🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фондът с дял в Payhawk "МФГ инвест" ще търси 6 млн. лв. от борсата

При успех компанията под шапката на "Мениджмънт файненшъл груп" ще насочи средствата към нови инвестиции в стартиращи компании

Неделчо Спасов (вляво) и Станимир Василев са собственици и оглавяват борда на директорите на Management Financial Group (MFG)
Неделчо Спасов (вляво) и Станимир Василев са собственици и оглавяват борда на директорите на Management Financial Group (MFG)
Неделчо Спасов (вляво) и Станимир Василев са собственици и оглавяват борда на директорите на Management Financial Group (MFG)    ©  MFG
Неделчо Спасов (вляво) и Станимир Василев са собственици и оглавяват борда на директорите на Management Financial Group (MFG)    ©  MFG
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Финансовият холдинг "Мениджмънт файненшъл груп" ще листне инвестиционното си дружество на борсовия сегмент BEAM и ще опита да набере 6 млн. лв. капитал.
  • "МФГ инвест" има инвестиции в десет компании, като звездата в него е малък дял в първия български еднорог Payhawk.
  • Набраните средства ще бъдат насочени предимно за финансиране на още стартиращи компании, но част може да отидат и към такива от портфейла.

Преди половин година новината за първият българска компания с милиардна оценка в долари Payhawk беше отразена със заслужен възторг. Повечето хора обаче можеха да гледат корпоративната приказка само отстрани - тя все още е частна и от успеха й можеха да се възползват само основателите й и шепа инвеститори, предимно рискови фондове. И макар излизането на борсата да е в плановете на еднорога, засега то е с неясен хоризонт.

Все пак скоро желаещите ще могат да придобият, макар и индиректно, дял в Payhawk. Новината е, че един от малките акционери в нея, "МФГ инвест" (MFG Invest), смята да излезе на пазара за растеж на малки и средни предприятия (BEAM) на БФБ и да набере 6 млн. лв. чрез увеличение на капитала. Очакванията са това да стане в края на октомври или началото на ноември, като точната дата предстои да бъде обявена. Свежият капитал ще бъде насочен към нови инвестиции в стартиращи компании от секторите на финансовите услуги, електронната търговия, бъдещето на храните и др. Предварителните планове са да бъдат финансирани между 5 и 15 дружества, като част от набраните средства могат да бъдат насочени и към последващи инвестиции в компании, които вече са част от портфолиото на MFG Invest.

Борсов дебют

Засега все още подготовката тече и детайлите не са пълни, като няма публикуван документ за предлагане на акции (своеобразен проспект на нерегулирания пазар). Аукционът се планира да се проведе в края на октомври или началото на ноември, като точната дата предстои да бъде обявена. За посредник по предлагането е избран "Бенчмарк финанс".

От MFG Invest съобщиха за "Капитал", че емисията се планира да се счита за успешна, ако бъдат записани акции на стойност минимум 4 млн. лв. Същевременно в случай на завишен интерес от страна на инвеститорите и презаписване на емисията едноличният собственик "Мениджмънт файненшъл груп", холдинг с множество инвестиции в небанковия финансов сектор, възнамерява да предложи за продажба част от своите акции до размер 2 млн. лв., обясниха още от компанията. "Естествено това е свързано и с въвеждане на т.нар. забранителен период от 12 месеца, през който мажоритарният собственик няма да има право да продава нови акции след датата на продажба на пакета от акции в резултат на евентуално презаписване на емисията", допълват от компанията.

Реално на BEAM вече има няколко аналога на MFG Invest, които се листваха заедно с портфейлите си от стартъпи. Такива са HR Capital и Impulsе I, а Eleven Capital се търгува на основния пазар на БФБ.

Една звезда и още с потенциал

Към днешна дата портфолиото на "МФГ инвест" включва 10 компании. Безспорната перла в короната е ранна инвестиция в софтуерната "Пейхоук" (Payhawk), която издава корпоративни дебитни карти и разработва платформа за управление и оптимизиране на разходите на своите корпоративни клиенти. В началото на годината след пореден рунд финансиране за 100 млн. долара, предоставени от Lightspeed и други венчър фондове, тя се превърна и в първия български еднорог, т.е. компания с оценка над 1 млрд. долара.

Нарасналата оценка на технологичния стартъп е основният двигател и на ръста в стойността на инвестиционния портфейл на MFG Invest. Според финансовия отчет на дружеството, ако през 2020 г. справедливата стойност на портфолиото му е била малко под 7.5 млн. лв., през 2021 г. оценката вече е нараснала до 26.8 млн. лв. По-голямата част от тях се дължат именно на инвестицията в Payhawk - към края на изминалата година притежаваният от MFG Invest 2.09% дял се оценява на близо 17.7 млн. лв., което прави оценка от близо 850 млн. лв. за цялата технологична компания. Тази стойност обаче е отпреди последния рунд на финансиране, привлечен през март 2022 г., с който софтуерната компания се превърна в еднорог, така че понастоящем делът вероятно е по-малък, но по-скъп.

Извън това MFG Invest има инвестиции в "Кънвиниънс", която стои зад онлайн супермаркета eBag, в българската платформа за дигитално застраховане "Болерон"; в местния бизнес на влезлия през миналата година в България норвежки доставчик на мобилни разплащания Settle и др.

В търсене на още инвестиции

Набраните от капиталовия пазар средства ще бъдат насочени към продължаване на инвестиционната дейност - главно за придобиване на дялови участия в нови компании. По правило "МФГ инвест" финансира бизнеси с вече разработен продукт, които вече са започнали дейност или предстои съвсем скоро да го направят. Извън сферата на интерес остават компании, които са на етап идея и все още нямат сформиран постоянен екип, обясняват от дружеството. Екипът всъщност е водещият фактор, от който се ръководят при избора, става ясно от думите на съоснователя Неделчо Спасов.

"Като цяло при нас водещ е основателят или екипът от основатели", разказва съоснователят на MFG Неделчо Спасов. "Не търсим някакви компании, които да растат хилядократно, а по-скоро могат да имат и социален ефект. Като основателят ни е ключов за това дали бихме се включили в една такава инвестиция - даже не толкова идеята", посочва той.

Разбира се, извън самия екип от инвестиционното дружество все пак оценяват и "бизнес модела на компанията, неговата уникалност, възможността за скалиране на дейността в чужди пазари, конкурентната среда и какви предимства има компанията пред своите преки конкуренти". Спасов обаче споделя, че "ако по някакъв начин не се харесаме с хората, не търсим вариант да работим заедно".

Историята дотук

"МФГ инвестмънтс", наскоро преименувано на "МФГ инвест" и преобразувана в акционерно дружество, е създадено през 2019 г. като част от холдинга "Мениджмънт файненшъл груп", който е собственост на Неделчо Спасов и Станимир Василев и включва компании за различни финансови услуги. Може би най-известната от тях са бързите потребителски заеми Easy Credit, предлагани през дружеството "Изи асет мениджмънт". В сегмента на т.нар. бързи кредити работят и още няколко компании от групата - например "Аксес файнанс" ("Бяла карта" и AXI Card) и "Вива кредит" (Viva Credit). Част от холдинга са и различни небанкови финансови дружества - за кредитиране на бизнес клиенти, платежна институция, компания за събиране на вземания и т.н. Към днешна дата MFG присъства с различните си брандове на пазарите в България, Украйна, Румъния, Полша, Северна Македония и Испания.

Идеята на обособяването на "МФГ инвест" в холдинга е да подкрепя с финансиране стартиращи и развиващи се компании с дейност в сферата на технологичните финансови услуги, електронната търговия, създаването и продажбата на технологии с приложение в различни бизнес сфери като образование, селско стопанство, сигурност, съхранение на данни и др. От дружеството уточняват, че няма географски ограничения по отношение на държавите, в които работят финансираните тях компании - за което свидетелства и фактът, че три от придобитите до момента дялови участия са в чуждестранни компании. По думите на Неделчо Спасов няма конкретно фиксирани срокове за инвестициите, но "смятаме, че 3-5 години е добър хоризонт да се развие една идея".

"Логично за нас най-голям интерес представляват компаниите, които предлагат продукти, свързани с финансовите услуги, като по-конкретно се интересуваме от технологичните финансови услуги", посочват от "МФГ инвест", като напомнят за дългогодишния опит в областта, натрупан от дружествата в холдинга. Допирните точки на електронната търговия с финансовите услуги пък обясняват интереса към компаниите от този сектор. "За нас представляват интерес както бизнеси, които предлагат продуктите и услугите си на крайни потребители, така и такива, насочени към малки и средни бизнеси", обясняват от "МФГ инвест". Третата голяма група бизнеси на радара им са такива, насочени към предлагането на технологични решения за различни бизнес сфери. "Тук включваме не само софтуерни компании, които разработват различни видове продукти за своите клиенти, но и компании, чиято дейност не е създаването на софтуерни продукти, но които използват съвременни технологии и иновативни софтуерни решения, за да развиват бизнеса си. Тук могат да попаднат всякакви компании, но фокусът е върху технологичното решение и разбира се, нашата възможност да оценим конкретния проект", обясняват от "МФГ инвест".

Пазар за растеж

От началото на годината на BEAM се листнаха още няколко компании - "Уебит инвестмънт нетуърк" на създателя на едноименната мрежа от събития Пламен Русев, разработчикът на технологични решения за оптимизиране на дейността на пчеларите "Бии смарт текнолоджис". Имаше и първи провал - текстилната "Фешън съплай" не успя да привлече инвеститорски интерес. Отделно от това технологичната "Биодит", която в началото на 2021 г. стана първата компания, дебютирала на пазара за растеж на БФБ, миналия месец обяви и плановете си за вторично увеличение на капитала и набра още 1.7 млн. лв.. Освен нея през миналата година първични публични предлагания на BEAM направиха още "Импулс I", "Ейч Ар кепитъл", "Синкарс", "Инфинити капитал", "Смарт органик" и "Дронамикс капитал". В края на юни 2022 г. парламентът гласува законови промени, с които таванът за финансиране от сегмента за растеж BEAM беше увеличен от 3 млн. евро на 8 млн. евро.
Все още няма коментари
Нов коментар