Присъстващата в България Seedblink придобива инвестиционната платформа за групово финансиране Symbid

Досега двете са инвестирали общо над 110 млн. евро в 250 стартиращи компании

Стартиралата в началото на 2020 г., SeedBlink е привлякла над 12 000 индивидуални инвеститори от 60 държави и има портфолио от 60 финансирани компании от 12 държави
Стартиралата в началото на 2020 г., SeedBlink е привлякла над 12 000 индивидуални инвеститори от 60 държави и има портфолио от 60 финансирани компании от 12 държави
Стартиралата в началото на 2020 г., SeedBlink е привлякла над 12 000 индивидуални инвеститори от 60 държави и има портфолио от 60 финансирани компании от 12 държави    ©  Seedblink
Стартиралата в началото на 2020 г., SeedBlink е привлякла над 12 000 индивидуални инвеститори от 60 държави и има портфолио от 60 финансирани компании от 12 държави    ©  Seedblink
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Румънската платформа за рискови индивидуални и институционни инвестиции в сектора на технологичните стартъпи Seedblink придобива нидерландската Symbid. Ходът е част от стратегията за развитие на Seedblink, която по-рано тази година отвори офис в България.

По-рано тази година съоснователят на Seedblink Андрей Дудойу обяви, че компанията работи на принципа "мисли в световен мащаб, работи локално", затова и първите офиси на компанията извън Румъния са в България и Гърция.

"И двете компании са си създали име в осигуряването на достъп на частни инвеститори до подбрани стартъп възможности в Европа, така че това е естествен ход, част от европейската консолидационна игра", казва управляващият директор на Seedblink Йонут Патрахау.

Диверсификация на портфейла

Според него обединяването на SeedBlink и Symbid ще подпомогне диверсификацията на портфейла и инвестиционната инфраструктура, като обедини клиенти от Източна и Западна Европа.

Бенелюкс, икономическият съюз между Белгия, Нидерландия и Люксембург, в рамките на който оперира Symbid, е силно развит технологичен регион в Европа "благодарение на наличието на технологични градове, държави с възможности, силно правителствено присъствие и добре свързана и образована работна сила", добавя Патрахау.

Symbid е основана през 2011 г. от група нидерландски предприемачи и е една от първите инвестиционни платформи, които предлагат групово инвестиране. До днес е събрала общност от 50 хил. инвеститори, предимно в региона на Бенелюкс, които са вложили 35 млн. евро в над 180 стартиращи компании, от които 67 са технологични стартъпи.

След придобиването екипът на Symbid ще продължи да ръководи инвестиционните проекти в рамките на Бенелюкс, като инвеститорите на платформата ще могат да се възползват от увеличени инвестиционни възможности отвъд региона благодарение на Seedblink.

"Европа се нуждае от повече технологични иновации, за да стане конкурентноспособна на световната сцена. Придобиването ще ни помогне да станем водещи в предприемаческата екосистема, като предложим уникална по рода си инфраструктура за дигитално инвестиране, вторичен пазар и бърза мрежа от професионални инвеститори, които сътрудничат с физически лица в цяла Европа", казва Робин Скакхорст, един от основателите на Symbid.

През Seedblink българската компания за товарни дронове Dronamics набра над 900 000 евро през декември 2021 г., а друго създадено тук дружество - платформата за търговия на зърно Agriniser, се опитва да привлече финансиране за 500 000 евро.

Все още няма коментари
Нов коментар