"Биодит" ще набира допълнителен капитал от 1.7 млн. лв. през BEAM

Дружеството ще пласира нови 1 млн. акции, а с набраните средства планира разширение в чужбина

Юлиан Софрониев, основател на "Биодит"
Юлиан Софрониев, основател на "Биодит"
Юлиан Софрониев, основател на "Биодит"    ©  Юлия Лазарова
Юлиан Софрониев, основател на "Биодит"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Българската технологична компания стартира процедурата от 26 август
  • Първи, с право да се сдобият от новите акции, ще имат настоящите акционери
  • Парите от набрания капитал ще се използват за експанзия в чужбина

Първата компания, която се появи на BEAM пазара - технологичната "Биодит", ще търси допълнително средства от инвеститорите чрез вторично увеличение на капитала. Това ще е и първата такава операция на пазара за растеж на БФБ. Чрез процедурата, която стартира от 26 август, технологичната фирма ще опита да пласира нови 1 млн. акции на цена от 1.7 лв. Акциите на "Биодит" в момента се търгуват на борсата на цена от около 2 лв., което означава, че новото предлагане на книжа ще е с отстъпка от около 15%. Прагът за успех е записването на поне 250 хил. акции или набирането на поне 425 хил. лв.

Първи право да се сдобият с нови акции ще получат настоящите акционери. Срещу 13.82 права (тоест притежанието на толкова ценни книжа) акционерите ще имат право да запишат по една нова акция. Пазарната капитализация на "Биодит" е около 27.5 млн. лв., като общия брой на ценните книжа е 13.82 млн.

Инвеститорите, които нямат акции в "Биодит", но искат да участват в увеличението, могат да направят това, като си закупят права от пазара. За тях обаче разликата между пазарната и емисионната цена от 30 стотинки лв. би трябвало да се отрази в цената на правата, или едно право ще е около 2 стотинки*.

За какво са парите

Целта на набирането на капитал е осигуряването на средства, с които да се финансира експанзия извън България, по-специално в сектора на хотелските услуги в някои европейски пазари. "Всички набрани средства от пазара ще използваме за реализиране на следващата стъпка от развитието на компанията - навлизането на пазара в Испания, където вече имаме успешно реализирани проекти, както и в поне още два европейски пазара", казва в прессъобщение до медиите изпълнителният директор Юлиан Софрониев.

Набраната сума ще бъде инвестиранa основно за маркетинг и продажби на продукти. Стратегията за международно разширение в хотелската индустрия е базирана на директни продажби или партньорства с дистрибутори на системи за контрол на достъп и работно време, производители на врати, телекомуникационни компании, софтуерни компании. Планиран е старт в приоритетния пазар за дружеството, Испания, както и на още два пазара, като се разглеждат възможностите за Гърция, Италия, Германия и Великобритания.

Повече за компанията

Компанията предлага технологични услуги, свързани с разработката и производството на системи за сигурност, контрол на достъп и работно време, базирани на биометрична идентификация. Сред клиентите на дружеството са хотели и търговски комплекси, като сред новите клиенти са "Доверие Брико" (магазини "Мосю Бриколаж") и няколко хотела в Слънчев бряг, посочват от компанията.

"Биодит" е първата компания, която извърши IPO на BEAM пазара през януари 2021 г., като успя да набере 1 млн. лв. от инвеститорите, а сега ще бъде и първата компания, която планира увеличение на капитала от пазара за МСП на БФБ. Преди да излезе на борсата в два рунда дружеството привлече и рисков капитал от фондове като Impetus Capital и NEVEQ II.

От първичното публично предлагане през миналата година до сега акциите на "Биодит" са поскъпнали почти двойно. Една от причините е доброто финансово представяне на компанията през последните месеци въпреки сложната икономическа обстановка. Оперативните приходи на фирмата са се увеличили с почти 500% за първите шест месеца на 2022 г. в сравнение с миналата година. Дружеството отчита постъпления от 433 хил. лв. за първото полугодие и печалба от 116 хил. лв. За същия период през 2021 г. "Биодит" е работило на загуба от 112 хил. лв.

Старт на процедурата

Началото на процедурата по увеличение на капитала е 26 август, а крайната дата за търговия с права, даващи възможност за записване на нови акции е 8 септември. Аукционът за неупражнени права ще е на 14 септември, а крайната дата за записване и заплащане на акции от увеличението е 19 септември. Водещ мениджър по предлагането е инвестиционният посредник "Карол".

Статията е коригирана на 26 август в частта с разликата между емисионна и пазарна цена на една акция и потенциалната стойност на едно право. Коректната стойност е за разлика 30 ст., а не 3 лв.

Все още няма коментари
Нов коментар