БФБ ще създаде ESG индекс с български компании

Българската борса ще си партнира с Refinitiv, която е част от London Stock Exchange

Историята показва, че компаниите, които спазват отговорни ESG политики, носят по-добра възвращаемост
Историята показва, че компаниите, които спазват отговорни ESG политики, носят по-добра възвращаемост
Историята показва, че компаниите, които спазват отговорни ESG политики, носят по-добра възвращаемост    ©  Shutterstock
Историята показва, че компаниите, които спазват отговорни ESG политики, носят по-добра възвращаемост    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Методологията, по която ще бъдат оценявани компаниите, трябва да е ясна до края на годината.
  • ESG стандартите стават все по-голям фактор за компаниите и инвеститорите на фондовите пазари.
  • Индексът на БФБ ще е първият по рода си в България и може да отвори врати за нови инвеститори.

Българската фондова борса (БФБ) ще създаде свой ESG индекс, в който ще бъдат включени само български компании. Компанията обяви във вторник, че ще си партнира с Refinitiv, която е доставчик на данни за финансовите пазари.

Засега методологията, по която компаниите ще бъдат оценявани, все още не е ясна и очакванията са да бъде приета на по-късен етап през 2022 г. "Новият индекс ще бъде изграден върху солидни показатели, които са признати като глобален опит и методология", коментира Маню Моравенов, изпълнителен директор на фондовата борса.

Отговорните, или ESG, инвестиции стават все по-ключов фактор на капиталовите пазари, а все повече инвеститори избягват компаниите, които не спазват тези стандарти. Затова и поддържането им може да се счита и за фактор, който да привлече нови акционери в български компании. Освен това статистиката показва, че компаниите, които спазват отговорни ESG политики, носят по-добра възвращаемост от останалите.

В момента БФБ дава възможност на българските публични компании да предоставят своите ESG данни и чрез Oxygen, дигитална платформа, която беше представена наскоро от Financial Market Services, дъщерна компания на БФБ. На платформата може да се заявяват измервания за въглероден отпечатък и генерирането на ESG рейтинги на цена между 1599 и 2599 лв.

Кои са Refinitiv и как мерят те

Новият партньор на БФБ e старият финансов отдел на Thomson Reuters, канадски медиен конгломерат. През 2018 г. Reuters продаде мажоритарен дял (55%) от звеното си за финанси и риск на частния фонд Blackstone Group в сделка за около 11 млрд. долара (оценка от 20 млрд.). Впоследствие отделът се ребрандира като Refinitiv и през 2019 г. Лондонската фондова борса (London Stock Exchange Group) придоби от Blackstone мажоритарния дял за 14.5 млрд. долара (27 млрд. оценка).

Според сайта на компанията Refinitiv предлага ESG оценки, които "еволюират с времето", от 2003 г. Към момента системата на оценяване на Refinitiv е от 0 до 100, като най-ниските рейтинги са от 0 до 25, а най-високите - от 75 до 100. Оценките се формират на базата на отделните ESG изисквания (климатични, социални и управленски). Резултатите за ESG от Refinitiv са предназначени за прозрачно и обективно измерване на относителната ESG производителност, ангажираност и ефективност на компанията по 10 основни теми (емисии, екологични продуктови иновации, човешки права, акционери и т.н.) въз основа на публично оповестени данни. Рейтингите на Refinitiv са безплатни за обикновения потребител и са достъпни на сайта на компанията.

Плюсове (или минуси?)

Въпреки че постоянно променящите се ESG рейтинги объркват инвеститорите, възможността за сравнение на българска компания с гигант от сектора може да се окаже полезна за българските инвеститори. Tesla например получава оценка 65 (от 100) и е на едва 50-о място от 250 фирми в автомобилния сектор (Volkswagen е с оценка 85 и е на 7-о място). Ако българските компании получат сравнително висок рейтинг, ще им помогне да популяризират местния пазар и евентуално да привлекат чужди капитали. "Вярваме, че това ще помогне на българските публични компании да подобрят своите ESG резултати в съответствие със световните стандарти и ще им позволи да допринесат за устойчивото икономическо развитие на България", каза Моравенов и допълни:

"Радваме се, че успяхме да установим това партньорство с Refinitiv преди стартирането на ESG индекса." "Горди сме да си сътрудничим с БФБ и да подкрепим стартирането на нов индекс за устойчивост в България", казва в прессъобщението и Антонио де Грегорио, управляващ директор за Централна и Източна Европа в Refinitiv.