🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Червена вълна отново заля пазарите

Акции, суровини и криптовалути са засегнати от спада

Според анализатори инвеститорите може да са подценили предстоящата рецесия
Според анализатори инвеститорите може да са подценили предстоящата рецесия
Според анализатори инвеститорите може да са подценили предстоящата рецесия    ©  Pixabay
Според анализатори инвеститорите може да са подценили предстоящата рецесия    ©  Pixabay
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фондовите пазари в цял свят продължават да са под напрежение, след като в края на миналата седмица централните банки предупредиха, че затягането на финансовите политики ще продължи, докато не постигнат целта си за по-ниска инфлация. Данните от еврозоната, които показаха ръст от 9.1% на цените през август в сравнение със същия месец на миналата година, също не помогнаха за успокояването на обстановката. Като капак САЩ обявиха нови мерки срещу Китай, като ограничиха износа на някои от най-новите чипове към страната.

Само за няколко дни борсовите индекси в цял свят отново започнаха да се оцветяват в червено. Германският DAX и американският S&P 500 загубиха около 5% за 5 дни, като удължават спадовете си в началото на новия месец. Американските фючърси сочат за отваряне на борсите днес с около 0.5% по-ниски стойности от затварянето вчера. Част от причината за понижението е драстичното поевтиняване на акциите на AMD и Nvidia, които се очаква да бъдат най-засегнати от новите ограничения в износа от страна на Белия дом.

"Индексът VIX достигна връх от 39 тази година срещу (връх от) над 80 по време на спада, причинен от COVID-19 (през март 2020 г.)", сподели пред клиентите си Бил Чен, управляващ партньор в хедж фонда Rhizome Partners, през август, визирайки индикатора за волатилност (или страх) на CBOE. "Може да грешим, но вярваме, че пазарът не е оценил правилно риска от по-високи лихвени проценти и потенциална рецесия", допълва Чен. През последните дни стойността на индекса VIX се покачи с над 16% до 26, но все още е твърде далеч от върховетe, за които стратегът говори.

Спадът не се ограничава само до акциите. За последните няколко дни цените на петрола отново се върнаха на стойности от под 90 долара за американския сорт WTI и под 95 долара за европейския брент. Цените на металите също сочат надолу и достигат стойности отпреди избухването на конфликта в Украйна. Тон алуминий се търгува на цена за около 2300 долара за тон, близо 40% по-ниско от върха през февруари от 3800 долара за тон. Подобна е ситуацията и при останалите индустриални метали, които отчитат спад около 2% днес.

Благородните метали също се оказват жертва на нарастващата волатилност и оттеглянето на инвеститорите. Тройунция сребро се търгува на цени около 17.5 долара, най-ниската цена на метала от юни 2020 г. Златото, макар и по-слаби темпове, също поевтинява - тройунция от благородния метал струва около 1700 долара днес, близо до най-ниската си стойност от повече от месец насам. Дигиталното злато - биткойнът, също връща назад, потапяйки се под 20 хил. долара за пореден път тази година.

Ситуацията в Китай е важна

Според инвестиционната компания BreakWave Advisors част от слабостта в суровините се дължи на отслабване на китайската икономика поради различни причини, сред които политиката на страната за справяне с ковид, както и проблемите в имотния и в банковия сектор. "Вече стана нормално да се чува за нови пакети от стимули от Китай, насочени към съживяване на това, което може да се опише само като рецесионна среда, особено що се отнася до недвижимите имоти в страната", пишат стратезите на компанията в доклад, публикуван на 30 август.

След вече обявените стимули за стотици милиарди долари в проблем се превръща разгръщането на такива огромни средства и свързаното с тях изпълнение на нови проекти, "нещо, което, изглежда, е в режим на застой от месеци", допълват анализаторите. "Ликвидността изглежда достатъчна, но търсенето на заеми остава в най-добрия случай средно. Дали това се дължи на опасения, свързани с COVID-19 (повече ограничения), циклични проблеми (търсене на жилища) или има нещо структурно, което изисква повече внимание? Само времето ще покаже, но освен ако търсенето на материали не се увеличи, надеждите на сектора на сухите насипни товари (горива, зърно и метали) за възстановяване ще бъдат кратки и само сезонни." Според Breakwave в момента секторът на суровините се намира в цикличен спад, "който е близо до повратната си точка", и в средносрочен план китайското търсене на суровини ще се възстанови.

Все още няма коментари
Нов коментар