🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БСП в Пловдив обяви независимост от централата на Корнелия Нинова

Те отричат намесата на Георги Гергов в отцепването от националното ръководство на партията

Председателят на групата на общинските съветници от БСП в Пловдив Николай Радев обяви промяната на името на последното заседание на съвета на 7 юли
Председателят на групата на общинските съветници от БСП в Пловдив Николай Радев обяви промяната на името на последното заседание на съвета на 7 юли
Председателят на групата на общинските съветници от БСП в Пловдив Николай Радев обяви промяната на името на последното заседание на съвета на 7 юли    ©  Димитър Марков
Председателят на групата на общинските съветници от БСП в Пловдив Николай Радев обяви промяната на името на последното заседание на съвета на 7 юли    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Несъгласието с политиката на Нинова накара общинските съветници да преименуват групата си в съвета на "Автентична лява БСП".
  • Твърдят, че течащите избори за ръководни позиции в града се извършват в нарушение на уставните правила и с цел поставяне на верни на софийското ръководство кадри.
  • Опити за подобни отцепления е имало и в други местни структури, но са били бързо парирани.

Когато в началото на годината вътрешната опозиция в БСП не успя да се консолидира и остави ръководството на партията да спре провеждането на вътрешнопартийни избори за смяната на Корнелия Нинова, в средите на социалистите се чуваха прогнози, че предстои масово напускане от цели местни организации. После тези прогнози се трансформираха в закани за разцепване на част от градските структури на БСП. Посочваните причини бяха различни, но всички можеха да се обобщят с конфликти между Нинова и местните социалисти.

До реализирането на сценария за "отлюспване" така и не се стигна, а стратегията на Нинова да обвърже оставането си начело на левицата, докато е част от правителството, изглежда, проработи. С едно изключение.

Преди броени дни общинските съветници от БСП в Пловдив показаха ясна позиция срещу решенията, взимани на "Позитано" 20. Шест от общо седемте общински съветници обявиха, че променят името на групата си в съвета ("Автентична лява БСП"), с което се разграничават от провежданата от партията политика на национално ниво, която според тях не се припокрива с идеологическата основа на БСП.

Дали този ход може да се смята за начало на "въстание срещу Нинова"? По-скоро не, обясняват дори от нейната опозиция. Причината: пловдивската организация на БСП е по-различна от останалите най-малкото заради връзките си с бизнесмена Георги Гергов, който беше изключен от партията. "Не всяка местна структура има ресурс като този, осигурен от Гергов", коментираха от "Позитано" 20.

Случващото се в местната организация в града обаче не е плод само на разрива между Нинова и Гергов. То идва като ответна реакция на кадровите промени, които бяха обявени още през месец май. Тогава с решение на Националния съвет на БСП бяха прекратени мандатите на всички ръководни позиции в града и бяха насрочени нови избори за овакантените постове.

По думите на пловдивските съветници изборите са с предопределен изход, като единствената цел на тези рокади е да се подмени критичното към Нинова местно ръководство с нейни верни симпатизанти. Овладяването на градското ръководство е ключово за редене на листата за депутати за предстоящите избори, особено с оглед спадащото доверие към БСП.

Новото старо ръководство

Разломът в пловдивската структура и силното влияние на бизнесмена Георги Гергов върху опозицията на Нинова в Града под тепетата не са отскоро, а задълбочаващият се разрив и липсата на комуникация между местната и национална структура сега са по-явни от всякога.

"Единствената комуникация е с решенията на Националния съвет и с идването на работната група за изборите, която си прераства в ликвидационен съвет. Без да се спазват уставните норми, се взимат и изменят решения, както им падне", обясни Йордан Василев, един от съветниците, подкрепили преименуването.

Пред "Капитал" той коментира, че са нарушени всички правила за провеждане на избори в местната структура, а някои, за да не бъдат нарушени - са пренаписвани на крак.

"Трябваше да се направят т.нар. председателски съвети по райони, да се насрочат заседания и комисията да легитимира дали са проведени с необходимия кворум. В някои райони такива заседания не се проведоха, a повечето заседания се проведоха тайно. Там, където комисията прецени, че няма достатъчно влияние върху делегатите, които бяха избрани за районните конференции, с последващо решение, макар че са одобрили събранието, ги отмениха и няма да допуснат делегатите", обяснява той.

Василев добави още, че въпреки че по право общинските съветници са делегати на районните конференции и на градската конференция, работната комисия, която подготвя новото ръководство в града, не зачита тези им права. Но макар и нелегитимни, ново ръководство ще има и е въпрос на време да се види как новите ръководни кадри ще се сработят с отцепилите се съветници.

"Преди предстоящите избори по районите е получен поименен списък от имейла на Иван Петков-Бебето за всички делегати, които ще бъдат избрани за градската конференция", коментираха от групата. В някои райони изборът вече е направен. В район "Източен" под зоркото око на близкия до Нинова Борислав Гуцанов досегашният председател - общинският съветник Йордан Василев, бе заменен с 72-годишния инж. Владимир Докторов, който бе и единствен кандидат. Нов председател има и район "Западен", като и двата района побързаха да се обявяват срещу действията на общинските съветници, с което засвидетелстват своята подкрепа към управлението на БСП.

Нито социалистическа, нито партия

"БСП отстъпи доста от червените линии, които щяхме да браним, и се превърна в една куха търговска марка, с която се явяваме на избори", твърдят пловдивските съветници, които остро критикуват участието на БСП в коалиция с партия с коренно различни политически виждания и без общо коалиционно споразумение.

Съветниците се противопоставят на политиката на партията спрямо изгонените 70 руските делегати, както и спрямо вдигането на ветото на Северна Македония за влизане в ЕС: "В момента е факт, че ние подкрепихме всичко, което спуснаха от американското посолство и от Европейската комисия", остро коментира Василев.

Най-остра бе реакцията на Василев относно относно гласуването за връщането на хартиените бюлетини в парламента, срещу което от партията се противопостави само Крум Зарков: "С това реално пряко обслужваме ГЕРБ."

По думите му в избраните от БСП министерства работа за хората не е свършена. Факт е обаче, че вътрешнопартийните проблеми се отразяват и на представянето на партията, което се затвърди и от трикратно проведените парламентарни избори миналата година, на които партията получи два пъти по-малко в сравнение с 2017 г. "От националната политика, която се води, партията се срива. Аз няма да се учудя при евентуални избори след три месеца ние да сме на ръба да влезем в парламента", коментира Василев.

Засега никой от съветниците не предвижда нито напускане на партията, нито отделянето в нова самостоятелна пария, но пък Василев лаконично коментира: "Времето ще покаже."

Мястото на Георги Гергов в БСП

Въпреки наличието на формален повод и куп причини за ново противопоставяне на пловдивските съветници срещу Корнелия Нинова не са тайна връзките на местната структура с бившия социалист Георги Гергов, като именно съветниците възразиха срещу изключването му преди година и половина.

Пред "Капитал" от "Позитано" 20 коментираха, че случващото се в БСП - Пловдив, е изолиран случай и е "продуцирано" от местния бизнесмен Георги Гергов, който на практика беше изгонен от левицата от настоящата председателка на партията Корнелия Нинова.

Това беше отречено от общинският съветник Йордан Василев: "Това е една удобна теза на тези "другари", тъй като те не могат да предложат нищо по-градивно. Те нямат идея накъде трябва да върви партията. Да махнем Гергов - махнахме го. Утре ще махнат и нас по един или друг начин, но от това партията няма да спечели."

Заради обтегнатите отношения на ръководството на БСП с вътрешната опозиция в партията още няколко местни организации са обмисляли вариант на практика да се отделят от партията по "някакъв символичен начин". Подобни щения обаче са били парирани с овладяването на Националния съвет (широкото партийно ръководство) от Нинова. "А и каквото и да се случва в БСП, човек, който е в партията, няма да отцепи организация от нея точно преди избори", коментираха от вътрешната опозиция на Нинова.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ......... avatar :-|
    .........
    • + 1

    Когато играеш играта на тронове печелиш или умираш. Няма средно положение.

    Ако БСП падне под 10 процента при евентуални нови избори (при резултат от 10.21% на последните избори това далеч не е невъзможно), мисля, че и плочките на Позитано ще започнат да разбират, че Корнелия Нинова съсипа жалките останки от Левицата.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3

    До коментар [#1] от "Quandt":

    Най-странното в случая е, че БГ политическият модел от десетилетия е гъбясал от лични феодални партии: ДПС на Доган, НДСВ на царя, герб на баце, ВМРО на Каракачанов, триумвирата ДБ на Христо, Наско и В. Панев, но чак когато и БСП пое по тая пътека, неолибералките затряскаха по ламарината.

    Всъщност Нинова чрез стръвта за участието на партията във властта бързо наложи на БСП вече станалия класика модел, в който председателят, висшият апарат и средният ешелон пропорционално черпят с пълни шепи от държавната субсидия, от въдможността да разставят лично предани кадри на държавни постове, както и техни фирми да печелят нагласени конкурси.

    Този модел из корен убива всякаква съпротива на "шефа", защото пред партийните функционери остава един избор:или си с шефа при облагите или си вън на улицата. Това, разбира се, обезличава партиите и ги превръща в политически аватари на лидерите им. За десетилетия, както се вижда...

    Но досега - поне 20 г. - този процес не притесняваше никого.
    Защо превръщането на БСП в стандартна БГ фюрерска партия започна да притеснява?
    Имам отговор - защото БСП беше единствената неуправляема отвън БГ партия.

    Беше, но вече не е. В БГ няма неуправляема отвън партия.
    И това най-ясно се видя от съглашателството й с линията на марионетното Кирово правителство, с което направи обратното на настройките на привържениците си: и за БЮРМ, и за оръжието за Украина, и за руския газ, и за руските дипломати.

    Може би БСП наесен ще вземе някой десета от процента повече от Сл.Трифоновите циркаджии.

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 2

    БСП е руско прокси, колега. Да бъдем реалисти. Спомни си Големия Шлем на агент Гоце и сделките за реактори за АЕЦ Белене на Р. Овч. След като ти си мислещ и начетен, а простият хирург не е, обърни внимание на тези факти. Не чети избирателно.

    Нередност?
  • 5
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..

    БСП да се разцепи им е малко... Освен това - защо имат... Българска.. в името?
    Най-добре ако се прекръстят на Руска Крадократска червьоно-милионерска... за 30 г., а и отпреди това, така са опоскали страната, че и 6 г. деца вече ги целят с камъчки..
    Техен е проектът ДПС,... а за СтаниШеф и Курешкарски ...катарзис... с кашкавал..

    Нередност?
  • 6
    ......... avatar :-|
    .........

    До коментар [#4] от "Венцеслав Ралев":

    Дори и така да е - какво от това?

    Демократична България и ПП на какво са проксита? Това е малко като спорът добри-лоши олигарси. Защо трябва да считам, че Прокопиев е по-добър от Пеевски? Спонсорството от АзБ за да прокарваш, да речем, зелен лобизъм за мен е тъждествено равно на това да взимаш пари под масата и да лобираш в полза на Газпром, да кажем.

    Та, в единият случай говориш, че е прокси на Русия. Ами другите две изглежда са на Америка. Въпросът е, че мен не ме вълнува какво пише в графата "Зависимост от чужда държава", а доколко избираме политически актьори, които да умеят да лавират между интересите на големите сили(а те винаги ще намират своите проксита) в целта за постигане на някакъв оптимум от ефимерното понятие български национален интерес. Така де, светът не е черно-бял, че всичко да се дели на добри и лоши...

    Нередност?
  • 7
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Ами така е. Да речем че в Америка са една идея по-малко лоши от тези в Русия. 50 нюанса сиво. Поради това целият свят емигрира в Америка и никой не емигрира в Русия. И успешните държави са устроени малко от малко по американски образец, докато в дивите средноазиатски републики още управлявят другарите от КГБ. Ако искаме да станем такава република, да докарваме на власт руските проксита и да се приключва.

    Нередност?
  • 8
    ......... avatar :-|
    .........

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Добави в списъка с лични феодални партии и ПП на Киро-Асен. Ами това ни е вманиачаването в личности, все обичаме да се вторачваме в такива. БСП в крайна сметка, харесва ли се или не, беше сериозна структура, партия с традиции, база, мрежа и тн. В това отношение няма никоя структура, която да им стъпи и на малкия пръст. Аз самият помня как властта в партията се прехвърли към Първанов, впоследствие към Станишев, Михов, че накрая и мадам Нинова. За период от 20тина години, това са тъкмо 4 сменени лидера. За близо 17 години от основаването на Герб имаме единствено Борисов като сюприйм лидер и е силно спорно до каква степен партията би могла да оцелее без него.

    Герб и БСП се оказаха много забавен скачен съд като двете доминиращи партии в политическия живот на страната. Всяка една от тях синтезираше смисъла на съществуването си в това да не дойде другата на власт. Прекрасно дълбокомислена реторика, но уви, след като дойде К-19, скандалите и протестите на 2020-та и се оказа, че swinging вота е доста сериозна величина и изведнъж парламентът се напълни с Демократични Българии, Има Такива Народовци, ИБНИсти, че и ППисти. По някакъв начин писна и на избирателите това бинарно положение и започнаха и да се оглеждат. Съвсем случайно, някои от новодошлите имаха сериозен ресурс за електорална мобилизация.

    Но БСП си е на практика в свободно падане от години. 2013-та на първите избори бяха с близо милион гласове, но след целия цирк около Пеевски за Данс, мощното сблъскване с НПО-мрежите по линия на откровената про-руска/Южен поток политика на кабинета Орешарски, си дадоха своята цена. От останките на гражданската енергия и ентусиазъм се родиха РБ, после Да, БГ и прочее. Огромният пасив от кабинета Орешарски си остана за БСП - само година по-късно техният вот падна до 500 х. гласа! Вярно е, че на изборите през 2017-та успяха да се възстановят отново до над 900 х. гласа, но пък това беше и след голямата победа с Радев, На първите избори м. г., БСП отново бяха под 500 х. гласа.

    Радев беше единственият по-сериозен успешен ход на Нинова. Партията остана иррелевантна и трудноразпознаваема от по-младите хора. Това е странно, защото на теория БСП най-лесно би трябвало да може да намери някаква форма на общ език, вкл. и с еврократите. Уви, обаче, партията остана под лидерството на Нинова, която се консолидира и окопа вътре, за сметка н други лидери, с които мадам също е от една закалка. Светът продължи напред, но БСП си остана на едно и също място. Днес партията е жалка сянка на това, което е била преди. Предполагам, че БСП ще плати електоралната цена за коалицията и твърдата анти-руска реторика на ПКП и е напълно възможно да видим резултат под психологическата граница от 10%, след което вероятно ще се осъзнаят, че е необходимо и ново лидерство. Но пък и пулът от таланти, които да могат да заговорят някаква по-адекватна реторика е редичък. Зарков и Божански трудно могат да се възприемат като някакви по-модерни лица, но пък да видим.

    Жалко е в какво се срина БСП. Казвам го като човек, който никога не е гласувал за тях, не съм припознавал нищо интригуващо в платформите им. В крайна сметка обаче левите идеи имат своята аудитория. Уви, другарката Нинова показа единствено умения в окопаването и превземането на структурите, нищо друго. От партия с традиции, БСП се превърна в безлична партия. Та в немалко отношения броящите се за уж десни ДБ-ПП са много по-леви от БСП, с много по-адекватно позициониране в определени сфери.

    Ще видим. Ако има избори аз залагам на резултат под 10% за БСП, освен ако няма някакви сериозни изненади.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#8] от "Quandt":

    Сериозен анализ!
    Една от причините, според мен, за всички тези изборни резултати е, че озверялата от властови глад върхушка в БСП крайно одесня в действията си и абсолютно неглижира факта, че на теория БСП би следвало да е лява партия.
    Дерайлирането от класическото ляво - защита на интересите на хората на наемния труд - и съсредоточаването на декларативното внимание единствено към неактивни социални групи: пенсионерите и социално слабите (които реално се припокриват), лиши БСП от свежа кръв и тя си остана пенсионерска партия на доизживяване.

    А липсата на адекватна (по-скоро нямаше никаква) реакция на откровените провокации на 4П - спирането на руския газ, оръжията за Украина, пускането на БЮРМ, гоненето на руските дип.служители резигнира и останалите политически активни привърженици на партията, защото се почувстваха предадени.Не е трудно да се прогнозира кой ще обере разочарования по тая линия електорат на столетницата: Възраждане.

    Недоумявам с каква цел Корнелия уби партията си!

    Ако е заради личното й властване, лебедовата й песен ще приключи до края на месеца. И както обикновено става, когато зорлем си прогониш поддържниците, ще остане в политическия изолатор с години.

    Преди да се хвърли в ложето на властта с Христос (:)) Иванов и НПО-джиите, Нинова разгони с огън и меч най-сигурния капитал, осигурявал винаги досега реинкарнацията на столетницата след всеки сериозен трус: идеологическото й многообразие. Бяха наритани емблематични лица като Велислава Дърева, Валери Жаблянов, Миков, Мерджанов, Янаки Стоилов, Кутев...

    Така "остригана" БСП се сви като шагренова кожа до кариеристите, които винаги клакират на вожда, за да са на предни позиции.

    А Крум Зарков?
    Фойерверк е. Смяната на председателя иска завера, иска поддръжници, които да наложат преврата и да убедят масата. Нинова окоси всички, на което някой конкурент може да се опре. В този смисъл Зарков е официалният съперник на председателя, издигнат от самия председател. А и с десния се речетатив Крум доотблъсква де що ляво е останало да се заглежда към Позитано.

    Тая партия няма бъдеще като деснееща се, защото в тоя егрек е претъпкано. В същото време в родния й егрек пустее и току се завърти някой плевел като Възраждане.

    Умря си БСП, защото с непоследователната си политика отврати левите хора, а и с нищо не намекна, че разбира и мисли за проблемите на работещите бедни и топящата се средна класа.

    Който каквото сам си направи, и Козяк не може да му го направи.

    А за 10-те процента - няма страшно, на октомври може и да са толкова, но февруари-март БСП ще драска за 4.

    Нередност?
Нов коментар