🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бонбоните "Тримонциум" и "Амфора": От Ветко Арабаджиев към варненски конкурент

Брандовете и машините на Захарния комбинат "Кристал" в Пловдив са продадени и продуктите ще се произвеждат в Балчик и Търново от ЗИВ

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Варненската компания "ЗИВ" е придобила търговските марки и машините на Захарния комбинат "Кристал" в Пловдив. От купувача, чието оригинално име е "Захарни изделия - Варна" и е сред средните по размер играчи на пазара с оборот от 50-60 млн. лв., не посочват цената на сделката. Покупката дава възможност на варненското дружество да увеличи пазарния си дял при бисквитите и сухите пасти и да навлезе в нови категории като "Шоколадови бонбони", "Захарни бонбони" и "Локум", уточниха от компанията за "Капитал".

Продавач е фирмата "Скегуей корпорейшън", която формално е еднолична собственост на Ралица Тошкова. Реално обаче пловдивската фабрика беше приватизирана и дълги години се контролираше от местния бизнесмен Ветко Арабаджиев, който през 2018 г. беше арестуван заедно със съпругата си и се сдоби с обвинения насред масирана акция, обхванала и други знакови индустриалци на прехода като Миню Стайков и Николай и Евгения Баневи.

Дейността и служителите на Захарния комбинат "Кристал" са прехвърлени към "Скегуей" през 2020 г., като това, както и други косвени връзки, говорят по-скоро за опит да се опазят активите от запори (виж карето).

Продажбата се случва, защото на терена на фабриката трябва да започне мащабен проект на ПИМК. Представител на сектора разказа, че семейство Арабаджиеви от години е търсило нов собственик за сладкарския бизнес, предлагали са го на компаниите от бранша и явно сега се е стигнало до сделка. Иначе бъдещото мащабно строителство на осемте кули на ПИМК все още не е започнало, но компанията има строително разрешително и продава на зелено комплекса Crystal Towers.

Марки и машини, но не и сгради

Варненското дружество не купува дружеството, а основните му производствени активи. В това число влизат всички търговски марки и промишлени дизайни на захарни и шоколадови изделия - собственост на "Скегуей Корпорейшън": "Кристал", "Кристал Захарен Комбинат Пловдив", "Амфора", "Сюрприз", "Чаени", "Обикновени бисквити Захарен комбинат", "Тримонциум", "Цветен локум Кристал", "Марица", "БонБон", "Топката Кристал", "Крайморие", "Гергана" и др.

Предмет на сделката са също машини и съоръжения за производство на захарни и шоколадови изделия, технологична документация, ноу-хау и комуникации, свързани с тези продукти. "Вече тече процес на преместване на технологичните линии, машините и съоръженията от Пловдив към производствените ни бази в Балчик и Велико Търново", уточниха за "Капитал" от "ЗИВ".

Самите терени и сгради в Пловдив не са обект на продажба и поне към края на 2020 г., когато е последният отчет, са останали в дружеството "Захарен комбинат - Пловдив". Няма детайли при какви условия ще се изгради проектът на ПИМК върху площадката.

Варненският купувач

През 1994 г. собственикът на ЗИВ - Веселин Димитров, създава ЕТ "Семела" за търговия с бисквити, вафли и кроасани. Пет години по-късно регистрира фирма "Захарни изделия - Варна", купува производствена база в Балчик и започва да прави първите си продукти - сухи пасти "Диана" и тунквани бисквити "Негрита". Днешното ЗИВ е именно наследник и акроним на тази компания, като Димитров е мажоритарен собственик с 68% от капитала, а дялове имат и другите мениджъри на компанията.

През 2003 г. дружеството започва строителство на нова производствена база в Балчик, която днес е разположена на 28 хил. кв. метра площ с 14 производствени линии за бисквити, вафли, сухи пасти и солети. Десет години по-късно фирмата купува втора производствена база - този път във Велико Търново, специализирана в производството на вафли, вафлени изделия, карамелажни бонбони. Разположена е на 34 000 кв. метра площ и притежава 6 производствени линии. През 2016 г. ЗИВ открива във Варна третата си производствена база.

Компанията продава сладки и солени изделия и напитки под марките "Sweet Plus+" (вафли, сухи пасти, масленки, меденки, бисквити), "SaLza" (солени снаксове, гризини, соленки, крекери), "Zido" (бисквити, био какаово масло и био кокосова мазнина, сурови барчета), "Оt Mazzetto" (напитки с плодове), "Утро" (билкови студени чайове), "Гербери", "Чудо", "Varna", "Негърче" и др. По данни на дружеството то е в топ 5 на производителите на захарни изделия в страната редом до мултинационални компании като "Нестле" и "Монделийз".

"ЗИВ" продава чрез регионални дистрибутори в цялата страна и има собствени фирмени магазини във Варна, София, Балчик, Пазарджик, Стара Загора, Шумен и Граф Игнатиево. "Между 30 и 40% от продукцията се изнася зад граница", коментираха от компанията за "Капитал".

За 2020 г. варненското дружество отчита 51.9 млн. лв. приходи от продажби, което е лек спад от 52.8 млн. лв. за 2019 г. Приходите на компанията растат до 2017 г., когато достига рекордните си 63 млн. лв., като оттогава има свиване. За сметка на това печалбите в последните години растат и за 2020 г. са отчетени 5.4 млн. лв. при 4.8 млн. лв. за 2019 и едва 1 млн. лв. през 2018 г. Във фирмата работят над 530 души, като в определени моменти през 2017-2018 г. бройката им е надхвърляла и 900.

Пловдивският продавач

Историята на Захарния комбинат в Пловдив е дълга и започва през октомври 1914 г., когато се слага началото на захарното производство в града. Следват години на промяна на собственици и национализация през 1947 г., когато е създадена Захарна фабрика "Васил Коларов", по-късно - Захарен комбинат "Васил Коларов".

Търговската марка "Кристал" е регистрирана след приватизацията на предприятието през 1996 г. Тогава семейство Величка и Георги Гергови и Ветко Арабаджиев са сред учредителите на дружество, създадено с цел да приватизира "Кристал-91" ЕООД - наследник на Захарен комбинат "Васил Коларов" - Пловдив. Гергов излиза от сделката още в началото и неговото място заема империята "Мултигруп" Илия Павлов. След разрива като крайно Арабаджиев остава сам във владение на компанията.

През март 2019 спецпрокуратурата влезе в Захарния комбинат и иззе документи и техника. Тогава от прокуратурата обявиха официално, че акцията е по делото срещу семейство Арабаджиеви, екстрадирани от Испания и оставени в ареста с обвинения за укриване на данъци.

Сегашният собственик - фирма "Скегуей корпорейшън" - е притежание на Ралица Красимирова Тошкова, която е партньор в живота и майка на децата на сина на Ветко Арабаджиев - Владимир Арабаджиев. Светските издания описват връзката на двойката от години, макар да не е известно формално да имат брак. Иначе и съвсем официалните регистърни връзки със семейство Арабаджиеви не са скъсани - например, освен активите на комбината е придобито и дружеството "Захарна фабрика Пловдив", някога управлявано от Владимир Арабаджиев, който и досега е съдружник с малък дял. От сайта на "Скегуей" става ясно, че компанията произвежда захарни и шоколадови изделия с марката "Кристал" и сушени плодове с бранда "Куийнс Даймънд".

За 2020 г. "Скегуей корпорейшън" отчита 3.9 млн. лв. приходи при 2.3 млн. лв. за 2019 и 1.17 млн. лв. печалба, спрямо 457 хил. лв. за 2019 г. В отчета за 2021 г. обаче вероятно оборотите ще са доста по-различни, тъй като в самия край на 2020 г. персоналът на дружеството скача от около 10 души на над 150, паралелно с аналогичен спад в служителите "Захарен комбинат - Пловдив".

Представител на сектора обясни, че сделки се сключват при нива 8-10 пъти EBITDA печалба преди лихви, данъци и амортизации). Това означава, че сделката е за няколко милиона.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cnp55379405 avatar :-|
    Нигяр Сюлейманова

    Дано да ги правят по същата рецепта, Бонбони Тримонциум се отличаваха от други бонбони, този специфичен фъстъчен крем им даваше уникален вкус и това ги правеше любими бонбони.

    Нередност?
Нов коментар