САЩ засега печелят войната на чипове с Китай

В краткосрочен план индустрията трябва да се бори със забавянето на световната икономика заради войната в Украйна и високата инфлация

Надпреварата е за създаване на най-добрите и най-ефективни чипове в голям мащаб
Надпреварата е за създаване на най-добрите и най-ефективни чипове в голям мащаб
Надпреварата е за създаване на най-добрите и най-ефективни чипове в голям мащаб    ©  Reuters
Надпреварата е за създаване на най-добрите и най-ефективни чипове в голям мащаб    ©  Reuters
Темата накратко
  • Китай се стреми да развие технологията си за производство на чипове, а САЩ се стараят това да стане по-трудно.
  • Ограниченията, които САЩ поставиха, атакуват слабите места на китайската икономика.
  • Законът за чиповете и науката предлага 53 млрд. долара субсидии на компаниите, произвеждащи полупроводници в САЩ.

В продължение на повече от век борбата за петрол отприщваше войни, налагаше необичайни съюзи и предизвикваше дипломатически спорове. Сега двете най-големи икономики в света - на САЩ и Китай, се борят за друг ценен ресурс - полупроводниците, чиповете, които буквално захранват ежедневието ни. Тези миниатюрни парченца силиций са в основата на индустрия за 500 млрд. долара, която се очаква да се разрасне двойно до 2030 г. А този, който контролира веригите за доставки на чипове, държи ключа към това да бъде ненадмината суперсила, пише в анализ BBC.

Китай се стреми да ризвие технологията си за производство на чипове, а САЩ се стараят това да стане по-трудно. Двете страни очевидно са въвлечени в надпревара за въоръжаването в Азиатско-тихоокеанския регион, казва Крис Милър, автор на "Войни на чипове" и доцент в университета "Тъфтс". Американецът допълва, че тази надпреварата е както в традиционните сфери, като брой кораби или произведени ракети, така и все повече по отношение на качеството на алгоритмите на изкуствения интелект (AI), които могат да бъдат използвани във военните системи.

За момента САЩ са в печеливша позиция, но войната за чипове, която обявиха на Китай, променя глобалната икономика.

Производителите на чипове

Производството на полупроводници е сложно, специализирано и дълбоко интегрирано. В един iPhone има чипове, които първо се проектират в САЩ, произвеждат се в Тайван, Япония или Южна Корея, а след това се сглобяват в Китай. В същото време Индия, която инвестира повече в индустрията, има възможността да играе по-голяма роля в бъдеще.

Полупроводниците са били изобретени в САЩ, но с течение на времето Източна Азия се превръща в производствен център. Това се случва до голяма степен благодарение на държавните стимули, включително субсидиите.

Това позволи на Вашингтон да установи бизнес връзки и стратегически съюзи в регион, уязвим от руското влияние по време на Студената война. Това е също толкова полезно и сега, в условията на нарастващото влияние на Пекин в Азиатско-тихоокеанския регион.

Надпреварата е за създаване на най-добрите и най-ефективни чипове в голям мащаб - и колкото по-малки, толкова по-добре. Предизвикателството е следното: колко транзистора можете да поберете на най-малкото парче силициева пластинка?

"Това е така нареченият закон на Муур в полупроводниковата индустрия, който удвоява плътността на транзисторите с течение на времето, а това е трудна за постигане цел", казва Джу Уанг, партньор в Силициевата долина в Bain & Company. "Благодарение на него телефоните ни стават все по-бързи, цифровият снимков архив - все по-голям, интелигентните домашни устройства - все по-интелигентни с течение на времето, а съдържанието в социалните мрежи - все по-богато", добавя той.

Постигането на тази цел не е лесно дори за най-големите производители на чипове. В средата на 2022 г. Samsung стана първата компания, която започна масово производство на тринанометрови чипове. По-късно същата година тя беше последвана от Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) - най-големият производител на чипове в света и основен доставчик на Apple.

Каква, обаче трябва да е големината на един чип? Всъщност, той е много по-малък от един човешки косъм, който е обикновено в размер между 50 и 100 хил. нанометра. Тези по-малки "водещи" чипове са по-мощни, което означава, че влизат и в по-ценни устройства - суперкомпютри и AI, Интернет на нещата (IoT). Пазарът на "изоставащи" чипове, които захранват по-прости устройства от нашия живот, като микровълнови печки, перални машини и хладилници, също е доходоносен. Но в бъдеще търсенето вероятно ще намалее.

В момента по-голямата част от чиповете в света се произвеждат в Тайван, което предоставя на самоуправляващия се остров това, което техният президент нарича "силициев щит" или с други думи - защита от Китай, които претендират за тяхната територия.

Пекин също превърна производството на чипове в национален приоритет и инвестира смело в суперкомпютри и изкуствен интелект (AI). Страната далеч не са световен лидер, но през последното десетилетие бързо наваксва, особено по отношение на възможностите си за проектиране на чипове, споделя Милър.

"Исторически погледнато, когато мощни държави разполагат с усъвършенствани компютърни технологии, те ги внедряват в разузнавателни и военни системи", обяснява той. Това, както и зависимостта от доставките от Тайван и други азиатски страни, кара Америка да се притеснява.

Как САЩ пречат на Китай

Президентът Джо Байдън и екипът му се опитват да ограничат достъпа на Китай до технологиите за производство на чипове. През октомври миналата година Вашингтон обявиха широкообхватен контрол върху износа, което прави продаването на чипове практически невъзможно, оборудване за производство на чипове и софтуер, съдържащ американски технологии, на Китай, независимо от това къде се намират по света.

Това решение също така забранява на гражданите на САЩ и на постоянно пребиваващите в страната да подкрепят "разработването или производството" на чипове в определени фабрики в Китай.

Забраната засяга силно Китай, тъй като азиатската страна внася както хардуер, така и талантите, които помагат за развитието на зараждащата се индустрия за производство на чипове.

Нидерландската компания ASML ще загуби около една четвърт от приходите, които получаваше от Китай. Това е единствената компания, която произвежда най-съвременните литографски машини - инструментите, с които се произвеждат чипове от най-висок клас.

"Талантът е от огромна важност за тази област...ако погледнете ръководителите на китайските компании за полупроводници, много от тях притежават американски паспорти, като са обучени в САЩ и имат зелени карти. Това е наистина голям проблем за Китай", казва Лингао Бао, анализатор в изследователската компания Trivium China.

САЩ също държат да произвеждат повече чипове. Законът за чиповете и науката предлага 53 млрд. долара субсидии на компаниите, произвеждащи полупроводници в САЩ. Големите играчи в индустрията се възползват от това. TSMC инвестира в два завода на обща стойност 40 млрд. долара в САЩ, като това ще са единствените им съоръжения извън Тайван.

Micron, най-големият американски производител на чипове за памет, които са от съществено значение за суперкомпютрите, военния хардуер и всяко устройство с процесор, обяви плановете си да вложи до 100 млрд. долара през следващите 20 години за завод за компютърни чипове в щата Ню Йорк.

"Законът за чиповете е способен да преодолее разликата в разходите, която съществува при производството в САЩ и Азия", казва Санджай Мехротра, главен изпълнителен директор на Micron Technology. "Micron ще продължи да инвестира в нашите фабрики в Азия. Важното е, че в целия свят ще има равнопоставени условия на конкуренция".

Играта на Китай

Ограниченията, които САЩ поставиха, атакуват слабите места на китайската икономика. Беше съобщено, че Apple е прекратила сделка за закупуване на чипове за памет от една от най-успешните китайски компании за чипове - Yangtze Memory Technologies Corp (YMTC), вследствие на възложените ограничения.

Според Бао опитът на Huawei показва как това може да се случи. Бао смята, че комуникационният гигант се е сринал от позицията на втория по големина производител на смартфони в света след Samsung до "действително мъртва" компания.

"Ето колко лесно Вашингтон успя да отслаби една китайска технологична компания. Китай определено не са способни да отговорят на този удар. Преди това САЩ се насочваха към отделни китайски компании. Но този път обхватът се разшири до цялата страна", добавя китайския специалист.

Възможно ли е Китай да отговори на натиска по някакъв начин? Оттеглянето на стоки или услуги или налагането на собствен контрол върху износа може да нанесе повече вреди, отколкото ползи, в момент, когато икономиката на страната е изправена пред сериозен срив.

От Пекин са подали жалба до Световната търговска организация (СТО), но намирането на решение може да отнеме години. В същото време, според експерти, Китай ще удвои инвестициите и подкрепата за местната си индустрия за производство на чипове.

"Ще се съсредоточим върху националните стратегически нужди, ще съберем сили за провеждане на местни и водещи научни и технологични изследвания и решително ще спечелим битката в областта на ключовите технологии", заяви президентът Си Цзинпин по време на 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия през октомври.

Какво ще последва

В краткосрочен план индустрията трябва да се бори със забавянето на световната икономика заради войната в Украйна, високата инфлация и несигурното възстановяване на Китай. Пекин ще иска да действа внимателно, имайки предвид, че икономиката му понесе огромен удар по време на пандемията от Ковид-19.

"Тепърва предстоят още много контакти между американски, тайвански и китайски компании и такива от други държави. Единствено в областта на логическите чипове и чиповете за памет ще видим съвместни усилия от страна на САЩ да отстранят Китай от мрежите за иновации и усилия от страна на Китай да изгради своя собствена верига за доставки, независима от САЩ", споделя Милър. И допълва, че това може да означава частично разделяне на екосистемата - една, концентрирана върху Китай, и една, насочена към останалия свят.

Това ще донесе и огромни последици за световната икономика. Компаниите ще бъдат принудени да изберат страна, като е възможно много от тях да бъдат лишени от достъп до китайския пазар.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1

    Засега , ама до кога !?

    Нередност?
  • 2
    amerikanbastard avatar :-P
    amerikanbastard
    • - 3

    До коментар [#1] от "SS":

    Поредно wishful thinking based слабограмотно писание на американската икономедия в РБ. Китай притежава най-големия пазар в света. За разлика от САЩ населението на Китай не харчи, а спестява. По тази причина банковата система на Китай има огромни парични средства на разположение, за да финансира държавното подпомагане в развитието на високите технологии. САЩ напротив тряба да поеме нов дълг, за да стимулира същото. Текущата инфлация изисква увеличение на лихвените проценти, сиреч поскъпване на кредита. Тази година е ключова за господството на американския долар, защото светът вече се разделя на две парични системи тази на Западналия свят базирана на фиат валута и на обединяващия се останален свят базирана на стоково обезпечена валута.
    Кой разбрал, разбрал!

    Нередност?
Нов коментар