от швейцарската компания.

Нещо ново в София

Компанията ще поеме експлоатацията на съществуващите търговски площи на общо 1433 кв.м, като ще създаде два нови обекта на Терминал 2. Първият магазин ще бъде с площ 1800 кв.м, като пътуващите ще преминават директно през него, преди да стигнат до полетния си изход. Другият магазин с площ 170 кв.м е предназначен за пристигащите пътници. Той ще бъде duty-paid.

"Ключов елемент на новия walk-through магазин ще бъде интегрирането на дигитални технологии", коментира Алберто Иглесиас, главен оперативен директор за Средиземноморието, Източна Европа и Близкия изток на избраната компания.

Концепцията предвижда продуктов микс от международни марки, ексклузивни и нови продукти. Силен акцент ще има върху местните продукти, които ще бъдат изложени в магазина в зона "Вкусът на София".

Години наред обектите се движеха от държавното летище София. Година след отдаването му на концесия е избран нов оператор.

Dufry в България

Историята на компанията започва още от 1865 г. Седалището на публичното дружество се намира в Базел, Швейцария. Към момента оперира 2300 магазина по света, в 66 държави и 420 локации. Изчислява за себе си, че държи 20% от летищния ритейл преди пандемията. Приходите на групата преди пандемията са почти 9 млрд. швейцарски франка, докато миналата година са под половината.

През 2014 г. компанията придоби "Нюанс БГ", смесено дружество между швейцарската The Nuance и авиационната група на "Химимпорт" - "Бългериан еъруейз груп". Смесеното дружество беше създадено през 2013 г. с цел оперирането на безмитните магазини на летище Варна и летище Бургас, където варненската група има дял в дружеството концесионер. През годините преди пандемията приходите се движат в диапазона 35-40 млн. лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    western_ avatar :-|
    western_

    Странен срок за договор - 8,5 години. Да не би концесионерът да планира като минат 10 години и преди да е дошло време за плащане на държавата, да си ходи?

    Нередност?
Нов коментар